Založ si blog

Triedenie odpadu a iná “ podvodnícka “ propaganda

Nemám proti triedeniu odpadu žiadne výhrady, okrem jedinej – poplatky,ktoré sú v súčasnosti účtované (či už sa jedná o priame alebo nepriame) obyvateľstvu, sú dostatočné na to, aby triedenie odpadu zabezpečili spoločnosti, ktoré sa zaoberajú jeho odvozom a likvidáciou. A pokiaľ to nie sú schopné zaistiť, treba preskúmať ich hospodárenie …

Pravidelne sa objavujú relácie, v ktorých sa propaguje triedenie odpadu a jeho význam (nielen) pre životné prostredie. Hlavnou myšlienkou tejto “ podvodníckej “ propagandy je idea – zaplať a urob prácu za iných (tých, ktorým si v rôznych formách opakovane zaplatil). Vlastne to nie je nič nové v súčasnosti – platíme dane a poplatky, napríklad aj za poskytovanie rôznych verejných služieb, ako je čistenie a údržba verejných komunikácií – a nakoniec si tieto práce vykonávame svojpomocne, pretože na základe rôznych všeobecne-záväzných nariadení môžeme dostať finančný trest, ak si nesplníme povinnosť – za ktorej splnenie sme zaplatili iným.

Samozrejme, nikto to priamo nepovie … len sa pokrytecky apeluje na zmysel pre zodpovednosť obyvateľstva, na jeho vzťah k životnému prostrediu a podobne … príživnícka chrapač vysvetľuje, aké nezodpovedné je, ak nevykonávame prácu – za ktorú sme zaplatili iným. Dokonca apeluje, aby sa vytvoril systém, ktorý bude odmeňovať zodpovedných obyvateľov odpustením poplatkov za odvoz a likvidáciu odpadu – ďalšia účelová lož, pretože aj v cene tovaru, ktorý zakupujeme, je zahrnutý poplatok za jeho likvidáciu.

Akosi nám duplicitné platenie za rôzne služby … priam kvitne

Napríklad sme sa dozvedeli, že si budeme musieť (svojpomocne) rozšíriť aj vzdelanie v oblasti zdravotníctva, pretože ak správne neodhadneme povahu prípadného zdravotného problému a budeme ho nevhodne riešiť, budeme odmenení poplatkom vo výške 10 € za návštevu nesprávnej lekárskej služby. Musíme byť predsa solidárni a podieľať sa na náhrade škôd, spôsobených (skorumpovanými ?) elitami, ktoré rozšafne priznávajú rôznym zahraničným špekulantom a podvodníkom dlhoročné daňové prázdniny a iné výhody, aby po ich skončení a napchatí vlastných vreciek zmizli zo Slovenska bez zodpovedajúceho príspevku do štátnej pokladne. Mimochodom, viete – čo sa hovorí o Slovensku za hranicami ? Vraj tu platíme dane len tí, čo sme sprostí a chudobní.

Ale – skúsme sa vrátiť k téme … ak máme triediť odpad, ktorý následne odvážajú a likvidujú rôzne spoločnosti – prečo nie … len by sme mohli tento nápad trochu vylepšíť … keďže máme vykonávať prácu, za ktorú sú platení iní – nech platia za jej výkon spracovatelia odpadu. Však každá rodina sa poteší jednému príjmu navyše … poklesne chudoba, zmenší sa počet sociálne odkázaných a dosiahneme aj požadovaný cieľ – pomôžeme životnému prostrediu.

Niekto možno povie – si na tom tak zle, že ťa zničí pár minút, ktoré venuješ vytriedeniu domáceho odpadu ? Moja odpoveď znie – nie som taký bohatý, aby som iným platil za prácu a vykonával ju namiesto nich … nemám ich v rodnom liste a nie som ani charita. A pokiaľ bolo možné triedenie odpadu spracovateľmi v čase, keď bol poplatok 20 Sk – nevidím žiadny dôvod, aby to nešlo dnes, keď je poplatok 20 € (príklad). Pretože náklady na spracovanie odpadu nevzrástli tridsaťnásobne … ako poplatky.

Hoci … môžeme sa na daný problém pozrieť aj inak – v niektorých krajinách sú problémy so spracovaním a odvozom odpadu spojené so skutočnosťou, že táto oblasť je doménou “ podnikania “ mafie – napríklad v Taliansku či USA. Môže v tom byť aj podstata slovenských problémov ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457322x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu