Založ si blog

Korupcia . .. alebo čistenie od podlahy

Predtým, než sa zamyslíme nad príčinami korupcie, jednoduchá otázka – aké (nepísané) podmienky musíte splniť, aby ste sa v mene voličov mohli podieľať na správe štátu ?

Odpoveď bude nepríjemná, bezočivá a niekoho poriadne nazlostí. Ak je vaším cieľom účasť na správe štátu v mene voličov, musíte byť otvorený korupcii. Neveríte ? Skúste sa teda zamyslieť, prečo väčšinu kandidátov na zoznamoch politických strán tvoria kamaráti, príbuzní a známi zakladateľov či predstaviteľov strán. Odpoveď je opäť nepríjemná – pretože ruka ruku umýva, a nie je nič dôležitejšie, ako lojálnosť kandidáta v každej situácii. A pokiaľ dôjde k náhodnému zostaveniu kandidátky na princípe – verím v slušnosť, poctivosť a lojálnosť ľudí, ktorým som dal dôveru – potom politická strana skončí ako nedávno skončila – SIEŤ.

Len naivný človek verí, že sa SIEŤ rozpadla v dôsledku koalície s R.Ficom. To je len zámienka, akási zásterka, aby nebolo vidieť pravú podstatu veci.

Napríklad multifunkčných zástupcov, ktorých deň má rovnako 24 hodín, ako deň kohokoľvek iného … no napriek tomu tvrdia, že nemajú problém vykonávať súčasne dve funkcie, v ktorých volič očakáva, že za nemalý peniaz venujú každej osem hodín denne … počas bežného týždňa. Nehovoriac o konflikte záujmov, ku ktorému môže dôjsť kumuláciou viacerých funkcií – skúste si napríklad predstaviť, že niekto je primátorom mesta a zároveň poslancom v NR SR. Predstavte si, že má hlasovať pri zákone, ktorý je na prospech štátu, ale môže mať negatívny dopad na mesto, kde je primátorom – ako sa rozhodne ? Bude hlasovať v záujme štátu, alebo mesta ? Nech urobí čokoľvek, vždy poškodí niekoho záujmy a zradí niekoho dôveru … takže ?

Slovensko nežije v korupcii, ale korupcia žije – na Slovensku

Prečo štát financuje nezmyselný systém záchrannej služby ? Vari je lacnejšie ísť za pacientom dvadsať kilometrov, než tristo metrov ? Kto mohol tento systém vymyslieť a kto za jeho zavedenie hlasoval ? Poctiví ľudia to určite neboli … a určite nebol tento systém zavedený z dobrej vôle. Nehovoriac o pochybnom výberovom konaní na vozidlá záchrannej služby (pred niekoľkými rokmi), kde iste len náhodou bola medzi iným aj podmienka –  motora, ktorý akoby náhodou produkovala jediná automobilka. Náhoda ? Určite nie … a zďaleka to neboli jediné pochybnosti.

Alebo slávny tender na tretieho operátora GSM. Nikoho netrápilo, že jediným výsledkom tendra bolo predĺženie monopolu dvoch existujúcich operátorov, a ryžovanie na neprimeraných poplatkoch za služby. Kto by veril, že to bola náhoda ?

Slovensko nie je skorumpované, korupcia veselo a blahobytne žije na Slovensku. Občas kde-tu niekoho chytia a verejne pranierujú za pár klobás či fliaš vína … ale kto sa zamyslí napríklad nad skrytou podstatou poplatkov za prednostné vyšetrenie u lekára ? Prečo ? Však na samotnej stránke ministerstva zdravotníctva nájdete aj definíciu služieb, za ktoré nemôžu lekári požadovať poplatok –

Lekári nemôžu požadovať úhradu za:

  • objednanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas,

  • vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu,

  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu,

  • potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka,

  • výmenný lístok k špecialistovi,

  • prednostné ošetrenie.

(zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Ak aj vynecháme posledné, teda poplatok za prednostné ošetrenie, položme si otázku – kto potrebuje prednostné ošetrenie, ak ho lekár v zmysle nariadenia ministerstva objedná na konkrétny termín ? Nikto … problémom je však zlyhanie ministerstva, ktoré spôsobilo akútny nedostatok špecialistov v regiónoch a neochota lekárov plánovať svoj čas, čo je spojené aj s ich preťaženosťou. Komu však vyhovuje nedostatok lekárov a zavedenie poplatkov ? Lekárom a poisťovniam … len pacient je obeť, pretože platí za jednu službu – dvakrát. Takže, obnova poplatkov nie je krokom v prospech pacientov, ale práve naopak – snahou zakryť fakt, že sa v ich prospech zásadne nekoná, ale sa koná v prospech niekoho úplne iného. Zadarmo ? Z dobrej vôle ? Z hlúposti ?

A tak by sme mohli rozobrať jednu oblasť života za druhou. Veľmi rýchlo by sme dospeli k záveru, že korupcia nie je súčasťou dnešnej spoločnosti, ale v skutočnosti jej základom. Žiadna doterajšia vládna garnitúra nemala záujem, aby spoločnosť fungovala na jasných a vymáhateľných pravidlách. Každá len hrabala smerom k sebe a kumpánom, pričom výhovorka bola stále rovnaká – nemôže byť dobre, pretože najprv musíme zrušiť všetko, čo bolo pred nami – a potom začať od začiatku.

A tak sme doteraz začínali od bodu nula v rokoch 1990, 1993, 1998, 2006, 2010 … a ktovie, koľkokrát ešte začneme.

Pomaly odišla mladosť generácie 70.rokov, pomaly za ňou odchádza mladosť generácie 80.rokov. Týchto ľudí okradli o pokojný a slušný život tí, čo tu vládli a vládnu od roku 1990. Akým právom ?

Len jedna poznámka na záver – nič lepšie necharakterizuje žalostný stav spoločnosti, ako skutočnosť, že v sociálnej oblasti sa prezentujú ako odborníci – vedecký matematik, absolventka strojno-textilnej fakulty a gymnazistka … a my sa divíme korupcii ? Však pod kontrolou odborníkov podobného razenia môže pokojne a dlho prekvitať …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432160x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu