Založ si blog

Problém nútenej práce

Často ich vidím – v oranžových vestách, ako upratujú mesto, či pomáhajú pri rôznych prácach … pracujú, aby si udržali nárok na sociálne dávky. A poviem to na rovinu – tak, ako nesúhlasím s vyplácaním dávok za nič, nesúhlasím ani s touto formou “ motivácie “ nezamestnaných, pretože to pokladám za zneužívanie ľudí v núdzi …

Nehovoriac o tom, že občasné oboznámenie s výdavkami na verejné práce vyvoláva vo mne rôzne pochybnosti. Napríklad – sú vyhradené financie na čistenie a údržbu parkov či chodníkov, alebo iných verejných priestranstiev, ale obvykle tam vidím práve ľudí v spomínaných vestách, o ktorých viem, že sú na “ podpore „. Kde potom naozaj končia peniaze, ktoré sú vyhradené na vyššie spomínané práce ? Pretože z mestských podnikov či rôznych úradov tam obvykle vidieť len dozor … a nič viac.

V roku 2012 sa odhadovali náklady na jedného nezamestnaného v rozmedzí od 428 – 587 € mesačne. Nenašiel som, či je to priemerná suma bez ohľadu na to, akú dávku nezamestnaný poberá, alebo nie. Takže neviem s istotou povedať, či sú podobné výdavky aj na poberateľa dávky v hmotnej núdzi, ktorá donedávna činila necelých 62 € mesačne. No nech je to akokoľvek, vyššie uvedená suma sa mi zdá absurdná, pretože ak sa majú výdavky na riešenie nezamestnanosti pohybovať v takej výške, pokojne sa môžu obnoviť mestské a štátne podniky v plnom  rozsahu, a tá armáda úradníkov (ktorí dnes urobia s počítačom menej práce, ako kedysi s kalkulačkou a klajbasom za uchom) sa môže spoločne aj s nezamestnanými premiestniť – a všetci budú určite užitočnejší. Nehovoriac o poklese výdavkov na výkon rôznych prác vo verejnom záujme, ktoré sa dnes obstarávajú cez rôzne pochybné konania, za účasti rôznych príživníkov (alebo skôr lepšie povedané politicky krytých podvodníkov) v úlohe – poradcov.

Súčasný systém však pokladám za formu nútených prác, ktoré majú pred verejnosťou jediný cieľ – zakryť skutočnosť, že s verejnými financiami sa nenarába tak, ako by sa malo.

Jednou zo zlých vlastností pospolitej Slovače je mlčanie. Nikto nechce hovoriť, a tak sa len od zlých jazykov, alebo šumu vetra dozviete, že napríklad kosenie motorovou kosačkou so šoférom v riadnom pracovnom pomere, je úplne rovnako účtované – ako kosenie poberateľom sociálnych dávok, za pomoci krovinorezu. Lenže zamestnanec dostane riadnu mzdu za neporovnateľne ľahšiu prácu … prečo ? Nehovoriac o tom, že často vidím na služobných cestách, ako údržbu miest a obcí vykonávajú spoločnosti, ktoré určite nepatria pod samosprávy.

Koľko to stojí peňazí ? A prečo nejdú peniaze radšej tam, kde sú naozaj potrebné ? Ako je možné, že záujem občana v núdzi je na nižšom stupni rebríčka, ako chamtivosť rôznych podnikateľských subjektov či politických strán ? A nielen to – pomerne často sa stretávam s tým, že vzdelaní ľudia so skúsenosťami, preukázateľnou profesnou minulosťou a výsledkami stoja na úradoch práce (napríklad majú vyše päťdesiatky), pracujú za vyplácanie “ žobračenky “ od štátu, a na odborných miestach – referentov rôznych úradov – sedia ľudia, ktorých najčastejšou odpoveďou je – neviem, musím to zistiť, príďte o pár dní a ja si to zatiaľ preverím – či iné, rovnako znejúce odpovede. Niekde na úradoch sú dôchodcovia vo funkciách, a mladí ? V radoch na sociálne dávky … dôchodca je lacnejší a ľahšie vydierateľný.

Na čo sa to hráme ? Kritizujeme socializmus za povinnú prácu a väznenie ľudí pre príživníctvo, ale vtedy dostali za prácu toľko, aby im to stačilo na pokojný život. A dnes ich nútime pracovať za žobračenky, ktoré nestačia ani na stravu ? Mali by sme sa hanbiť …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457593x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu