Založ si blog

Kto má plné nohavice (nielen) v liberálnom dome ?

Súdiac podľa množstva agresívnych príspevkov na adresu A.Danka, predsedu SNS, niekoho poriadne vyľakali prieskumy verejnej mienky a jeho súčasné postavenie v očiach respondentov. Nehovoriac o (pravicovo) objektívnych médiách a ich komentátoroch, ktorí špekulujú nad všetkým možným, no najviac nad tým, ako nenechať na predsedovi národniarov ani jednu nitku – suchú.

Musím priznať, že ma zaskočila úroveň týchto útokov, ktorá len potvrdzuje hlboký úpadok tejto spoločnosti, a hlavne kritikov. No máloktorý kritik, najmä z radov liberálov a OĽANO si uvedomuje, ako svojím správaním potvrdzuje slová A.Danka tesne po voľbách, keď presne pomenoval stav spoločnosti, organizačnú úroveň niektorých zoskupení a ich reálny potenciál. Pre ilustráciu – malé pripomenutie, ako sa správali potenciálni “ partneri “ SNS v povolebnej diskusii.

Ak niekto po zhliadnutí relácie ešte pochyboval o dôvodoch, prečo národniari nemali veľa chutí na vstup do pravicovej koalície, dnes už asi pochybnosti nemá. Pretože slová A.Danka o tom, že politika I.Matoviča stojí výhradne na vyvolávaní konfliktov, a desí sa predstavy, že by v parlamente boli len ľudia ako predseda OĽANO – sa naplno potvrdili. Horšie však je, že tento druh “ fekálnej “ politiky začali preberať aj iné, dovtedy aspoň zdanlivo seriózne pôsobiace subjekty.

Trochu sa vrátim ku kauze Bonaparte. Dnes som počul zaujímavý názor – pokračovanie v protestoch, ktorých úspešnosť je prakticky mizivá, podľa diskutujúceho nesúvisí so samotnými osobami aktérov kauzy, ale niečím úplne iným. Presnejšie – s poslednými výsledkami prieskumov, kde predseda národniarov začína získavať príliš pevnú pôdu pod nohami, a lídrom súčasnej opozície reálne hrozí, že po odchode R.Fica do politického dôchodku, teda z postu premiéra, sa opäť ocitnú v opozícii, lebo vysnené miesto im obsadí – A.Danko. Zaujímavý názor, nie ?

Nová metla vraj dobre metie, hovorí sa. Úprimne povedané, kauzy spájané s osobou predsedu národniarov z dávnejšej minulosti, ma akosi neoslovili. Nie snáď preto, že by nebolo čo riešiť, prípadne kritizovať – ale pokiaľ sa niečo malo riešiť v akejkoľvek právnej rovine, malo sa to riešiť vtedy, keď to bolo aktuálne. Keďže sa to neriešilo, dnes je to irelevantné, pretože platí – kde niet žalobcu, tam niet vinníka. Rovnako je to aj s vytýkanými právnymi službami, ktoré mal A.Danko poskytovať rôznym subjektom – ak niekto uzatvoril nevýhodné zmluvy, malo sa to riešiť a vyvodiť príslušná zodpovednosť. Vytýkať však Dankovi, že zarobil – keď mohol – to je čisté pokrytectvo. Napokon, ak mi dobre pamäť slúži, Bratislava bola odjakživa baštou pravice, takže to asi neboli ľudia z okolia SNS, čo Dankovi výhodné zmluvy umožnili podpísať. Napokon – ani spomienky na činnosť R.Sulíka v OLO nie sú práve pozitívne, súdiac podľa diskusií (nielen) na internete.

Priznám sa, neviem si dobre predstaviť, akým premiérom by bol A.Danko. Nepochybujem, že by dokázal primerane reprezentovať. Rovnako nemám pochybnosti, že by sa dokázal vyhnúť prešľapom R.Sulíka z čias, keď šéf liberálov vykonával funkciu predsedu parlamentu. Ostatné by ukázala až realita …

Keď už spomínam šéfa liberálov, občas mi prebleskne hlavou otázka, čo je v pozadí jeho averzie voči SMER-u. Najmä preto, že v rokoch 2006-7 bol poradcom J.Počiatka, ktorý vtedy vykonával funkciu ministra financií. Vtedy mu SMER a R.Fico nevadili ? Myslím, že voči strane a osobe R.Fica sa Sulík vyhranil z iných, oveľa pragmatickejších dôvodov.

Po prvé, pri R.Ficovi by mohol byť vždy len ten druhý, s množstvom konkurentov vo svojom najbližšom okolí. Po druhé, v tej dobe sa začínalo ukazovať, že tradičné pravicové strany začínajú strácať podporu voličov, čo sa spájalo najmä s M.Dzurindom a I.Miklošom. Takže zrejme vyhodnotil situáciu tak, že na pravej strane spektra je pre jeho ambície oveľa viac priestoru, im nádej, že sa bude na vrchole mocenskej pyramídy. A po tretie, ak si chcel získať voličov pravice, musel sa jasne postaviť proti R.Ficovi a všetkému, čo súčasný premiér stelesňuje.

Z týchto dôvodov je pravdepodobné, že sú v pozadí začínajúcej poľovačky na predsedu národniarov, ktorého popularita začína nepríjemne rásť. Navyše, A.Danko je pre R.Sulíka oveľa väčšou hrozbou, než súčasný premiér. Pretože šéf národniarov má šance nielen získať časť voličov SMER-u, ale môže pokojne loviť aj v pravicových vodách. Existuje množstvo voličov, ktorí sa posledných volieb nezúčastnili, pretože boli znechutení z praktík SDKÚ, nechceli voliť SMER, ale ani R.Sulíka či jeho sprevádzajúcu kohortu s I.Matovičom a spol. Avšak neplánovali byť trvale medzi radmi nevoličov, skôr len čakajú, kým sa objaví vhodný politik. Môže ním byť Danko ? Asi áno …

Takže, čo je naozaj v pozadí liberálnych útokov proti Dankovi ? Skôr obava, že ich šéf národniarov definitívne vytlačí od toho, čo si vysnili, než jeho činnosť v parlamente a snaha o zavedenie pravidiel. A keďže poznáme neutíchajúcu ochotu liberálov v podávaní trestných oznámení na kohokoľvek, nepochybujem, že ak by bolo pravdou to, čo tvrdila L.Nicholsonová o správaní A.Danka voči jej osobe – už dávno by nejaké oznámenie padlo. Keďže však nepadlo a len pokračuje mediálna kampaň, potvrdzuje sa predpoklad, že liberáli (a nielen oni) sa Danka obávajú ako silného, politického protivníka – a využijú akékoľvek prostriedky, vrátane neférových, aby ho oslabili. Napokon – na ich praktiky majú čerstvé spomienky aj R.Procházka či B.Bugár, nie ?

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421155x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu