Založ si blog

Pár slov o parlamentných funkciách

Než sa budem venovať bežnej praxi, spojenej s obsadením funkcií v národnej rade, chcem povedať, že nemienim dohľadávať predpisy, súvisiace s jej činnosťou, a každému argumentovať, prečo sa veci majú tak či onak. Kto chce, použije vyhľadávač a nájde – kto nechce, oponoval by aj vtedy, keby som jednotlivé zákony a predpisy citoval od slova do slova.

Skúsme sa teda venovať opodstatnenosti “ obáv “ poslankyne a podpredsedníčky parlamentu L.Nicholsonovej, ktorá verejne prehlásila, že bola pod nátlakom A.Danka, predsedu SNS a parlamentu “ nútená “ k plneniu povinností, vyplývajúcich z jej postavenia.

Najprv však jedna poznámka – tehotenstvo nie je chrípka, neprichádza nečakane. Takže k súčasnej situácii nemuselo vôbec dôjsť, stačilo nekandidovať, alebo sa vzdať mandátu – a všetko by bolo v poriadku, bez akýchkoľvek hádok či pochybností. A vieme veľmi dobre, že nie vždy sa dá zladiť kariéra s rodinou a túžbou po deťoch. Najmä pri výkone rôznych povolaní, často časovo náročných … aj keď teda, povedzme si úprimne, poslanec si reálne “ odsedí “ pri rokovaniach parlamentu v priemere šesť-sedem dní mesačne, čo zase nie je až taká záťaž. No vráťme sa k téme – funkcie v národnej rade.

Predsedov i podpredsedov národnej rady menuje a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní. Jednotlivé strany, ktoré sa na základe volieb prepracovali do národnej rady, navrhujú svojich kandidátov na obsadenie funkcií, a obvykle je už pred hlasovaním jasné, kto a aký post obsadí. Posty sa delia podľa vopred stanoveného kľúča medzi vládne a opozičné strany.

Čo to znamená ? Predovšetkým, za výkon funkcie v národnej rade dostáva poslanec príplatok ku svojmu bežnému platu. Na výkon funkcie nemá žiadny právny nárok – tak, ako ho menovali, môžu ho rovnako na základe návrhu – odvolať. Môže síce odvolanie napadnúť žalobou na príslušnom súde, ale úspešnosť v týchto prípadoch býva skoro nulová. Mnohé o tom vedia povedať ľudia, ktorí boli odvolávaní z verejných funkcií na nižšej úrovni len preto, že sa zmenilo rozdelenie síl v riadení štátu, čo malo dopad aj na rozdelenie funkcií v regiónoch, pričom kvalita práce, odbornosť a skúsenosti odvolaných ľudí nehrali žiadnu úlohu. Boli takí, ktorí podali súdne žaloby, ale nepoznám nikoho, kto by v sporoch uspel.

Z vyššie uvedeného je jasné, že A.Danko síce môže podať návrh na odvolanie podpredsedu, napríklad z dôvodu nespôsobilosti pre výkon funkcie, ale konečné slovo má národná rada – a prejaví ho v hlasovaní. Podobné návrhy sa obvykle podávajú v prípade, ak sú na to vážne dôvody – napríklad zlý zdravotný stav, alebo trestné stíhanie funkcionára, prípadne jeho vlastná žiadosť, alebo neplnenie povinností, vyplývajúcich z funkcie, ktorú zastáva. Systém je však nastavený tak, že ak by aj (napríklad v prípade L.Nicholsonovej) došlo k odvolaniu z funkcie, A.Danko ani vládna koalícia by jej odvolaním nič nezískali. Pretože náhradníka za odvolaného podpredsedu by opäť navrhla politická strana, z ktorej odvolaný funkcionár pochádzal.

Podľa zákona č.120/1993 Z.z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov §3 ods.3 prináleží poslancovi, vykonávajúcemu funkciu podpredsedu národnej rady funkčný príplatok vo výške 331,94 € mesačne.

Takže si to skúsme zhrnúť – kto by získal a kto stratil odvolaním L.Nicholsonovej z funkcie podpredsedu národnej rady ? Predovšetkým – aj v prípade odvolania by L.Nicholsonovej ostal poslanecký mandát, a na jeho ukončenie neexistujú dôvody. Avšak výkon funkcie podpredsedu národnej rady je tak povediac prácou navyše, kde môže ktokoľvek oprávnene pochybovať, či je poslankyňa vzhľadom na svoju súčasnú situáciu schopná výkonu, alebo nie.

Isté však je, že A.Danko ani strany vládnej koalície by odvolaním L.Nicholsonovej – nezískali. No naopak – L.Nicholsonová by stratou funkcie – stratila – minimálne príplatok za výkon funkcie, ktorý je na slovenské pomery veľmi slušný.

Čo teda dodať ? Zamyslite sa a sami si odpovedzte, aký účel má spor medzi Nicholsonovou a Dankom. A skúste si položiť aj inú otázku – aké je vlastne postavenie R.Sulíka v rámci jeho vlastnej strany, keď sa v mene “ ochrany práv “ svojej straníckej kolegyne znižuje aj k podpásovým úderom, hoci si musí byť vedomý toho, že nemá pravdu ? Nebude skôr v pozadí sporu nedostatok náhradníkov, ktorí by boli k svojmu šéfovi – plne lojálni ? Čo je v pozadí odvolania M.Poliačika z postu tímlídra pre školstvo ?

Nech je už pravda akákoľvek, isté je jedno – A.Danko má právo osloviť funkcionára národnej rady a overiť si jeho spôsobilosť pre výkon funkcie. Nie je to nič neslušné, ani neprijateľné, ako sa snažil verejne podsúvať R.Sulík. A vôbec to nesúvisí s nejakým postojom A.Danka k ženám … skôr je to súčasť jeho povinností predsedu národnej rady, aby zaistil jej plnú funkčnosť v súlade s príslušnými zákonmi.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456106x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu