Založ si blog

Zabudnuté perly Slovenska I.

Niekedy je priam udivujúce, ako ľahostajne sa staviame k veciam, ilustrujúcim našu nepochybne bohatú minulosť a zručnosť.

Niekedy pred minuloročnými voľbami zaznel sľub, že v prípade úspechu sa zmení prístup štátu k cestovnému ruchu, kúpeľníctvu či športu. Tento sľub zaznel už neraz a z mnohých úst, no akosi nikdy nedošlo k jeho naplneniu. Ako sa hovorí “ sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú „.

Skoky na lyžiach boli kedysi športom, ktorý na krídlach úspechov niesol meno Slovenska a slovenských športovcov do celého sveta. Dnes si už pomaly nikto nespomenie, že na Slovensku vyrastali majstri sveta, či víťazi iných súťaží. Skokanské areály často len smutne chátrajú a zívajú prázdnotou. Niekde sa ešte nadšenci z posledných síl a za pomoci uťahovania vlastných (rodinných) opaskov snažia zachrániť aspoň to málo, čo ešte zachrániť ide. Napríklad niekdajší známy areál v Banskej Bystrici na Žltých pieskoch. Pohľad na jeho súčasný stav je bolestivý aj napriek snahe nadšencov. Raz darmo – veľké veci sa nedajú robiť s malým meštekom peňazí.dsc_0046-kopia

Sliač sa preslávil známymi kúpeľmi. Dnes priam ironicky vyznieva jeden nápis – Sliač, kúpele vášho srdca. Áno, pri príchode do známych kúpeľov sa naozaj ozve srdce, ale bolesťou nad tým, ako dnes vyzerajú. Zanedbané či doslova ošarpané budovy, park s pokoseným trávnikom je v kontraste s rozpadajúcim sa schodišťom či zanedbanými záhradnými dekoráciami. Parkovisko špatí akási ošarpaná búdka, v ktorej sa zrejme kedysi vyberali poplatky. Priznám sa, je to doslova hanebný pohľad, ktorý spôsobuje, že sa niekedy človek aj hanbí priznať, kde žije.dsc_0054-kopia

Matne si spomínam, že kedysi pred letom 2002 sľúbili dvaja vysokopostavení klamári po zisku hokejového titulu majstrov sveta, že sa bude (nielen) pre tento šport robiť viac. Jasne si spomínam, že niekto minulý rok sľúbil niečo podobné slovenskému kúpeľníctvu a so stisnutým srdcom dúfam, že to nebolo tiež klamstvo.

Zabudnutých klenotov Slovenska je samozrejme oveľa viac. Z tých športových unikátov stačí pripomenúť skokanský mostík na Králikoch, alebo celý areál vo Vysokých Tatrách, a mnohé iné.Mimochodom, skokanský areál na Králikoch nebol nikdy dokončený, a to aj napriek tomu, že jeho dvojča je v prevádzke. Najskôr preto, že sa nenachádza na Slovensku. Kúpeľníctvo môže spomínať na časy kúpeľov v Korytnici, ale treba otvorene povedať, že ani iné kúpeľné lokality nevyzerajú príliš vábne a v nejednej nájdeme povestných “ kostlivcov v skriniach sa ukrývajúcich „. Na jednej strane sa hovorí o záujme štátu v súvislosti so športom, cestovným ruchom či kúpeľníctvom, no nikde akosi nevidieť výsledky záujmu politikov. Ak teda nerátame honosné haciendy pochybných milionárov, ktoré vyrastajú ako huby po daždi a bez ohľadu na životné prostredie či ráz krajiny. A ťažko pochopiť, na čo vlastne čakáme. Máme obrovský potenciál, ktorý by vyriešil aj mnohé problémy s nezamestnanosťou a nepochybne by vrátil na slovenskú hrudu aj mnoho mladých ľudí, vyhnaných z vlastí asociálnymi vládami titulovaných skrachovancov.dsc_0055-kopia Koho však môžu očariť zanedbané kúpele či zdevastované športoviská ? Aký profit nám môžu priniesť milióny a miliardy, ktoré boli investované do ich výstavby, keď nakoniec skončili mimo záujmu zodpovedných ? dsc_0059-kopiaPri pohľade na tieto miesta musí každý pochopiť, že vôbec nie sme odkázaní na to, aby sme si kupovali prácu od rôznych pochybných nadnárodných spoločností za žobrákovu kapsu. Čo si však pomyslí návštevník kúpeľov na Slovensku, ak príde na parkovisko, ktoré špatí stará a plesnivá búda vyberača poplatkov za parkovanie ?

Kedy zistíme, že športové podujatia sú zdrojom nemalých príjmov ? A kedy niekto vysvetlí, akým spôsobom sa delia peniaze z rôznych lotérií a prečo skončil model, ktorý väčšinu týchto zdrojov umiestňoval do športu ?

Veľa otázok a málo odpovedí. Ale pri pohľade na tieto fotografie by sme sa mali zamyslieť hlavne vo chvíli, keď sa rozhodujeme, kto bude dostávať najbližšie roky výplatu z nášho vrecka. Mali by sme prestať rozhodovať o tom, koho nechceme. Mali by sme hľadať tých, ktorí si želajú všeobecný prospech, vedia niesť zodpovednosť a majú vzťah k Slovensku.

Slovensko je bohatá a krásna krajina … tak prečo by sme mali riešiť chudobu ?

(fotografie – archív autora)

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456310x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu