Založ si blog

Krutý pohľad na uplynulé voľby, alebo školenie výkopu politického hrobu

Pád liberálov pokračuje a som názoru, že v záujme politického prežitia by mali konečne pochopiť, aké škody im spôsobujú absurdné vystúpenia R.Sulíka, preplnené obviňovaním iných z vlastného neúspechu. Iste, agentúry v prieskumoch dávajú SaS celkom slušné hodnotenia, ale nezabúdajme – výsledok prieskumu zásadne (aspoň na Slovensku) zodpovedá záujmom – objednávateľa.

Komédia, ktorú neustále predvádza R.Sulík svojimi nárekmi na správanie potenciálnych partnerov (na ktorých nenechal pred voľbami suchej nitky) sa pomaly mení na tragikomickú frašku. Nikde a nikdy neuznáva, že najväčší podiel na súčasnom vývoji má predovšetkým jeho vlastný prístup k partnerom, a sebecká honba za zostavením vlády – na ktorej čele sa po voľbách už videl.

Iste, sebakritika nepatrí medzi povinnú výbavu (nielen) slovenských politikov. Lenže, ak sa pozrieme na reálne postavenie politických strán, pôsobiacich na Slovensku, tak prístup R.Sulíka môže viesť len k jedinému výsledku – predĺženiu pôsobenia R.Fica alebo účasti SMER-u na budúcich vládach, a úplnému zabuchnutiu dverí zo strany ostatných politických strán pred spoluprácou s liberálmi. A myslím si, že v úspešnú budúcnosť, založenú na spolupráci s OĽANO – môže veriť len veľmi naivný človek.

Liberáli dnes pôsobia ako slon v porceláne. SDKÚ-DS ako partnera stratili, pretože sa prepadla do zabudnutia – na čom majú svoje zásluhy. KDH pod vedením vonkajšieho predsedu Hlinu sa možno prepracuje do parlamentu, ale nedá sa očakávať, že prekročí svoju tradičnú hranicu na úrovni 8%. Most-Híd alebo SMK ? Súdiac podľa názorov priateľov, B.Bugár a spol. sa opäť dostanú do parlamentu, hoci možno s odretými ušami. Ale o SMK sa to povedať nedá, pretože o konfrontačnú politiku nemajú záujem ani voliči na juhu Slovenska, akosi sa im prejedli večné búrky v pohári vody. B.Kollár a spol. si svoju šťastnú chvíľku a náhodný úspech z posledných volieb sotva zopakujú, tým skôr, že voliči nepochopia im postoj medzi všetkými … ani rôzne odhalenia, najmä na stránkach médií, ktoré sa často označujú ako pravicové, pretože nezávislé rozhodne nie sú. M.Kotleba a spol. sa môžu pokojne v budúcich voľbách dostať do úlohy čierneho koňa, ale rovnako môžu aj z hry vypadnúť – isté však je, že liberáli ich podporu nezískajú a nemôžu o ňu ani žiadať. A ostávajú nám – SNS a SMER-SD. Zatiaľ sa nedá pochybovať o ďalšom úspechu strany R.Fica a opakovaní víťazstva vo voľbách. V prípade SNS sa dá očakávať nárast podpory (myslím, že uberie nejaké hlasy aj ĽSNS), návrat voličov, sklamaných z éry J.Slotu a spol.

Čo to môže znamenať pre liberálov ?

Napríklad aj takýto výsledok – SMER 28%, SNS 14%, OĽANO 14%, SaS 12%, KDH 8%, MOST 6% … a napríklad ĽSNS 10% … aký môže byť vývoj po výsledku, ktorý som načrtol ? Nehovoriac o tom, že karty môžu zamiešať aj dnes neexistujúce subjekty, pretože Slovač je už taká – rada rozdáva peniaze a moc ľuďom, ktorí zaklopú na dvere ako pocestní. No pri súčasnom prístupe R.Sulíka sa dá očakávať odmietavý postoj B.Bugára a spol., podporu Kotlebu nemôže žiadať a s ostatnými môže vytvoriť krúžok kaviarenských diskutérov, ale určite nevytvorí funkčnú vládu.

A čo teda čaká pospolitú Slovač ? Nič lepšie, ako to – čo máme dnes. Prečo ? Pretože niekto má tak veľké ego, že sa aj na rovnej ceste potkýna, lebo si pre ego nevidí – na nohy a cestu. Nehovoriac o tom, že súdiac podľa diskusií na rôznych sociálnych sieťach, cirkusu OĽANO a spol. majú mnohí ľudia plné zuby, a dokonca aj tí, ktorí tento spolok volili. Takže sa môže stať, že OĽANO bude druhou najsilnejšou stranou v parlamente, ale rovnako aj to, že v parlamente nebude – vôbec.

Prekvapuje ma, že nikto v SaS nechápe, kam môže viesť neustále obviňovanie iných zo zrady, podrazov či iných prešľapov. Nikto sa nevie otvorene a verejne ohlásiť a povedať – dosť, situácia je jasná a treba ísť ďalej. Akoby jedinou témou liberálov (popri podnikateľoch, lebo iné obyvateľstvo na Slovensku nežije) bola pomsta tým, ktorí sa nedali beztrestne urážať a ohovárať. Úprimne povedané, dnes by si liberáli mohli otvoriť školu a vyučovať, ako sa kope politický hrob. Netreba totiž zabúdať, že aj na tom, čo sa dialo po voľbách v roku 2010, mali svoj podiel. Podstatou zdrvujúceho víťazstva SMER-u vo voľbách 2012 nebol euroval, ale skutočnosť, že sa práve liberáli nevedeli jasne vymedziť a povedať – do vlády, ktorej členmi budú I.Mikloš a M.Dzurinda – nepôjdeme. Pritom museli poznať pohľad voličov na týchto dvoch politikov SDKÚ, a rovnako museli vedieť, kto bude ozajstným šéfom vlády I.Radičovej. Nie nadarmo sa niektorí ľudia v tej dobe vyškierali, keď niekde prichádzal M.Dzurinda a hovorili – aha, premiér. Hoci bol (len) ministrom zahraničia.

Nemôžem si pomôcť, ale po prečítaní slov R.Sulíka pre denník SME som presvedčený, že SaS nie je riešením a nikdy vlastne nebola. Skôr to bola chiméra, ktorej chceli veriť sklamaní voliči.A to pre tých, ktorí by chceli lepšie Slovensko pre slovenský národ znamená jediné – pokračovanie v hľadaní poctivých ľudí do riadenia štátu, a pokračovanie v hľadaní systému, ktorý bude pre ľudí – nie pre klamárov a vagabundov. Akurát bola medzi tým jedna generácia okradnutá o slušný život, ako kedysi generácia roku 1968. Nie je to priveľká cena za experimenty ?

Doplnené o rozhovor s Martinom M.Šimečkom v denníku SME, poskytnutom v roku 2013. S jeho názormi plne súhlasím.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457705x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu