Založ si blog

Nenávisť je matkou hlúposti a utrpenia

Prečítam som si, že myšlienka pomníka pre posledného komunistického prezidenta G.Husáka je rovnaká, akoby v Nemecku chceli postaviť pomník A.Hitlerovi, alebo v Chile Pinochetovi. Musím priznať, že mi v prvej chvíli skoro vypadli oči, a nevedel som odhadnúť, či to autor myslel vážne, alebo sa skôr preklepol v snahe o prirovnanie a neuvedomil si, čo vlastne píše.

Dejiny a ľudia sa dajú objektívne hodnotiť v prípade, ak sa ľudia dokážu zamyslieť bez krvavých očí. G.Husák, nech si o ňom myslíme čokoľvek, bol jedným z mála politikov, ktorí vedeli prejaviť aj štátnické vlohy. Kariéru v radoch komunistickej strany začal ako šesťnásťročný (v radoch komunistickej mládeže) a trvala šesťdesiat rokov ! Už tento fakt by si zaslúžil trochu rešpektu, najmä v dobe, keď je úplne bežným javom zmena politického presvedčenia podľa potreby. A nikto pritom nespochybňuje, že Husák bol tvrdý a presvedčený komunista, ktorý si cielene budoval svoju kariéru.

Ak chceme hodnotiť G.Husáka ako politika a štátnika, mali by sme ho hodnotiť v súvislostiach a spojení s dobou, v ktorej žil a pôsobil ako politik. Niet pochýb, že na jeho myslení sa významným spôsobom podieľalo uväznenie v 50.rokoch. Prežil, pretože sa nezlomil a dobové pramene uvádzajú, ako privádzal vyšetrovateľov do zúfalstva, keď pri výsluchoch ho nevedeli zlomiť, a ak ho aj utrpenie prinútilo súhlasiť s priznaním, sotva sa mu polepšilo, hneď zase všetko odvolal. Vo väzení strávil deväť rokov, a bol prepustený na amnestiu prezidenta Novotného.

August 1968 sa stal temnou škvrnou na dejinách nášho národa. G.Husák stál na začiatku po boku A.Dubčeka, aby neskôr zmenil postoje a stal sa jeho nástupcom (v podstate na želanie Moskvy) Prečo ?

Možno práve preto, že zažil krvavé 50.roky, sám bol väznený, poznal okolnosti krvavého potlačenia maďarského povstania v roku 1956, a ako pragmatik si vedel veľmi ľahko spočítať, kam by viedol odpor voči politike Kremľa, ktorá mala v tej dobe silnú podporu aj v Berlíne a Varšave. Netreba zabúdať, že práve zástupcovia bývalej NDR a Poľska trvdo trvali na tom, aby zmeny z jari 1968 v Československu boli tvrdo potlačené. Čo bolo teda na výber ?

Odpor, ktorý by bol potlačený hrubou silou a spôsobil by nepredstaviteľné krviprelievanie, nasledované dosadením vlády servilných politikov, spájaných s neslávne známym pozývacím listom, ako boli A.Indra či V.Biľak … alebo prispôsobenie okolnostiam, aj za cenu, že ho raz dejiny a ľudia budú za jeho rozhodnutie odsudzovať. Nikto nespochybňuje, že Husák využil vývoj po auguste 1968 pre naplnenie vlastných ambícií. Ale rovnako nemôžeme spochybniť, že roky normalizácie boli oproti tomu, čo sa udialo v Maďarsku, oveľa prijateľnejším riešením. Pretože Husákov “ kolaborantský “ postoj zachránil mnoho životov.

Kto ho chce spochybňovať, mal by si uvedomiť niekoľko faktov – napr. skutočnosť, že maďarskému povstaniu, ktoré skončilo krviprelievaním, súdnymi procesmi a popravami, predchádzali prísľuby západných demokracií o poskytnutí pomoci, ak by sa Budapešť diktátu Kremľa vzoprela … realitou bolo, že Budapešť sa vzoprela, ale žiadnu pomoc – nedostala. V prípade Československa sa svetové veľmoci vyjadrili, že patrí do sféry sovietskeho vplyvu, do ktorej nemienia zasahovať. Možno aj preto, že uplynulo len pár rokov od kubánskej krízy, v ktorej sa svet ocitol na pokraji jadrového konfliktu.

Nikto nespochybňuje, že normalizácia po auguste 1968 priniesla mnoho negatívneho, postavila oponentov režimu na okraj spoločnosti, mnohým bolo bránené vo výkone povolania a skončili v nejednom prípade doslova ako pomocné sily aj napriek svojim schopnostiam a vzdelaniu. Rovnako nikto nespochybňuje, že dlhoročná okupácia Československa sovietskymi vojskami bola zločinom na národoch Československa, a mnohí začali vidieť nášho “ spojenca “ vo farbách, ktoré kedysi prináležali Nemecku. Nikto nespochybňuje, že pozývací list niektorých politikov z radov KSČ bol aktom vlastizrady, aj keď nikdy nepotrestaným. Ale … treba poukázať v tejto súvislosti aj na niečo iné.

Tak, ako v onej dobe boli na našom území základne, ktoré mali poslúžiť v prípade potreby proti krajinám NATO a kapitalistického bloku, dnes smeruje vývoj k základniam na našom území, ktoré majú byť zamerané proti Rusku … a tiež len na základe politického škrtnutia perom v príslušných dokumentoch, bez ohľadu na názory a záujmy národa. Mnohí podporovatelia uvedeného aktu sa odvolávajú na členstvo v NATO a spojenectvo – ale to platilo aj v prípade niekdajšej Varšavskej zmluvy a krajín socialistického bloku. A okupant bude okupantom bez ohľadu na to, či na územie vlasti vkročí sprevádzaný hlaholom zvonov, alebo za doprovodu štekania guľometov a dunenia diel. Pretože na území vlasti je noha cudzieho vojaka neprijateľná, pokiaľ sa nejedná o pomoc vo vojnovom konflikte.

A my vo vojnovom konflikte nie sme, a ani nechceme byť … alebo sa mýlim ? Kritizujme dobu a osobu G.Husáka, poukazujme na jeho chyby … ale nehádžme ho do vreca s vojnovými zločincami ako A.Hitler, či krvavými diktátormi ako A.Pinochet – pretože s politikou týchto ľudí nemalo myslenie a konanie bývalého prezidenta, ale aj väzňa komunistického režimu nič spoločné.

G.Husák bol a zostane slovenským štátnikom … so všetkými chybami i zásluhami …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433549x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu