Založ si blog

Stoja poslanci opozície nad zákonom ?

 

Pre poslancov opozície je nesplnenie podmienok, vyplývajúcich zo zákona (na vydávanie periodickej tlače) formalitou … akousi zámienkou, prečo nemôže šíriť pamflet o ministrovi vnútra, o ktorom nie je stále jasné, koľko stál a kto (v akom záujme) ho financoval. Nuž, ak je naplnenie litery zákona bezpredmetnou formalitou, pán poslanec by mal vrátiť mandát.

(vyjadrenie zástupcov opozície v Denníku N)

Výňatok zo zákona č.167/2008 Z.z. (§6)

 

Povinnosti vydavateľa periodickej tlače a tlačovej agentúry

(1) Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní na požiadanie orgánu verejnej moci bezodplatne zverejniť oznámenie v naliehavom verejnom záujme, a to v čase určenom orgánom verejnej moci alebo v najbližšom vydaní periodickej tlače pripravovanom po doručení žiadosti o uverejnenie oznámenia v naliehavom verejnom záujme.
(2) Vydavateľ periodickej tlače je povinný zabezpečiť, aby každé vydanie periodickej tlače obsahovalo
a) názov periodickej tlače,
b) názov regionálneho alebo jazykového vydania periodickej tlače a označenie, že ide o regionálne alebo jazykové vydanie periodickej tlače, ak je periodická tlač vydávaná v zmenenej podobe z hľadiska územného rozsahu rozširovania alebo jazyka vydávania,
c) periodicitu vydávania periodickej tlače,
d) údaje o vydavateľovi periodickej tlače, a to
1. názov, sídlo a identifikačné číslo osoby, ak je právnickou osobou,
2. obchodné meno, miesto podnikania a identifikačné číslo osoby, ak je fyzickou osobou – podnikateľom,
3. meno, priezvisko a adresu pobytu na území Slovenskej republiky, ak je fyzickou osobou,
e) dátum vydania, poradové číslo a ročník vydávania periodickej tlače,
f) cenu výtlačku periodickej tlače,
g) medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ak bolo pridelené,8)
h) evidenčné číslo periodickej tlače; to neplatí počas konania o zápis do zoznamu periodickej tlače (ďalej len „zoznam“) podľa § 11.
(3) Tlačová agentúra je povinná zabezpečiť, aby agentúrne spravodajstvo bolo označené názvom tlačovej agentúry a dátumom zverejnenia.

 

Nie, tento príspevok nie je o Kaliňákovi, Bašternákovi a spol. Inde som konštatoval – ak niečo treba riešiť a trestať porušenie zákona, máme od toho príslušné orgány, medzi ktoré poslanci nepatria. Aspoň zatiaľ nemáme inštitút akejsi opozičnej inkvizície, alebo ako to nazvať.

V správach TV Markíza konštatovali organizátori protestov, že vytiahnutím formálnych námietok (ako sú chýbajúce údaje na údajne periodickej tlači) im niekto bráni v distribúcii ich pamfletu do schránok občanov na Slovensku. Skúsme sa teda zamyslieť – roky, ba desaťročia na úradoch platí, že ak pri vypĺňaní rôznych formulárov niečo opomeniete, máte smolu a je úplne jedno, aká vláda je pri moci. Žiadosť, ktorá nie je kompletne (v zmysle zákona) vyplnená, je podľa úradníkov – bezpredmetná. Tak to chodí nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Nikoho nezaujíma, čo si o svojich povinnostiach myslíte.

No pre poslancov opozície, teda tých, ktorí mesiace kričia o klamstve, porušovaní zákonov a žiadajú vyvodenie dôsledkov, je všetko prijateľné – porušenie bankového tajomstva,  nesplnenie povinností, vyplývajúcich zo zákona – všetko je pre nich len formalita, ktorou sa niekto snaží obmedzovať (zrejme Bohom zaručené) práva. Zrejme – nepotrebná formalita.

Takže, keď pôjdete najbližšie k volebným urnám, položte si otázku, či môžu tvoriť zákony a riadiť krajinu ľudia, pre ktorých je zákon – formalitou. Položte si otázku, prečo vás môže niekto pre porušenie formality (zákona) sankcionovať, alebo zamietnuť vaše žiadosti … ale zákonodarca sa akosi chce postaviť nad zákon (formalitu) … nad to, čo má vlastne v mene občanov – chrániť.

A len tak na záver – ani ja nestojím o obsah pamfletu z dielne opozície – pretože tým, pre ktorých je zákon formalitou, sa nedá dôverovať. Nie sú o nič lepší, ako tí, ktorých kritizujú. Ak dnes opozícia klame a skúša obísť zákony, čo bude robiť zajtra, ak by sa dostala k moci ?

A ešte názor jedného kamaráta – keďže Potemkinova dedina s názvom “ Kauza Bašternák “ sa pomaly a isto dostáva na vedľajšiu koľaj (možno to bude v budúcnosti inak), neostáva opozícii nič iné, ako ju umelo držať pri živote, lebo vo chvíli, keď jej čaro vyprchá, môže sa niekto zamyslieť nad konaním opozície (napríklad nad spomínaným porušením bankového tajomstva), a začať v tejto veci konať v zmysle platných zákonov. Z čoho vyplýva, že napriek slovám opozície o strachu vládnej moci z odhalení, má v skutočnosti strach – opozícia, z následkov konania, ktorého sa počas tejto kauzy – dopustila.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460531x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu