Založ si blog

Spojiť sa v spoločnom záujme

Tento blog bude o dvoch témach – prvou je úvaha, prečo sa vlastne ničíme vo vzájomných (bezvýznamných) konfliktoch, ktoré tak dokonale vyhovujú vládnucím elitám. A druhou pár viet k cestovnej mape lekárskych pohotovostí, ktorá len potvrdila najhoršie obavy.

Priznám sa, čítam nejeden blog a mnohé doslova s zhnusením. Nie, rozhodne nepokladám moju tvorbu za niečo úžasné, ale niektorí ľudia majú zrejme ešte stále (len) dvojfarebný svet, pričom názorovo vidia jedinú farbu – tú nepriateľskú. Myslím si, že je to často na škodu veci, a hlavne na škodu nás všetkých, pretože naše záujmy by mali byť spoločné – teda zvyšovanie kvality života na Slovensku. Žiaľ, nech štatistiky hovoria čokoľvek, realitou je úplne opačný trend, kvalita života klesá, len to nechceme vidieť. Nechceme, pretože sa podvedome obávame návratu dominancie jediného názoru, a tak nevidíme to, čo máme priamo pred očami – dominancia jediného (správneho) názoru sa vrátila v roku 2004, keď sme nevedomky vstúpili do paktu s diablom … ktorého jedinou skutočnou hodnotou sú – peniaze a moc.

Rozdeľuj a panuj funguje v našej spoločnosti dokonale. Nechávame sa denne provokovať ľuďmi, ktorých jediným cieľom je zmarenie akéhokoľvek samostatného uvažovania nad dobou, v ktorej žijeme, a hlavne nad tým, kto a ako riadi naše životy. Akoby sme osprosteli a neuvedomili si, že minulosť nemôžeme zmeniť, nech by sme sa o to snažili akokoľvek. S minulosťou treba jednoducho vedieť žiť. Nevidím dôvod, aby sa niekto hanbil za to, že veril v myšlienku socializmu (čo nie je to isté, ako komunistická strana a komunizmus), nemá sa prečo hanbiť za to, že veril v spoločnosť, ktorá zaistí každému primeranú úroveň života, bez neustáleho boja o prežitie. Nevidím dôvod, aby sa niekto hanbil za to, že bol iskričkou, pionierom alebo zväzákom … pokiaľ bol o tom presvedčený, niet ho dôvodu za to súdiť. Tým skôr, že dnes stretneme v mnohých svätostánkoch toľko pokrytcov, ktorí sú počestnými kresťanmi len dovtedy, kým sa im to hodí … a kedysi boli horlivými komunistami, a ktovie – čím boli predtým. Vlastne … nezaujíma ma, čím všetkým dokázali byť.

Každá myšlienka, ktorá sa presadzuje za pomoci násilia a útlaku by mala byť postavená mimo zákon. Postihlo to fašizmus a komunizmus, čo bolo oprávnené. Menej radostné je to, že komunizmus stavali mimo zákon ľudia, ktorí z neho ťažili a nikdy sa nezodpovedali za to, čoho sa neraz v honbe za kariérou a postavením – dopustili. A tým, že sa zbavili svojej minulosti beztrestne, deformujú (rovnako beztrestne) súčasnosť.

Kedysi žili z jedinej (zákonom presadzovanej) pravdy, dnes ťažia z rozoštvávania voličov a ich delenia na modrých, červených, žltých či čiernych, alebo bielych. Ak si myslíte, že ich trápi neúčasť vo vláde či koalícii – veľmi sa mýlite. Profitujú bez ohľadu na to, či vládnu alebo nie. Stačí im bezpečné pohodlie poslaneckého kresla, z ktorého zahrajú ľubovoľnú frašku na objednávku. Svoje peniaze dostanú, vplyv majú aj bez účasti vo vládnych funkciách, a tí chamtivejší pokojne sedia aj vo viacerých kreslách naraz … iste, niektorí sa vzdajú platov – videli ste už takého poctivca v politike, ktorý sa vzdá platu bez toho, aby mal nejaký prospech ? Zabudnite …

Myslím, že títo ľudia nestoja za to, aby sme sa kvôli nim hádali, ale stoja za to, aby sme ich konanie pozorne sledovali – pretože nakladajú s našimi peniazmi a našimi osudmi. Malo by nám byť jedno, kto vládne – malo by nás zaujímať len to – ako vládne. A mali by sme si uvedomiť, že im vyhovuje to, ako sa hádame – kto by mal vládnuť, pretože potom sa menej zaujímame o to – ako vládne. A keďže sme rozhádaní v bezvýznamných otázkach, ich plán dokonale vychádza. Veľa peňazí za málo muziky …

Toľko k prvej téme – prečo by sme mali ťahať za jeden koniec povrazu, a konečne zanechať rozbroje. Druhou témou je zverejnená mapa “ optimalizovaných “ stredísk lekárskej pohotovosti. Z hľadiska regiónu, v ktorom žijem, sa potvrdili moje najhoršie obavy – všetko sa zruší.V oblasti Šahy, Krupina, Banská Štiavnica ostane doslova biely fľak, kde nebude prakticky nič – ak teda nerátame rozpadajúcu sa nemocnicu v Šahách, a mestskú nemocnicu v Krupine, kde reálne funguje len interné oddelenie “ na dožitie „. Hoci nemôžem poprieť, lekári a sestry sa snažia … už dnes je problém so špecialistami … a nech sa nenudíme, bude problém aj s pohotovosťou. Dostupnosť tejto služby do trištvrte hodiny, ako tvrdí ministerstvo zdravotníctva – je obyčajným klamstvom. Klamstvom, ktorého autor buď nevie, o čom hovorí – alebo v niekoho záujme úmyselne zavádza.

Nechcem písať naprázdno, takže prejdime k faktom – z Banskej Štiavnice môže ísť pacient na pohotovosť (ľudovo) na tri strany – Levice, Žiar nad Hronom, alebo Zvolen. V smere do Zvolena musí ísť členitým terénom cez Banskú Belú, a keď ho zvládne, vyjde na rýchlostnú cestu. V zime počas bežnej situácie (teda snehu a namrznutých ciest) nemá žiadnu šancu, aby to bezpečne stihol skôr, než za hodinu – hodinu a pol, a aj to len za predpokladu, že budú ideálne podmienky a nenarazí na žiadnu komplikáciu.

V smere na Žiar nad Hronom sú tri možnosti – prvá, spomínaná cesta na Zvolen, výjazd na rýchlostnú cestu, o čosi dlhšia trasa, ale aj tak s neistým príchodom, a určite nie v limite, o ktorom hovorí ministerstvo. Druhou voľbou je cesta cez Sklené Teplice, treťou cesta cez Vyhne – v oboch prípadoch členité terény, úzke a často neprehľadné cesty – v zime absolútne bez šance, ak napadne sneh a primrzne.

Smer na Levice je síce zdanlivo najpohodlnejší … ale tiež má svoje záludnosti.

V prípade Krupiny je voľba jasná – Zvolen. Teoreticky (podľa posledných rokov) by nemal byť žiadny problém. V prípade Šiah je tiež voľba jasná – Levice. Ale v zime sa rozhodne nedá očakávať dojazd v spomínanom limite.

Lenže – problém so zrušením pohotovostí nie je len o čase, ale aj o peniazoch …

Predovšetkým, nikto nie je povinný vlastniť auto, či vodičský preukaz. Za druhé, služby sa okrešú, ale platby ostanú úplne rovnaké – čiže ten, kto žije v regióne bez spomínaných služieb, platí rovnako, ako ten – kto tie služby dostupné má. Vlastne – ten, čo ich nemá, platí oveľa viac – pretože musí financovať náklady, ktoré súvisia so zaistením týchto služieb, a tie mu nikto nepreplatí. Stručne povedané, obyvatelia dotknutých regiónov budú v súlade so zákonom – legitímne okradnutí. Prečo ? Pretože niekto nevie zodpovedne a hospodárne nakladať s verejnými prostriedkami. Pretože nikto za tento stav nenesie – zodpovednosť.

Príkladom je čerstvá skúsenosť, ako funguje dnešné zdravotníctvo – viete si predstaviť, že musíte vstať o štvrtej ráno, aby ste najneskôr o pol šiestej stáli pred bráničkou ambulancie obvodného lekára (za sucha, za mrazu, v daždi, snežení či inej pľušti), ktorú následne otvoria o trištvrte na sedem, hoci sestrička je už v práci od šiestej, ale nechá chorých ľudí čakať vonku, nech si to užijú ? Pretože to je úplne bežná prax – napríklad v Krupine. Kto však postupuje inak, má jednoducho smolu – k lekárovi sa nedostane.

Zhrnuté a podčiarknuté – žijeme v asociálnom štáte. Je úplne jedno, kto tu doteraz vládol, nikoho nezaujímali potreby občana. A tento stav treba zmeniť – treba sa prestať vybíjať v absurdných konfliktoch (kto a čo robil pred štvrťstoročím nikto nevyrieši), ale treba vytvoriť situáciu, v ktorej pred ďalšími voľbami neostane politikom nič iné, len ponúknuť odborníkov so zákonne danou zodpovednosťou, alebo odísť.

Nedovoľme im, aby profitovali zo zásady – rozdeľuj a panuj.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433151x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu