Založ si blog

. .. aj omastený chlieb s vodou stačí . ..

Neprijateľný na spoluprácu, nevhodný, neschopný … bez cieľa … veru, kedysi som si na jednej porade vypočul aj takéto, dosť nepríjemné slová. Išlo o pozíciu, bolo viac záujemcov a každý chcel úspech, len miesto bolo jedno … a tak niektorí vytiahli aj podpásovky, či vyslovené provokácie … nakoniec to skončilo trochu nečakane, rozdelením právomocí a vytvorením miesta navyše … ale o tom som vlastne nechcel … skôr o pozadí ľudskej povahy a o jej neuveriteľnej prispôsobivosti okolnostiam …

V máloktorej oblasti života môžeme hovoriť o férovom boji či rovných podmienkach. Dokonca ani tí, čo sa snažia o objektívnosť, poctivosť a férový prístup … občas využijú zadné vrátka, pretože ich k tomu môže prinútiť situácia a obvykle aj – prinúti. Kto tvrdí, že si nikdy neskrátil cestu krížom cez pole alebo lúku, klame sám seba … a stalo sa aj mne, že som občas utekal – skratkou. Však nie sme nikto dokonalý … aj keď máme medzi sebou občanov, ktorí občas či trvale veria vo vlastnú božskosť a jedinečnosť …

Aj preto som sa dobre bavil na reakciách svetových politikov a médií v súvislosti s americkými voľbami. Od jednoznačného vyhranenia sa k dnes istému víťazovi, cez šokované mlčanie dokázali prejsť k výrokom typu – budeme si hľadať cestu spolupráce a porozumenia … a bla-bla-bla. Tak to už vo svete chodí – keď nemôže byť švédsky stôl, nech je aspoň omastená kôrka s vodou ….vzniká však otázka, koľko perspektívy môže priniesť spolupráca so škrípajúcimi zubami.

Priznám, do podobnej situácie som sa dostal raz (a už nikdy viac nechcem), a v podstate dodnes ľutujem, ako som ju riešil, hoci o správnosti riešenia som presvedčený aj dnes … keďže niekoľko ľudí vyjadrilo presvedčenie, že v prípade môjho postupu si nevedia predstaviť spoluprácu, po oznámení rozhodnutia šéfov som vtedy dotyčným oznámil, že s nimi – nerátam. Nevedel som si predstaviť spoluprácu s ľuďmi, ktorí majú voči mne antipatie, pochybujú o mojich schopnostiach a navyše podľa potreby vytiahnu kyjak alebo fajku mieru …

Politik si podobné riešenie nemôže dovoliť, nech by bol o jeho správnosti akokoľvek presvedčený … v prípade takého D.Trumpa by po vyhláseniach jeho potenciálnych partnerov skončili Spojené štáty v izolácii, alebo akejsi novodobej verzii postkomunistického bloku s Ruskom a Čínou. Nemôžem si pomôcť, ale život (a nielen v politike) mi často pripadá ako šachová partia, kde musí hráč sledovať nielen figúrky na šachovnici, ale počítať aj s tým, čo drží súper za chrbtom. Akosi sme zabudli žiť na báze starého a osvedčeného podania ruky, ktoré potvrdilo všetko a bez výhrad, či dodatočných zmien. Často ma to desí, pretože to pokladám za úpadok spoločnosti, nehovoriac o chvíľach, keď niekto vyriekne slová, ako istý svedok v kauzách M.Černáka, ktorý povedal – ten a ten menil názor podľa potreby, ale čo povedal Černák, to vždy platilo … vtedy mi akosi prebehnú zimomriavky po chrbte, pretože si uvedomujem nemenný fakt, súvisiaci s politikou – politik dodrží slovo len vtedy, ak je to v jeho záujme … smutné, nie ?

Často sa hovorí, že čím krajší sľub, tým viac ľudí pritiahne … iste, kto by nemal rád krásne obrazy zo života, nie ? Mnohí kritizujú, že ľudia priveľa veria a málo preverujú … a pritom je pravda možno úplne iná.

Pravda je totiž ošemetná vec … všetci po nej túžia, ale málokto s ňou dokáže tancovať do konca a hľadieť jej do očí. Často sa jej ľudia dokonca boja a vyhýbajú sa stretnutiu. Vždy však príde povestná chvíľa, kedy pokrievka nadskočí nad hrncom, a často sa vyvalí nevábny obsah. A všetci sa divíme, čože sa to stalo

Pozerám sa na stránky denníkov, na obsah, ktorý budú mnohí čítať až v ranných hodinách … vidím obraz, ktorý nie je ani krásny, ani vábny … ale dokonale odráža pokrytectvo súčasnej spoločnosti, biedu nášho ducha. Palcové titulky, štylizované fotografie, umelé úsmevy … falošné už na prvý pohľad. Obsah vyvoláva pobúrenie, ale aj smiech. Smiech nad tým, ako dokážu ľudia prevrátiť kabát a tvrdiť, že čo bolo včera zlé a neprijateľné, môže byť zajtra celkom dobré a znesiteľné. Niekde vnútri tomu hovorím absurdným slovným spojením – teória vysnívanej poslednej sekundy života … možno by sa tomu dalo aj priradiť niečo iné, napríklad teória plesnivého krajca chleba, ktorý po natretí maslom a medom vyzerá vlastne dobre, pretože chlieb s maslom a medom nemôže byť predsa zlý … čo na tom, že je plesnivý, nie ?

Utešujeme sa, že veci nie sú také, aké by sme ich chceli mať … ale vieme žiť aj s takými, ktoré sme vôbec nechceli mať. Obliekame svoje pokrytectvo do hávu skromnosti, tolerancie, slobodnej voľby či demokracie a hladkáme svoje ego, ako je všetko fajn … hoci nič tak nepôsobí. Nezamýšľame sa nad príčinami, prečo veci nie sú v súlade s našimi predstavami, uspokojíme sa aj s tým, že naša predstava je aspoň vzdialene podobná nechcenej realite.

Čo vlastne od života chceme ? A čo chceme zanechať našim potomkom ?

Kráľovstvo krivých zrkadiel, zdeformované naším pokrytectvom, strachom, a osobnou – zbabelosťou ? Pripadám si pri tejto predstave ako na futbale pred troma desaťročiami, keď jedno mužstvo uštedrilo druhému osemgólový debakel a všetci v médiách nadšene básnili, ako skvele hralo … ako si užili to množstvo gólov a nádherných akcií. Pritom predstavenie organizoval jeden bystrozraký pre vyše pätnásťtisíc (povinne) platiacich a nevidiacich … bystrozraký bol v pruhovanom drese a pískal porazeným nešťastníkom aj škaredý pohľad na súpera, či utrápený pohľad na hodiny, ktorý jasne volal – po konci trápenia, v ktorom nebolo férové a slušné absolútne nič. Nikto neprotestoval, nikto sa nesťažoval … ak teda nerátame krčmy.

Hrdíme sa, že žijeme na dobrej adrese … čo na tom, že každý deň vychádzame do ulíc našich životov zo smradľavej latríny ? Však to nikto na vizitke nevidí … ďakujem Gabovi, že na to upozornil, pretože práve jeho blog ma prinútil k tomuto zamysleniu … ako sme sa uspokojili s omasteným chlebom, ktorý je pod vrstvou masti – plesnivý.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454662x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu