Založ si blog

Zúfalstvo opozície sa prehlbuje . ..

Už sa vytratila aj posledná kvapka snahy o zachovanie politickej dôstojnosti, a sklamanie, pochádzajúce nielen z výsledku volieb, ale aj neúspešnej snahy o zvrhnutie koalície za pomoci rôznych útokov, sa prejavuje čoraz viac. Málokto pochybuje, že súčasná koalícia je skôr láskou z rozumu, než realizáciou predstáv lídrov koaličných strán … ale vždy je to lepší variant, než vládnutie ľudí, ktorým okrem pomsty nejde – o nič.

Debata v tradičnom formáte STV O päť minút dvanásť ukázala určitý posun v správaní a zmýšľaní politikov. O prezidentovi sa už dlhšie nedá povedať, že by dokázal stáť nad vecou a bol nestranným komentátorom diania na politickej scéne Slovenska, a už vôbec sa nedá ani pomyslieť na to, že by mohol byť prostredníkom, schopným v pravej chvíli upokojiť vášne a priviesť znesvárené strany k rozumu. Tieto schopnosti majú len štátnici, a na túto úroveň zatiaľ A.Kiska nedorástol, ale kdesi v pozadí je určitá nádej, že by sa raz k tomuto cieľu mohol nielen priblížiť. Skutočnosť, že neprišiel z prostredia politiky, môže byť raz jeho prednosťou …

R.Sulík a A.Danko neprekvapili. Šéf liberálov sa od volieb neustále potkýna na čriepkoch rozbitého sna o koalícii pod jeho vedením, naopak šéf národniarov akoby strácal nadhľad a rozvahu, a často sa nechá (síce odôvodnene, ale zbytočne) strhnúť do agresívnych výmien názorov. Prvému by pomohlo pozametať a vyhodiť nepoužiteľné črepy, druhému by stačilo … možno aj ignorovanie útokov neschopných politikov v zmysle myšlienky múdrejší ustúpi … pretože najlepšími hrobármi ambícií opozície sú práve jej predstavitelia, a netreba im pomáhať – stačí ich nechať hovoriť, a občas poukázať na nepresnosti, ktorých sa pri svojich nepremyslených útokoch dopúšťajú. Šéf liberálov sa môže vyjadriť, že v parlamente pod vedením A.Danka by nechcel byť za žiadnu cenu, no rovnako je realitou, že ani jeho pôsobenie vo funkcii šéfa parlamentu nebolo ničím výnimočné, ani oslňujúce … a tiež by sa našli prešľapy, ktoré spôsobovali skôr trápne situácie. Nehovoriac o tom, že neustále útoky na spôsob vyjadrovania A.Danka a jeho isté nedostatky v tejto oblasti, poukazujú skôr na nedostatok intelektu kritikov.

Iste, asi by som nebol jediný, koho by zaujímal rozpočet na opakovane omieľanú večeru v réžii A.Danka … ale tých otázok, na ktoré by som rád poznal odpoveď, je oveľa viac a zďaleka nesúvisia len s osobou šéfa národniarov a parlamentu

Napríklad by ma zaujímalo, čo bolo v pozadí vývoja po voľbách 2010, keď sa R.Sulík vzdal ambície, súvisiacej s obsadením postu ministra financií a namiesto toho prijal bezvýznamný (skôr reprezentačný) post šéfa parlamentu … pretože v prvom prípade mohol mať reálny dosah na smerovanie štátu a jeho vývoj, no v druhom sa o nejakom významnom vplyve na dianie nedalo hovoriť.

Rovnako by ma zaujímala odpoveď na otázku, či naozaj veril v perspektívu možnej koalície po voľbách 2016, a to za účasti I.Matoviča, schopného v prípade potreby veselo oblievať vriacou smolou aj vlastných koaličných partnerov.

Ak som dobre pochopil slová A.Danka, po poslednej diskusii nepokladá akúkoľvek spoluprácu s SaS a spol. za možnú a prijateľnú. Pri pohľade na súčasnú politickú scénu by však podobný postoj znamenal doslova nutnosť nielen víťazstva vo voľbách, ale aj získania takého výsledku, ktorý by umožňoval vznik dvojkoalície, maximálne trojkoalície (hoci tu už šance výrazne klesajú). Pretože národniari zatiaľ nemôžu ani pomyslieť na opakovanie husárskeho kúska, ktorý sa podaril R.Ficovi v roku 2012, keď skladal jednofarebnú vládu. Ako však dnes ukazuje vývoj, SMER sa nedokázal odpútať od zničujúcej politiky, založenej na kulte osobnosti, a v budúcich voľbách môže pokojne skončiť na hranici 20%, prípadne aj nižšie. No a nech počítam akokoľvek, zatiaľ nič nenaznačuje, že by SNS bola schopná vyššieho zisku, nad hranicou 20%. A to ani v prípade, že by dokázala získať opätovne tých voličov, ktorých jej kedysi odlákal práve SMER.

Politická strana pod vedením A.Kisku ? Hm, no neviem … ale pôsobenie vo funkcii prezidenta, teda najvyššej ústavnej funkcii by malo byť vrcholom kariéry politika, a klesnutie na nižšiu úroveň pokladám skôr za dehonestujúce …

Možno mám skostnatené názory, ale podobne som videl aj niekdajšie pôsobenie M.Dzurindu vo funkcii ministra zahraničia. Nech by bol projekt súčasného prezidenta akokoľvek očarujúci a realizovateľný, určite by som o jeho podpore ani neuvažoval – akosi som presvedčený, že by všade malo byť niečo, čomu sa laicky hovorí štábna kultúra.

Ktoré hlasy by mohol však A.Kiska získať ? Skalných fanúšikov SMERu sotva presvedčí, národniarom podpora pomaly rastie … skúsenosť hovorí, že MOST-HÍD si svoju základňu spoľahlivo drží,  a napriek kuvičím hlasom tomu nebude inak ani v budúcnosti, pokiaľ sa B.Bugárovi podarí naplniť niečo z predvolebných sľubov. Pokiaľ niekto stavia na pomyselnom zhnusení voličov Bugárovcov z koalície s R.Ficom, som presvedčený, že sa mýli – títo voliči myslia skôr pragmaticky, a chápu, čo znamená účasť vo vláde a podiel na moci, a čo naopak znamená pobyt v opozícii. Takže … tu asi tiež nebude oberačka v réžii A.Kisku.

Opozícia ? Hm … SaS je strana podnikateľov a tomu zodpovedajú aj jej predstavy o vládnutí. Teoreticky by bolo možné, aby jej voličov oslovil A.Kiska, ale asi len v prípade, ak by liberálom hrozilo predĺženie pobytu v opozícii – pretože všetkého veľa škodí. V prípade ostatných strán vidím akúsi modernú verziu plávajúcich voličov, ktorých môže získať ktokoľvek, a všetko je závislé na tom, ako sa ráno pred voľbami zobudia. Myslím, že väčšina z nich volí tzv. neštandardné strany len z trucu, a sotva s nimi spája budúcnosť a perspektívu Slovenska.

Je tu však skupina sklamaných voličov, respektíve voličov mimoparlamentných strán. A tu vidím dosť veľký priestor pre A.Kisku, a nielen pre neho. Pretože ak sa pozeráme na volebné účasti v jednotlivých volebných rokoch, tak voličov stojacich mimo diania (z akýchkoľvek dôvodov) je toľko, že ak by išli do nohy voliť, sú schopní vyhrať voľby – komukoľvek. Je len otázne, či sa nájde niekto, kto ich dokáže prebrať z letargie a presvedčiť, že voliť sa oplatí …

A títo voliči sú najväčšou hrozbou pre súčasnú opozíciu … pretože SMER by sa aj v prípade ich účasti udržal v parlamente (hoci s odretými ušami), no pre opozičné strany by to mohlo znamenať definitívny koniec a zatvorenie kohútika, z ktorého kvapkajú – lacné dukáty.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458039x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu