Založ si blog

Ako dlho budú klamári a špekulanti ničiť povesť Slovenska v cestovnom ruchu ?

Priznám sa, ak by niekto organizoval šampionát vo vynaliezavosti, mali by sme medaily skoro nepretržite – pretože vynaliezavosť Slovače nepozná hraníc …

Iste, máme nejaký zákon, ktorý akože vymedzil, kto môže a kto nemôže pôsobiť v cestovnom ruchu, prevádzkovať hotely, reštaurácie a ostatné služby v cestovnom ruchu. Lenže realita je stále rovnaká a nemenná – vypadli len tí, čo to mysleli poctivo a napriek nedostatku odbornosti poskytovali služby, na ktoré sme mohli byť naozaj hrdí … a naopak špekulanti ostali, pretože pohotovo si našli spôsoby – ako ostať. Však, kto má peniaze – má aj možnosti, nie ?

Veru, narehotal som sa dopopuku, keď som spoznal praktiky niektorých “ hoteliérov „, ako si dnešnej dobe, plne podriadenej informáciam – vylepšujú svoje meno. Napríklad na facebooku nájdete len kladné hodnotenia ich služieb … a akoby náhodou sú ich autormi ľudia, ktorých mená sa podozrivo zhodujú s menami majiteľov, vedúcich či dokonca zamestnancov zariadení. Občas sa objaví kde-tu príspevok od skutočného hosťa, ktorý sa páči (až jednému) pozorovateľovi, a ten je opäť – prepojený so zariadením. Naopak – kritické príspevky sa akosi strácajú, alebo za pomoci istých praktík prepadávajú tam, kde nie sú veľmi na očiach …

Príklad – hotel má krytý tenisový kurt, ktorý sa dá využiť aj v zime. Platí sa za hodinu pobytu na kurte. To znamená, že aj by bol kurt využitý 24 hodín denne, môže ho využiť rovnaký počet párov, prípadne dvojnásobok – ak by hrali štvorhru. Máme však expertov, ktorí asi nevedia, koľko hodín má deň, pretože pokojne dojednajú termíny na kurte aj pre osemdesiat ľudí …

Žijeme v dobe sporenia, asi je to už nejakým spoločenským fenoménom … a keďže je zariadenie počas sviatkov zatvorené, tak sa sporí na všetkom, vrátane kúrenia. Prví hostia prichádzajú druhý januárový pondelok a vítajú ich izby – kde teplota horko-ťažko dosahuje pätnásť stupňov. Zajtra-pozajtre bude lepšie, chlácholia hosťa … ktorý si riadne zaplatil. Svojho času som v Prešove našiel zariadenie, kde sme mali objednané ubytovanie  už pár mesiacov vopred, a aj tak sme nakoniec museli hľadať niečo iné, pretože na izbe by neprežil ani ľadový medveď …

Často mi vŕta v hlave, či vôbec niekto kontroluje poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu. Asi nie … ináč by podobné zážitky patrili do kategórie rozprávok. Za socializmu padali pokuty za všetko-možné, dnes je naopak – možné všetko. Prídete do zariadenia – nenájdete zodpovedné osoby, jasne a zreteľne vyvesené cenníky služieb – a ak ich aj nájdete, nakoniec zistíte, že ceny zrejme kalkuloval Jánošík, lebo účet skôr pripomína známu mieru – od buka do buka. Nehovoriac o tom, že je úplne bežnou praxou, ak si niečo objednáte a nakoniec nedostanete – pretože medzičasom sa objavil niekto, kto dá zarobiť oveľa viac, tak prečo sa zaťažovať vašou objednávkou, ktorá bola potvrdená už pred mesiacmi, nie ? Viete, situácia sa zmenila, pokojne vám s bezočivým úsmevom na pyskoch hovorí podnikateľ, však si niečo nájdete, nie ?

Hej, veľmi dobre sa hľadá, keď v mieste prebieha kongres a všetko je už dávno vypredané … ale nakoniec som objavil budovu, na ktorej bolo síce napísané niečo iné, ale ľudkovia v nej sa rozumeli rôznym veciam, súvisiacim s podnikaním … takže dnes už “ férový “ obchodný partner aspoň nekazí povesť Slovenska.

Ináč, kvalita služieb … to je celkovo kapitola sama o sebe …  kamarát robil kedysi dozorcu vo väznici a hovoril, že každý väzeň má nárok na 3,5 metra štvorcového podľa zákona. No, niektoré hotely a penzióny by asi neprešli ani výberom na väzenie … dvojka izba pôsobí doslova zúfalo, musíte sa so spolubývajúcim preskakovať, kúpeľňu projektovali asi Liliputáni – proste otvoríte dvere na izbe a zároveň visíte von z balkóna … pozriete sa na vstupné dvere a ajhľa – dve hviezdičky, hotel. Zrejme o kategorizácii rozhodoval niekto pod vplyvom návykových látok.

Kde je problém ? Chýba inštitúcia, obsadená odborníkmi, ktorá by dôsledne kontrolovala sektor cestovného ruchu, kvalitu služieb a nemilosrdne by triedila poskytovateľov a odstraňovala odpad, ktorý robí hanbu celému Slovensku.

Ťažko sa pri absencii dôslednej kontroly a dodržiavania pevných pravidiel diviť, ako sa zhoršuje naša povesť vo svete v oblasti cestovania. Neraz počujem, ako sa mnohí smejú nad naším “ gulášovým “ kapitalizmom, kde sa platí za nádhernú vôňu a skvelú chuť, ale hosť dostáva na stôl – prevarenú vodu z čističky odpadu. Sme doslova povestní spoplatňovaním všetkého, čo sa spoplatniť dá … a vyhýbaním sa všetkému, čo si vyžaduje trošku námahy a investícií.

Prečo je zavreté, u vás nie je sezóna ? Zarazene sa pýta obchodný partner, ktorý v prvých januárových dňoch naráža na zatvorené prevádzky hotelov a reštaurácií … ale je, no si na Slovensku – tu to chodí inak. Ako inak ? Jednoducho – cez sviatky sa nerobí … a mimo sezóny sa narieka, že bola zlá sezóna … neuveriteľné ? Nie, len tak typicky – slovenské. Asi ako porcia gulášových nokov, ktoré fiškus poleje mliekom so stopami bryndze, vyzdobí paródiou na škvarky z neďalekých potravín a vo vlažnom stave to podáva ako národné jedlo, miestnu špecialitu – za šesť euríčiek … následnú s.ačku zrejme do ceny neráta.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463352x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu