Založ si blog

Dobré sa chváli samo . ..

Pomaly niet dňa, aby sa niekde neobjavil článok, porovnávajúci situáciu pred rokom 1989 a po roku 1989 … a neustále upozorňujúci, ako nám je vlastne dobre. Neviem, no mne v detstve hovorili, že dobré sa samo chváli a zlému nepomôže ani prápor trubačov

Všetko bude zrejme o tom, v akom prostredí sa človek pohybuje.  Akú cieľovú skupinu ľudí si pre svoje prieskumy vyberie … môžem si vybrať tých, ktorí si minulosť nepamätajú, pretože ju nezažili … alebo tých, čo žijú v relatívne bezproblémových oblastiach – a výsledky budú určite iné, ako keď budem zbierať názory ľudí v hladových dolinách. Často sledujem rôzne prieskumy, a niekedy mi naozaj nejde do hlavy, kde a s kým sa vlastne robia. Niektoré výsledky sú naozaj úplne mimo reality.

Aj preto prieskumom a štatistikám veľmi neverím. Tým skôr, že sme doslova zaplavení propagandou, vykresľujúcou súčasnosť v jagavých farbách … akoby tieto hodnotenia písal farboslepý.

Včera som si so záujmom vypočul reláciu, kde bol okrem iného spomínaný aj M.Kotleba a jeho pôsobenie vo funkcii predsedu BBSK. Pripomenuli, že hoci to u iných kritizoval, sám sedí na dvoch stoličkách – majú pravdu. Pripomenuli, čo hovoril o štátnom príspevku za volebný výsledok – opäť majú pravdu. Spomenuli, že kraj síce investoval do opravy ciest, ale často sú práce vykonané nekvalitne a musia sa reklamovať – majú pravdu, ale zavádzajú. Zavádzajú, pretože to síce neznie dobre, ale pred Kotlebom sa na mnohé úseky ciest v regiónoch nenašli peniaze, a to ani na opravy havarijných stavov – stačí spomenúť niekdajší úsek cesty medzi Dudincami a hranicou s Maďarskom. Tam boli ešte nedávno jamy úhľadne poukladané vedľa seba, a k ráznejšiemu zásahu cestárov prišlo až tesne pred voľbami, v ktorých nakoniec uspel práve M.Kotleba. Skúsme sa opýtať obyvateľov dotknutých regiónov, čo si vyberú – politika s krásnymi rečami, ktorý pre nich neurobí nič, alebo politika s neprijateľnou názorovou platformou, ktorý pre nich urobí aspoň niečo ? Nebude ťažké nájsť odpoveď na túto otázku.

Rodinkárstvo … iste, nedá sa nič iné, než súhlasiť. Lenže práve tí, ktorí ho spomínajú, sami sa veľmi nelíšia. Nehovoriac o tom, čo má politik robiť, ak vie, že väčšina doterajších pracovníkov úradu, ktorý získal – mu bude hádzať polená pod nohy a všemožne brániť, aby niečo robil. Taká bola reálna situácia po voľbách v banskobystrickom kraji, keď nečakane uspel Kotleba. Môžeme sa diviť, akými ľuďmi sa obklopil ? Sotva … skôr by sme si mali položiť otázku, či nie je zločinom, ak niekto uprednostňuje stranícky záujem pred verejným záujmom.

Najviac voličov M.Kotlebu nie je v banskobystrickom kraji, presnejšie – nie sú tam jeho najvplyvnejší voliči. Tí v skutočnosti sedia v parlamente – mnohí už dlhé roky, či dokonca desaťročia. Ľudia, ktorí veľa nasľubovali, ale skoro nič nesplnili. Iste, majú dosť vplyvu, aby M.Kotleba a spol. dostali v rámci médií čo najmenej priestoru, a naopak najviac priestoru dostávali ich kritici. Krátkozraké … a veľmi, naozaj veľmi naivné. Pretože ak by im naozaj záležalo na osude Slovenska, dávali by týmto ľuďom primeraný priestor, aby sami svojimi vystúpeniami odhalili svoje myšlienky … a dali voličom jasne najavo, čomu a komu sa klaňajú.

Ideálnou ukážkou bol leták, ktorý sme dostali do schránky (napriek nápisu o nezáujme), a vypichnem z neho len jedno tvrdenie – na Slovensku sme vybudovali XXX pracovných miest ….(ešte nemáme predvolebnú kampaň, číslo z letáku treba vytiahnuť v pravej chvíli, aby všetci vedeli, kto a ako ich klame)… zaujalo ma tvrdenie “ na Slovensku „, pretože chvíľka bádania na internete potvrdila niečo iné – 91% nových pracovných miest vzniklo v bratislavskom a trnavskom kraji ! A na ostatných šesť krajov pripadol zbytok, teda 9% ! V spomínaných dvoch krajoch, kde vznikla väčšina nových pracovných miest, žije (približne) 1,2 milióna obyvateľov. V zostávajúcich šiestich krajoch, ktorým sa ušla sotva desatina nových pracovných miest, žije približne 3,2 milióna obyvateľov, čo je bezmála trojnásobok počtu ľudí v (šťastnejších) regiónoch. Nebude ťažké odhadnúť, kde sa asi odohráva väčšina prieskumov, ktoré tak chvália dnešnú dobu … a rovnako nebude ťažké pochopiť, prečo sa v iných regiónoch roznášajú záplavy letákov, aby ľudia pochopili, že sa majú naozaj lepšie – hoci to tak neraz necítia.

Už len čakám na tragikomickú situáciu, keď budú stáť pred hypermarketmi najatí herci a triasť dôchodcami za plecia so slovami “ dedo, babka máte sa lepšie, aj keď nemáte denne viac ako na rožok, päť deka nekvalitnej salámy a lieky vám musia platiť deti, ale je vám lepšie … rozumiete ? „

Nuž áno, dobré sa naozaj chváli samo a nepotrebuje trubačov … horšie je, ak víťazí niečo, čo je zlé a víťazí len preto … aby nebolo ešte horšie. Či už to bolo v prípade vlád M.Dzurindu, alebo súčasného podivného triumvirátu …

Svitanie na lepšie časy … kto by nechcel ? Lenže s voľbami je to ako s obchodom – zbytočne je krásne vysvietený, ak si vnútri môžete vybrať len medzi svinstvom a ešte väčším svinstvom, nie ? Dlhodobo som presvedčený, že k zmene nedôjde, pokiaľ nezmeníme tok financií a spôsob ich správy. Koľko financií by sme ušetrili, ak by bolo presne určené, kto poskytuje služby pre štátnu i verejnú správu, a zmarili by sa pochybné výberové konania ? Koľko financií by sa ušetrilo, ak by sa okresal parlament, napríklad v štýle – jeden okres = jeden poslanec, a o financie by sa prerozdeľovali podľa kľúča 80-20 (teda 80% pre región, kde sa peniaze vybrali a 20% do štátnej pokladne) ? Je oveľa ťažšie klamať a kradnúť tam, kde sa všetci poznajú, než tam, kde (skoro) nikto nevidí.

Koľko peňazí by sa ušetrilo, ak by sa prestal vyplácať príspevok politickým stranám za volebný výsledok – však sa môžu financovať z členského, nie ? Ak mnohí volajú po odluke cirkvi od štátu, prečo rovnakí ľudia nevolajú aj po zrušení povolebného výpalného pre súkromné politické kluby ?

Všetko je len o tom, či niečo chceme alebo nechceme zmeniť …

Jeden diskutér podotkol, že si staviam blog na odpore voči Matovičovi a opozícii. Nie, netajím znechutenie z I.Matoviča, som presvedčený, že do politiky naozaj nepatrí. Možno aj preto, že som čítal pár slov od bývalej poslankyne M.Ritomskej, a jej vyjadrenie pôsobilo vierohodne. Lenže ako občan som znechutený zo všetkých politikov. Z opozície preto, lebo mohla efektívne kontrolovať vládnutie R.Fica aj v období 2012-2016, ale demonštratívne sa tej možnosti vzdala. Rovnaká možnosť bola aj po minuloročných voľbách.  Politik je zamestnancom voliča, a zamestnanci si nikde nevyberajú, s kým budú či nebudú pracovať – to určuje ten, kto platí. Prečo to teda neplatí v politike ?

Ak niekto kričí – oni sú zlodeji a podvodníci – ako občan sa môžem pýtať a kričať – a ty si prečo strčil hlavu do piesku, išiel do opozície a dovolil, aby mohli kradnúť, klamať a podvádzať ? – vari sa mýlim ??? Prečo v tej nezmyselnej, prvej povolebnej diskusii sa nikto nepostavil a nepovedal – dôveru občanov sme získali všetci prítomní, a tak máme právo, aby sme sa podieľali na správe štátu v ich mene ?

A ak by víťaz volieb odmietol, potom by sa už dalo kričať – čoho sa boja, prečo nám bránia a odmietajú spoluprácu ? Vari majú nekalé úmysly ? Kto chce, hľadá spôsoby – kto nechce, hľadá dôvody … práve preto som znechutený z opozície úplne rovnako, ako z pokračovania vlády R.Fica, pretože opozícia nemala záujem niečo riešiť, chcela len získať moc za akúkoľvek cenu … hoci aj poškodenia záujmov občana. Preto dnes hádžu letáky do schránok, aby propagovali to – čo vlastne smrdí úplne rovnako, ako to, čo kritizujú.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453934x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu