Založ si blog

Kto potrebuje ruského bubáka ?

O tom, že súčasná žurnalistika je na hony vzdialená od profesionálneho podávania správ a hľadania pravdy, písali už mnohí. Dnes prevažuje hrubá, neotesaná proamerická propaganda, ktorej autori majú často problémy aj s orientáciou v čase a priestore. Nečudo, užitočný sluha nepotrebuje intelekt a vzdelanie, presnejšie to druhé – si môže aj kúpiť. Ba pri pohľade na stránky niektorých periodík by sa dalo konštatovať, že zbytočne plytvajú financiami na redaktorov, pretože hrubé zlátaniny a polopravdy dokáže zlepiť aj obyčajná sekretárka.

Každý, kto sa pozrie na mapu sveta, vidí v spojitosti s Ruskom dva fakty – rozľahlá krajina s obrovskými vzdialenosťami, disponujúca prebytkom nerastných surovín. Každý, kto niekedy v Rusku bol a mal reálnu snahu spoznať krajinu a obyvateľov, veľmi dobre vie, že Rusko má nielen obrovské bohatstvo, ale aj rovnako obrovské problémy. Problémy, ktoré vyplývajú práve z jeho veľkosti, rozloženia na dvoch kontinentoch, bohatej a neraz nepríjemnej minulosti, či opakovaných návratov do postavenia úhlavného nepriateľa “ civilizovaného “ sveta, ktorému najviac kole oči – práve ruské bohatstvo.

Rusko nepotrebuje vojnu, nepotrebuje ani cudzie územia … má dosť svojho. Taká je realita. Kritici označujú ruského prezidenta Putina za diktátora, čomu sa nedá čudovať, pretože najlepšie vzťahy s Ruskom mali za čias večne opitého “ cára “ Borisa Jeľcina, ktorému bolo prakticky jedno, čo sa s jeho krajinou deje a ako začína byť postupne ovládaná ľuďmi, ktorým na osude štátu a národa vôbec nezáležalo. No na sklonku politickej kariéry a života už aj Jeľcin začínal chápať, že ak sa niečo nezmení, tak Rusko skončí úplne rovnako, ako niekdajšie vazalské štáty bývalého ZSSR. Rozkradnuté, ovládnuté a premenené na montážnu dielňu bohatého Západu, s ľuďmi bojujúcimi o holé prežitie za žobrácke mzdy. Niekde tu sú korene zmeny jeho postoja, keď dal pri hľadaní nástupcu prednosť bývalému dôstojníkovi KGB pred lákavou možnosťou rôznych intelektuálov a údajných demokratov.

Na sklonku mandátu B.Jeľcina ovládali Rusko dve skupiny – oligarchovia s koreňmi vo významných rodinách, ktorých členovia sa podieľali na riadení bývalého ZSSR, a ruská mafia, ktorá zažívala rozkvet zásluhou neexistujúcich pravidiel a doslova prívalu členov, ktorí väčšinou pochádzali z vojenských kruhov, mali špičkový výcvik a naopak – nemali žiadne morálne zábrany.

Jeľcin ako svojho nástupcu dlhý čas preferoval B.Nemcova, najmä pre blízke osobné vzťahy. Odklonil sa od neho v čase, keď sa zistilo, že jeho chránenec by rád viedol Rusko podľa predstáv iných, a navyše akosi za lacný peniaz (možno naozaj v dobrej vôli) privatizoval … nehovoriac o čudných zvestiach, ako jeho chránenec konal v pozícii gubernátora Novgorodskej oblasti, kde umožnil predaj papierenského kombinátu v rozpore so zákonom za cenu, ktorá bola štyridsaťnásobne nižšia, ako jeho reálna hodnota. Asi vtedy sa rozhodol pre niekoho iného …

Kto chce kritizovať Rusko za jeho úroveň v mnohých oblastiach, mal by sa predtým zamyslieť, ako novodobé Rusko začínalo. Keďže sa stalo nástupníckym štátom po bývalom ZSSR, prevzalo nielen aktíva, ale aj všetky záväzky bývalého sovietskeho impéria. Dopad prevzatia týchto pohľadávok sa prejavil tak, že napríklad miera inflácie dosiahla v roku 1993 895,9%, a ceny sa v roku 1994 zvýšili o 302%.

1995 2000 2005 2010
Míra inflace (%) 204,90 20,98 12,70 6,86 15,95
Míra nezaměstnanosti (%) 7,23 10,59 7,10 7,30 5,30
Státní dluh/HDP (%) 59,90 14,2 11,04 17,92
Saldo státního rozpočtu/HDP (%) – 7,00 + 0,50 + 9,88 – 3,90 – 0,50
Kurz rubl/dolar (počet RUB za 1 USD) 4,90 28,17 28,29 30,43 67,70
Průměrná mzda (RUB) 736 3025 11319 28027 33980
Průměrná mzda (USD) 150 107 400 921 502

(tabuľka ukazuje vývoj niektorých ukazovateľov ruskej ekonomiky – posledný stĺpec uvádza čísla za rok 2015)

Dnes čelí Rusko hospodárskemu embargu, alebo to povedzme otvorene – politicky motivovanému vydieraniu. Keďže jeho ekonomika je do veľkej miery závislá na ťažbe nerastných surovín, významne ju poškodil pokles cien ropy na svetových trhoch (čo bolo mimochodom aj príčinou, prečo B.Obama nesúhlasil, aby bolo možné podávať žaloby na Saudskú Arábiu v súvislosti s udalosťami v roku 2001). No nehovorí sa o tom, čo embargo prinieslo – a čo nakoniec významne poškodí aj záujmy mnohých importérov, ktorí vyvážali do Ruska. Zásluhou dopadov krachu cien ropy sa začal v Rusku obnovať chemický a potravinársky priemysel, poľnohospodárstvo a významne vzrástla aj podpora domáceho cestovného ruchu. Miesto na ruskom trhu sa uvoľnilo, z čoho najviac profituje Čína.

Niekto však potrebuje ruského bubáka aj za cenu miliardových strát … prečo ?

Keď sa pozrieme na vývoj v krajinách únie, tak stabilne stúpa jediné – štátny dlh. Dnes panujú obavy o osud nejednej banky, a čo mimoriadne prekvapuje, začína sa otriasať aj doterajší nedotknuteľný symbol stability a prosperity – Deutsche Bank. Pričom sa už nikto netají tým, že ak pôjde o záchranu tejto banky, použije sa všetko, bez ohľadu na pravidlá a dohody. Otázkou je – prečo máme nejaké pravidlá, ktoré aj tak nikto nerešpektuje ? Alebo ich rešpektujú len slabí a chudobní ?

Nie je ťažké pochopiť, prečo neboli uvalené žiadne sankcie za okupáciu Kosova, a naopak Rusko čelí sankciám za následky referenda na Kryme. Nie je ťažké uhádnuť, prečo nikoho netrápi diskriminácia ruskej menšiny v Lotyšsku. Nie je ťažké uhádnuť, prečo sa dnes šíria poplašné správy o možných plánoch Ruska s Pobaltím.

Plán je jasný – ekonomicky čo najviac oslabiť Rusko, a navyše dosiahnuť súhlas s trvalou “ návštevou “ v podobe vojsk a základní NATO v záujmových oblastiach, najmä však v blízkosti Ruska. Opakujú sa 40.roky minulého storočia, keď niečím podobným začínal aj istý maliar, a vieme dobre, ako to skončilo. Nehovoriac o strachu z prebudenia strednej a východnej Európy a možnej straty lacnej montážnej dielne Západu … pretože napríklad politika V.Orbána nie je zďaleka len o populizme, ale aj o pochopení, kam vedie politika Bruselu.

A mimochodom, skúsme si predstaviť, kde by bola súčasná Európa, ak by mala rovnakú štartovaciu čiaru, ako malo Rusko po rozpade ZSSR.

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432809x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu