Založ si blog

Tragédiou opozície je . .. hrubá politická nezrelosť

… ktorá sa ukázala už po uzatvorení volebných miestností začiatkom marca, keď miesto taktického čakania na vývoj situácie začali predstavitelia opozície piť na kožuch medveďa, behajúceho po lese …

Politika je do istej miery ako šachová partia. A tiež pozná dve skupiny “ hráčov „. Prvá skupina strieľa po všetkom, čo sa pohne a na konci partie sa diví, prečo sa ocitla v obkľúčení a jej kráľ stojí so slučkou na krku pod vyschnutým stromom. Druhá skupina si svoju pozíciu pomaly a nudne buduje, zdanlivo sa nebráni a pričasto ustupuje, ale na konci dvíha ruky vo víťaznom pozdrave a páli bojové zástavy nepriateľa. Tragédiou Slovenska v súčasnosti je skutočnosť, že hlavní predstavitelia opozície patria bez výnimky – do prvej skupiny.

Od katastrofálnej porážky opozície vo voľbách 2012 utieklo pár rokov, a prebehli ďalšie voľby. Pohľad na súčasnú situáciu hovorí jasnou rečou – vodcovia opozície sa vôbec nepoučili, a ďalej opakujú chyby, ktoré kedysi urobili. Jednou z klasických chýb je narábanie s tromfovými kartami – sotva nejakú získajú, okamžite a bezhlavo ju použijú. Zvolávajú desiatky tlačových konferencií, aby si pri každej príležitosti kopli do nepriateľa, a vôbec nemyslia na zadné vrátka. Výsledok ich šialeného a bezhlavého útoku sa rovná – nule. Môžu si síce škrabkať boľavé ego pohľadom na výsledky rôznych prieskumov, ale veľmi dobre vieme, aká je reálna hodnota výsledkov …

M.Havrana nemusím v žiadnom ohľade. Stručne povedané, sotva nájdem nejaký jeho výrok, s ktorým by som dokázal bez výhrad súhlasiť. Ale žaloba R.Sulíka na M.Havrana je hrubou strategickou chybou, kde konečný výsledok nebude hrať žiadnu úlohu, a opozícia by sa mala čo najskôr poobzerať po skutočnom vodcovi. R.Sulík na túto úlohu nedorástol.

Iste, R.Sulík sa môže cítiť výrokom Havrana dotknutý. Problémom však je, že sám sa v minulosti neraz vyjadril na adresu svojich oponentov slovami, pri ktorých by sa tiež mohli zamyslieť, či by nemali siahnuť po právnom riešení. Mohli, ale neurobili to … pretože by sami sebe urobili medvediu službu.

Pohľad na vývoj od roku 2010 hovorí jasnou rečou – R.Sulík nedokázal priviesť SaS k očakávanému úspechu a naplniť nádeje voličov. Jedna účasť v predčasne rozpadnutej vláde, dve pozície “ korunného princa “ volieb, ktoré v zásade neznamenajú v konečnom účtovaní absolútne nič. Navyše, jeho posledné rozhodnutie zotrvať v europarlamente, a vzdať sa mandátu poslanca na Slovensku bolo rovnako hrubou chybou, ktorá ešte môže priniesť trpké ovocie v budúcich voľbách. Jeho postoj vyvoláva dojem, že uznáva len jediné – víťazstvo, a veľmi ťažko sa vyrovnáva s prehrami, či konkurenciou. Vrátane konkurencie vo vlastnej strane …

Navyše mu akosi chýba triezvy pohľad na realitu, a schopnosť odhadnúť, s kým môže spolupracovať a zároveň sa aj na neho spoľahnúť, a s kým nie je spolupráca možná v žiadnom prípade, aj napriek zdanlivo zhodným názorom. Nie je nič horšie, ako nevyspytateľný partner … pripomínajúci neriadenú strelu. Jednou zo základných schopností manažéra (a tým je do istej miery aj predseda vlády) je umenie výberu vhodných ľudí pre spoluprácu, a vylúčenia ľudí, ktorí prinášajú konflikty, rozbroje a intrigy. A treba otvorene priznať, že triezvo zmýšľajúci politik by v žiadnom prípade ani len neuvažoval o spolupráci s OĽANO, práve pre nevypočitateľnosť a neovládateľnosť jej predstaviteľov.

Často mám pocit, že nielen R.Sulík, ale ani ostatní predstavitelia opozície nemajú jasnú predstavu, čo vlastne chcú … ak teda pominieme ich neodolateľnú túžbu po odstavení SMERu, R.Fica a uchopení moci na Slovensku. Lenže … to je na úspech veľmi málo.

Základnou chybou je roztrieštenosť síl, a emóciami ovládaní ľudia na čele opozičných strán. Množstvo nepremyslených výrokov, podpásových úderov či zákerných útokov od chrbta, čo bolo napokon vidieť aj v predvolebnej kampani 2016, a nielen vtedy. Intrigánov a podrazákov nemá nikto rád, a to ani vtedy, ak hovoria pravdu a právom upozorňujú na prešľapy verejných funkcionárov.

Nehovoriac o zaslepenosti, s ktorou aj predstavitelia opozície neustále omieľajú, že pre Slovensko nie je iná alternatíva, ako únia. Mnohým to príliš pripomína inú ideu, ktorú vyjadrovali slová “ So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak “ . Ak sa dnes pozrieme na vývoj v krajinách EÚ a samotnom Bruseli, niekedy mi napadne trpké konštatovanie, že je tam oveľa viac ortodoxných komunistov a komunistických praktík, než kedy bolo v bývalom východnom bloku. Pretože Brusel odmieta právo na nezávislé rozhodovanie zvrchovaných štátov ešte tvrdšie, než to kedysi robil Kremeľ … a dokonca svoje postoje vydáva za formu demokracie a slobody. Neviem, skúste sa opýtať spútaného väzňa vo väzenskej cele, ktorý môže len to, čo mu dovolia dozorcovia … či sa cíti slobodný ?

Dajú sa zmeniť pomery na Slovensku ? Ak by som o tom pochyboval, už dávno by som tu nežil …

Som však presvedčený, že zmenu k lepšiemu nemôžu priniesť súčasné špičky parlamentnej opozície. Pokiaľ nedôjde k ich výmene a zjednoteniu opozície, sú šance na pozitívnu zmenu malé, skoro nepatrné. Volič je náladový, a ak dnes pochybuje o možnom naplnení sľubov súčasných opozičných strán, v prípade ďalšej prehry v nasledujúcich voľbách by im prestal úplne veriť … a opäť by nasledovala voľba v štýle, ktorý tak dobre poznáme z prelomu storočí – pokus – omyl.

Nikdy neplatilo tak, ako dnes – Slovensko potrebuje skutočnú osobnosť, ktorá bude mať dostatočný morálny kredit na to, aby zjednotila znesvárené strany a bude disponovať schopnosťami, ktoré jej umožnia vytvoriť silný politický blok, tvorený ľuďmi s jasnou minulosťou, preukázanými odbornými schopnosťami a výsledkami z praxe. Ľuďmi, ktorí prídu do politiky z bežného života a nebudú za sebou zanechávať slizkú stopu neprehľadnej minulosti.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463012x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu