Založ si blog

Národ v (právnom) bezvedomí

IMG_0200Tak nejako funguje na Slovensku právne povedomie, či presnejšie bezvedomie národa. Stačí, že niekoho obvinia v “ priamom prenose “ a všetci to okamžite pokladajú za jedinú a zaručenú pravdu. Otázkou je, ako sa vôbec dá nájsť pravda, ak ju máme vopred – zvolenú.

Zločin musí byť potrestaný, s tým bude súhlasiť asi každý. Lenže zločin by mal byť potrestaný na základe nezvratných dôkazov. Za posledné dni sa v prípade “ Galanta “ zjavilo toľko tvrdení, že v inej krajine (napríklad USA) by to už zrejme zabránilo vzniku samotnej poroty, pretože sotva by sa našiel niekto – nezaujatý.

Náhle sa objavili svedkovia, ochotní vypovedať o praktikách resocializačného zariadenia, ktorými sú hlavne bývalí zamestnanci či klienti zariadenia … ešte šťastie, že sme na Slovensku, pretože v inej krajine by mali ich výpovede hodnotu povestnej fajky dymu. Akosi sa však vytratilo to najpodstatnejšie – záujem obete. Ten záujem, ktorý by mal byť na najvyššom mieste celej spoločnosti. Politické špičky si z tohoto prípadu vykovali kyjak, ktorým sa navzájom otĺkajú, a v ich úprimný záujem o riešenie problému verím asi tak, ako v neškodnosť kyanidu – v čaji.

Musím priznať, v hlave mi víri množstvo otázok – prečo napríklad trvalo dva dni, kým sa zistilo, kde sa dievčina nachádza ? Ako je možné, že zariadenie podobného druhu vedú laici, a ešte k tomu dostávajú dotácie zo štátnej pokladne ? Ako počas rokov jeho prevádzky fungoval kontrolný systém ? Prečo matka vrátila dcéru do zariadenia, hoci vedela, ako tam trpí ? Informácií je síce mnoho, ale často veľmi protichodných. Bývalá zamestnankyňa tvrdí, že deti prežívali peklo – ale čo robila v čase, keď tam pracovala ? Iná informácia hovorí, že obeť sa nechce stretnúť s matkou – prečo ?

Ako to už býva, najlepšie funguje agentúra – jedna tetka povedala … no priznám sa, keď som počul názory suseda na tento prípad, akosi mi prebehlo hlavou niečo úplne iné – právne bezvedomie nášho národa … doslova hlboké bezvedomie.

Napadlo ma, ako by som sa zachoval, ak by mi prišlo domov dieťa a oznámilo, že ho týrali … či dokonca znásilnili. Našiel by som v sebe potrebnú dávku odvahy (alebo skôr cynizmu), aby som ho odviedol späť do predmetného zariadenia ? Alebo by som zúfalo skúšal a hľadal možnosti pomoci či riešenia situácie ? Neviem … no priznám, neporiadok v tejto krajine presahuje akékoľvek prijateľné medze … dokonca aj tie neprijateľné.

Ešte horšie je, že ľudia na základe (často účelových) mediálnych informácií úplne ignorujú zákonné postupy a rovno vynášajú, alebo skôr žiadajú – rozsudky. Majú všetko jasné, vrátane vinníka a trestu. Kam to vlastne smerujeme ?

Kde nie je úcta a rešpekt voči zákonom, tam nemôže byť ani poriadok … a spravodlivosť bude vždy len stáť kdesi v kúte, priam učupená … vždy sa nájde veľa vecí, ktoré treba zlepšiť, zmeniť alebo dokonca úplne prepracovať … ale mali by sme vždy vypočuť obe strany (aj keď sa nám pritom neraz dvíha žalúdok), a skutočne pravdu hľadať – nie tvoriť, či dokonca slepo a bezmyšlienkovite preberať … pretože aj my sami máme maslo na hlave, keď sme pripustili, aby Slovensko riadili ľudia, ktorým by triezvo mysliaci človek za normálnych okolností nezveril ani húpacieho koníka …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457630x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu