Založ si blog

Čo právnik, to názor . .. a spravodlivosť len vypliešťa oči

Skúste si predstaviť situáciu – stanete sa účastníkom nejakého úradného šetrenia (napríklad obyčajnej kontroly), a kým kontrolór vykonáva rôzne úkony, a vy čakáte na výsledok – príde ten či onen a komentuje jeho činnosť, ako to robí … jeden tvrdí, že postupuje nesprávne, iný naopak … aký budete mať pocit a budete veriť, že výsledok kontroly bude zodpovedať skutočnému stavu a požiadavkám zákona ?

Dá sa v takom prípade očakávať objektívny výsledok ? Myslím, že nedá a podobné okolnosti dokážu spochybniť aj výsledky práce, ktorá je naozaj poctivá a v súlade so zákonom. Vždy sa totiž nájde niekto nespokojný, kto bude tvrdiť, že veci neboli či nie sú v súlade s “ kostolným “ poriadkom, malo to dopadnúť inak a ktovie aké je pozadie … bla-bla-bla. Ako sa vám bude v takom prostredí žiť ? Neveľmi pohodlne.

Všetci veľmi dobre vieme, ako sa obsadzujú rôzne významné funkcie, a nielen v justícii. A pokiaľ do toho môžu zasahovať politické strany a ich predstavitelia, nikdy nebude záujem o dohľad na dodržiavaním zákonov, ale vždy to len bude o nejakých záujmoch. Záujmoch, ktoré nemajú a nikdy nemali nič spoločného so záujmami celej spoločnosti. Pokiaľ sa nezmení systém, nezmení sa nič. Znie to nepríjemne, ale je to tak. Neraz máme pocit, že niekto ťahá nitkami v pozadí … neraz máme pocit, že jediným právom, ktoré nám priznávajú mocní, je platenie daní a sledovanie cirkusu, ktorý nám predvádzajú. Prečo ?

Preto, lebo nechávame so sebou manipulovať nízkymi pudmi – nenávisťou, závisťou a podobne. Je úplne normálne, že je nám niekto sympatický a iný nie, no mali by sme sa na veci pozerať s nadhľadom.

Alebo chceme nasledovať niekdajší príklad Talianska ? Príklad, kde mafia bola pevne previazaná s špičkovou politikou, kde si voľne nominovala do významných funkcií “ svojich “ ľudí a uvrhla celý národ do atmosféry strachu ? Pretože dnešné politiké strany už v nejednom prípade veľmi pripomínajú mafiánske spolky najhrubšieho zrna. Pozorne si všimnite, ako sa správajú – kde majú čeliť následkom svojho konania, vždy kričia o nespravodlivosti, hrubom porušovaní práv a slobôd … kde to má padnúť na ich oponentov, okamžite hovoria o zaujatosti, korupcii a manipulácii … divadlo staré ako ľudstvo samo … podstata ? Presvedčiť voliča, že im má naďalej dávať svoje peniaze a moc nad vlastným osudom.

Spravodlivosť je pre mnohých len voňavým plášťom, zakrývajúcim exkrementy, stekajúci po ich nohách …

Nie, to nie je môj výrok … povedal to ktosi v krčme, ale presne vystihol dnešný stav Slovenska. Dodnes sedia vo funkciách ľudia, ktorí už v roku 1998 hovorili o potrebe razantných zmien v najvýznamnejších právnych normách, a hoci mnohí z nich mali na to aj reálne možnosti – nič pre nápravu neurobili. A je úplne jedno, z akej strany pochádzali. Je úplne jedno, na akom poste boli.

Prejdite večernou Bratislavou, nazrite do známych podnikov a možno budete veľmi prekvapení – ľudia, ktorí si verejne nadávajú do zlodejov, podvodníkov, mafiánov či sa inak “ titulujú “ tam pokojne sedia pri jednom stole, pri kávičke a veselo sa bavia. Položte si otázku a pozrite na seba – idete si vy sami sadnúť niekde s človekom, ktorého máte za zlodeja, chrapúňa či “ hajzla “ ?

Dnes som počul z istej strany, od človeka, ktorý sám seba pokladá za skvelého právnika, že generálna prokuratúra by mala zasiahnuť a celé konanie voči istému prokurátorovi – zastaviť. Má to len jeden malý háčik – tento “ skvelý “ právnik veľmi dobre pozná § 6 ods. 8,9,10 zákona č.153/2001 Z.z. a veľmi dobre vie … že manipuluje s verejnou mienkou prekrúcaním zákonov. Pozná ich, ale stavia na tom, že verejnosť ich bežne nepozná a ani nebude skúmať.

Na Slovensku dnes spravodlivosť vypliešťa oči, hoci ich má – zakryté.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431858x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu