Založ si blog

S batohom na . .. Počúvadlo

Prichádzajú teplé dni a tak je najvyšší čas na odhaľovanie krás slovenskej prírody. Iste, okolie Krupiny a Banskej Štiavnice poznám veľmi dobre, pretože tu roky žijem … 

A tak sme vyrazili na obhliadku Počúvadla, ktoré patrí medzi najkrajšie tajchy v Štiavnických vrchoch. Boli sme zvedaví, čo sa v zimných mesiacoch zmenilo, či pribudlo … či sa stratilo.

Prvé zistenie bolo už tradičné – z čoho sa nedajú vyžmýkať peniaze, to náš štát viac-menej nezaujíma. Ešte pár rokov, a cesta k Počúvadlu bude pripomínať skôr tankodróm, než cestnú komunikáciu. Dnes je to ešte pomerne dobré, ale už vidieť čoraz viac náznakov, že cesta začína trpieť pod zubom času. Možno je to aj zámer, keďže v okolí tajchu pribúdajú luxusnejšie stavby,  a vieme zo skúsenosti, že ich vlastníci (mám na mysli vlastníkov luxusných stavieb všeobecne) nemajú veľmi v láske, ak sa v ich okolí pohybuje plebs. V každom prípade sme nad cestou objavili niekoľko nových zrubov v kanadskom štýle.

No, nechajme stavby stavbami … pokiaľ sa poberiete k Počúvadlu v smere od Štiavnických baní, tesne pred tajchom je situované parkovisko. V sezóne býva spoplatnené, teraz ešte zívalo prázdnotou. Vyplatí sa ho využiť, pretože je to jedna z mála plôch, kde sa dá legitímne parkovať, keďže iné miesta patria súkromným vlastníkom. Od parkoviska vedie chodník okolo tajchu, označený žltou značkou. Okolo chodníka sú umiestnené lavičky v tesnej blízkosti vodnej plochy, takže sa dá príjemne posedieť a užívať si závanom sviežeho vzduchu. Dnes je chodník už pokrytý asfaltom, pretože v jeho blízkosti sa nachádza aj hotel. Komu sa asfalt nepáči, môže využiť cestičku po brehu tajchu, tam sa však nevyplatí vydávať, ak nemá návštevník kvalitnejšie obutie. Mohlo by sa stať, že sa nedobrovoľne okúpe.

Bicykel, alebo člnok ? Prípadne kúpanie ?

Kvalita chodníka, vedúceho okolo Počúvadla, umožňuje aj použitie bicykla. Tí, čo majú radšej vodu, si môžu vypožičať čln, a urobiť niečo pre svoje zdravie veslovaním … otužilejší sa môžu v letných mesiacoch aj okúpať. Opatrnosti však nikdy nie je dosť, kúpanie v tajchu je len na vlastné nebezpečie, a navyše je Počúvadlo známe aj nevyspytateľným správaním vody.

Vedľa hotela je situovaný lesopark, kde nájdete zvernice. Je vhodnou atrakciou pre deti, minulý rok tam boli poníky, na ktorých sa mohli povoziť. Poteší hlavne počas horúcich dní, keď poskytuje úkryt pred páliacim slnkom, čoho býva hlavne v posledných rokoch pomerne dosť.

Ubytovanie, strava … a čo počas dní s horším počasím ?

S ubytovaním nemám veľké skúsenosti, pretože som nebol odkázaný na využitie týchto služieb. Čo však viem od kamarátov a známych, na bivak pod širákom je lepšie zabudnúť. Turisti so stanom na pleci nie sú veľmi vítaní, čo však platí asi pre okolie všetkých štiavnických tajchov – buď sa jedná o súkromné pozemky, alebo je stanovanie priamo zakázané. Na Počúvadle je síce kemping, ale netuším, v akom stave sa v súčasnosti nachádza.

So stravovaním však nie je žiadny problém. V okolí tajchu je niekoľko bufetov a reštaurácií, aj keď musím priznať, že mi zovrela krv v žilách, keď som videl v rýdzej slovenskej prírode ponuku talianskej alebo čínskej kuchyne. Myslím, že by nám nezaškodila štipka hrdosti … no pred pár rokmi ma celkom potešilo, keď som mohol stráviť večer pri opekaní prasiatka.

Horšie počasie ? Navštíviť Banskú Štiavnicu, banské múzeum, prejsť sa po starobylom meste a užiť si trošku atmosféry, ktorá sa už dávno vytratila z iných miest. V neďalekých Vyhniach je vodný park, v Sklených Tepliciach kúpele. Alebo skalné obydlia v Brhlovciach, či navštíviť Dudince.

Čo dodať ? Nič, hádam len … pekný výlet.

 

 

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421205x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu