Založ si blog

Mokré sny o vláde bez SMER-u

Manipulácie s verejnou mienkou môžu priniesť srdcu milé výsledky, ale zrážka s realitou býva často bolestivá. Najmä v prípade slovenskej politiky, kde iste len náhodou pred marcovými voľbami predpovedali SIETi úspech, a vieme – ako to nakoniec dopadlo.

Opozícia, alebo to povedzme presnejšie – pravicové strany – dodnes nepochopila(i), že úspech vo voľbách sa nedá založiť na manipuláciách s verejnou mienkou. Ba často spôsobí presne opačný efekt. Často počúvame, na akej voličskej základni stavajú opozície, ako sa hrdia vyšším vzdelaním svojich voličov a ako naopak neskryte pohŕdajú voličmi svojej konkurencie. A potom sa nakoniec divia výsledkom volieb, strúhajú kŕčovité úsmevy a hľadajú chyby – v iných.

Pohŕdanie ľuďmi pre ich pôvod či vzdelanie, alebo názory – sa v politike (a nielen tam) nevypláca. Niečo by o tom mohol vedieť napríklad istý podnikateľ, ktorý roky razil pri komunikácii so zamestnancami ideu držte hubu a robte, za dverami stoja v rade ľudia, ktorí vás kedykoľvek a s radosťou nahradia. Dnes vyzerá jeho situácia tak, že na svojej prevádzke musí pracovať sám s rodinou, objem zakáziek klesá, tržby tiež a zákazníci sa pomaly obracajú k jeho konkurencii. Nie je kvalitnejšia, ani lacnejšia … ale vie komunikovať – či už s klientmi, ako aj ľuďmi, ktorým dáva prácu. V prípade spomínaného podnikateľa je všetko zbytočné – už nemusí dávať inzeráty s ponukou práce, či hľadať pracovníkov prostredníctvom úradu práce – je už široko-ďaleko známy svojimi praktikami, takže záujem o jeho ponuky sa prakticky rovná nule. A keďže sa stále nepoučil, dodnes tvrdí, že ľudia môžu byť vďační za drinu, ocenenú minimálnou mzdou … a samozrejme opakovane volá po pritvrdení podmienok pre nezamestnaných, pretože je podľa neho bezočivé, že si vôbec dovolia odmietnuť prácu – pre otrokára.

U seba samozrejme chybu nehľadá … nemôže, pretože všetko je tak, ako má byť. Presne, ako v prípade dnešnej opozície – chyba nikdy nie je na strane jej predstaviteľov.

Pridajme ešte slonov v porceláne, ktorí nevedia formulovať myšlienky a nazlostia voličov výrokmi o jedinečnosti a nedosiahnuteľnosti úspešných (bohatých) a pohŕdaní tými, ktorí toľko šťastia nemali (alebo im jednoducho stačí obyčajná práca a rodinný život), a výsledok nikto nemusí hádať – dá sa predpovedať so železnou istotou. A nezmenia ho žiadne prieskumy verejnej mienky, ani za pomoci dôsledne odfiltrovanej skupiny účastníkov.

Kto pohŕda obyčajnými ľuďmi, nemá budúcnosť. Kto si myslí, že pozdvihne spoločnosť rozdávaním vysokoškolských titulov, nakoniec zistí, že sa pozerá na modernú verziu Potemkinovej dediny, kde všetci mávajú diplomom, ale nemá kto – robiť. Dnes sa k tomuto “ ideálu “ pomaly blíži aj Slovensko, keď sa uvažuje o dovoze pracovnej sily, namiesto zlepšenia podmienok pre pracujúcich.

Pritom, keď rozbalíte ligotavý obal, do ktorého sa halia dnešné elity, často objavíte len to, čo kedysi tak trefne (na inú adresu) pomenoval niekto iný – navoňané lajno v hodvábnych spodkoch …

Aj preto sú dnešné sny o vláde bez SMER-u skôr snami z kategórie – mokrých. SMER nie je žiadnou výhrou, čo ostatne potvrdzujú aj kauzy, ktoré sa na jeho adresu doslova valia zo všetkých strán, ale stále je to lepšia voľba, než ľudia, ktorí ostatnými – len neskryte pohŕdajú. Aj volič sa riadi zásadou – ak ma nemáš za nič, nič ani nepýtaj … a pokiaľ niekto verí v ilúziu akejsi budúcej koalície s lídrom v podobe SNS (bez SMER-u), ako sa objavili špekulácie v niektorých médiách, je naozaj naivný. Realita dneška jasne ukazuje, že MOST je pre voličov prijateľnejší ako konfrontačná politika SMK, a súčasná koalícia má (zatiaľ) potenciál ešte na minimálne jedno volebné obdobie. A povedzme si otvorene, že tretia prehra za sebou a opätovná cesta do opozície by pre súčasné opozičné strany znamenala koniec. Hlavne pre ich predstaviteľov, ktorí sa prilepili na šéfovské stoličky a veria vo svoju božskosť.

A len na záver – ak sa súčasné elity nepoučia, môže sa stať nielen to, že sa strana M.Kotlebu dostane opätovne do parlamentu, ale raz … môže rozhodovať o zostavení vlády. Ľudia už majú plné zuby urážok, ktoré na ich adresu lietajú od príživníkov v hodvábnych spodkoch, a volič na pokraji zúfalstva je naozaj nevyspytateľný. A na pochopenie tejto pravdy netreba vysokoškolský diplom, ale len štipku prirodzeného intelektu. Hoci, chápem – prvé sa možno dá získať za peniaze na pochybných školách, ale v prípade druhého – nestačia ani všetky peniaze sveta.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458179x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu