Založ si blog

Odhaliť zločin iným zločinom ? Nie . ..

Bankové tajomstvo býva jedným z inštitútov, ktorých ohrozenie sa pokladá v drvivej väčšine krajín za jeden z najťažších zločinov, a rozhodne sa netoleruje, bez ohľadu na úmysly páchateľa.

Cítim sa akosi zmätene, keď čítam absurdné vyjadrenia ľudí, ktorí majú byť zákonodárcami, hoci sa sami v zákonoch a normách neorientujú … A to už nehovoriac o tom, ak niekto pokladá porušenie zákona za prijateľný nástroj, ako odhaľovať porušenia zákona … Presnejšie, keď to využíva ako politický nástroj, na odstavenie protivníka, čo už vôbec nemá nič spoločného s ochranou záujmov štátu a občanov.

Takže … Bez ohľadu na to, že o našej (a nielen našej) polícii si nerobím žiadne ilúzie, práve poslanec by mal byť tým človekom, ktorý rešpektuje zákony a postupuje prísne v ich medziach, aby ochránil záujem občana a jeho práva.

Kaliňák a Bašternák ?

Neviem, či sa poznajú, aké aktivity majú či nemajú spoločné. Ani má to nezaujíma. Ak má niekto podozrenie, že nie je všetko s kostolným poriadkom, tak má postupovať v zmysle zákona, oznámiť tieto skutočnosti príslušným orgánom a počkať na výsledok. Ale ak niekto bez predošlého uplatnenia zákonných postupov rovno poruší zákon – je vagabund, a niet čo dodať.

Nehovoriac o tom, že mysľou prebehne otázka – koľkokrát si hrdinský mravokárca ešte pomohol obídením zákona, do koho práv zasiahol a ako to mieni využiť ? Teda informácie, ktoré nelegálne získal ?

Nehovoriac o tom, že v mnohých krajinách sú neprípustne dôkazy, ktoré boli získané nelegálnym spôsobom. Je to kritizované, avšak pochopiteľné – je totiž absurdné, aby zákon bol presadzovaný porušovaním iného zákona.

Kam to vlastne smeruje slovenská politika, alebo skôr SaS ? Priznám sa, že netuším. Mám však pocit, ktorý je čoraz silnejší a zároveň nepríjemný – nejde o zákony a spravodlivosť, ale len o vybavovanie vzájomných účtov.

Iste, poslanci SaS tvrdia, že polícii, ktorá je pod dohľadom R.Kaliňáka, sa jednoducho nedá veriť. Lenže, na veci sa dá pozerať rôzne, a priznám sa, že pre mňa je oveľa nedôveryhodnejšia strana a ľudia, ktorí napriek škandálu na ministerstve obrany za čias vedenia Ľ.Galkom, opätovne postavili na kandidátku a neskôr poslali do parlamentu tohto politika. Nehovoriac o spomienke na ich zvláštny postoj k I.Miklošovi v čase kauzy košického daňového úradu. Veľa kritizovali, ale v zásade nič zvláštne nerobili – ľudovo povedané, dymilo sa poriadne, len ohňa nikde nebolo.

A ešte maličkosť – vo svete býva úplne bežným zvykom, že zločiny vo svete financií vyšetrujú špecializované policajné jednotky. Takže slovné ataky, prečo na Slovensku vyšetruje podobnú kauzu NAKA, sú skôr trápnym pokusom, ako odpútať pozornosť od podstaty problému. Teda faktu, že asistent poslanca porušil závažným spôsobom zákon.

A na záver, opýtal som sa niekoľkých známych, ako sa zvykne v týchto prípadoch postupovať. Všetci konštatovali, že podobné porušenie zákona (teda ohľadom bankového tajomstva) sa bežne rieši uvalením väzby na obvineného. A len sa zasmiali nad tvrdením poslanca, že hrozba väzby padla vo chvíli, keď asistent chcel pomoc právnika. Opäť dym, bez ohňa … Alebo skôr snaha o maskovanie podpaľača ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432882x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu