Založ si blog

O parkovaní a poplatkoch

Istý občan si údajne počas svojho “ pontifikátu “ v istom meste postavil cestu lesom k svojmu domu. Samozrejme, zlé jazyky tvrdili, že to nebolo za jeho peniaze, ale za peniaze mesta.

Neviem … nepoznal som jeho, a vtedy som nepoznal ani mesto. Keď som ho spoznal, začalo ma mnohé zaujímať. Napríklad – prečo na ulici nemáme chodník. Odpoveď znela, že chodník bol, ale prišli plynári, rozkopali ho a keď si svoje urobili, chodník už nikto neobnovil. Však sa dá chodiť aj po ceste, nie ?

Cesta popred bytovky, vedúca nielen do domov, ale aj do garáží, bola vraj dlhé desaťročia na spôsob poľnej, ktorá sa v čase dažďov menila na blatné dobrodružstvo. Nakoniec na nej ktosi z ľútosti vysypal a rozotrel asfalt, ktorý vraj nebol už potrebný. Takže teraz je to naopak – skákacie dobrodružstvo z jamy na hrb, doprevádzané stekaním vody počas dažďov – do bytoviek. A všetci majú byť radi, že majú aspoň to … znel odkaz z istého úradu.

Nečudo, pretože pozemok po cestičkou patrí niekomu inému, nie obyvateľom bytoviek či mestu. Niekto totiž chcel za každú cenu vyberať dane, a tak vrátil pozemok tomu, kto ho kedysi predal … a nedá sa to urobiť späť, lebo sa stratili materiály z tej doby.

Aj v odvoze odpadu je to celkom zábavné. Na mestskom sídlisku dáva a platí zberné nádoby mesto. V starej ulici, kde sú spomínané bytovky, si smetné nádoby musia kupovať ľudia z vlastného vrecka, ale poplatky platia rovnaké.

A teraz k spomínanému parkovaniu. Zlé jazyky hovoria, že aj tu sa bude čoskoro spoplatňovať. Zaujímavé je však jedno – hlavná cesta medzi bytovkami sa opraviť nedá, pretože pozemok patrí súkromnej osobe, a hoci je na nej ťarcha v prospech mesta, podľa nejakého zákona to proste nejde. Ale v prípade možného plateného parkovania to je už vraj niečo iné. Tam sa už na vec hľadí inak, lebo mesto poskytuje aj nejaké služby.

Veru, to vám napríklad zazvoní zlostné mestské rameno zákona a rozčuľuje sa, prečo nemáte pred domom pokosený trávnik. Čo na tom, že trávnik vám nepatrí a na spomínanom sídlisku kosí rovnako cudzie trávniky podnik mestských služieb ? Však vám z nosa neupadne, nie ? Aj sneh odprace v zime mesto … akurát, že po sídlisku behajú mechanizmy aj vtedy, keď sneh sotva vidieť, a v spomínanej starej ulici až vtedy, keď už pomaly presahuje hranicu desiatok centimetrov.

Prečo sa teda všetko spoplatňuje ?

Možno preto, lebo neexistuje funkčný systém kontroly nakladania s financiami v tejto krajine. Možno preto, lebo nevhodné doklady sa obvykle stratia, zhoria, alebo inak skončia. Možno preto, že niekde sa vynaložia násobky financií na poskytovanie služieb len preto, že v danej lokalite bývajú rôzni mestskí funkcionári, a potom na iné lokality akosi peniaze nie sú.

Výsledkom sú prázdne pokladne a nutnosť ich naplniť … a tak sa napĺňa, ako sa len dá.

Od istého času som sa naučil, že moje peniaze neochráni nikto, len ja sám. A radšej budem nepopulárny, ako legálne okradnutý v súlade so zákonom. Pretože tak to na Slovensku funguje.

Takže – ak zaplatím, tvrdo žiadam, aby som dostal to, za čo som platil. Pokiaľ niekto nechce poskytnúť potrebné informácie, prenechávam vec ihneď právnikovi. Osvedčilo sa to, príslušní úradníci dnes už nerobia problémy, a poskytnú akúkoľvek informáciu – doslova na počkanie. Možno aj preto, že ak predtým niečo odmietali (hoci som mal na to zo zákona nárok), nešiel som do sporu s úradom, ale s konkrétnou osobou, ktorá odmietala plniť svoje povinnosti a rešpektovať moje práva. Zistil som, že medzi vagabundmi sa solidarita nenosí, alebo nosí len dovtedy, pokiaľ nehrozia problémy.

Niekedy je naozaj človek neznesiteľný, ľudia ho pokladajú za večného rypáka, ale na druhej strane potom závidia, ak si niečo vybaví, a oni to nemajú, lebo bolo pohodlnejšie čušať. Ale vždy si poviem, že ide o môj život, ide o život našej rodiny, ide o naše peniaze – prečo by som sa mal zaujímať o to, čo si myslia ľudia, ktorí sa zbabelo a servilne krčia v kúte, aby neskôr ohovárali ?

A tak je to aj s poplatkami za parkovanie. Možno sa im nedá zabrániť, ale treba tvrdo žiadať, aby dostal klient/obyvateľ aj protihodnotu. Pretože poznám mesto, kde sa vyberá parkovné, hoci parkovacie miesta pripomínajú skôr tankodrom. Prečo ? Ľudia platia a mlčia …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431848x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu