Založ si blog

Titul majstra Bystrici, veľká poklona Nitre

Víťaz môže byť len jeden, čo je niekedy naozaj škoda. Hlavne vtedy, keď by si zaslúžili úspech obaja finalisti.

Niet pochýb, že sa vo finále najvyššej hokejovej súťaže stretli dve najlepšie slovenské mužstvá v súčasnosti. Pre Banskú Bystricu to bol tretí pokus o zisk prvého titulu majstra Slovenska, pre NItru bol tiež prvý – pokus o obhajobu majstrovského titulu z minulého roka. Postup do finále sa u oboch mužstiev viac-menej očakával, keďže tradičnému kráľovi slovenského hokeja z Košíc sezóna akosi nevyšla.

Zaslúžila si Banská Bystrica titul ? Rozhodne áno. Nemôžem povedať, že by hrala hokej, ktorý by chytil za srdce milovníkov tejto hry. Nejeden zápas v jej podaní bol doslova tvrdo vydretý a nejedno víťazstvo muselo bolieť. Ale nedá sa mužstvu od Hrona uprieť, že sa v posledných rokoch snažilo hrať do poslednej sekundy a bez ohľadu na stav skóre. Nejeden súper odchádzal po zápase sklamaný, pretože hoci to už vyzeralo na víťazstvo, barani nakoniec dokázali vývoj stretnutia obrátiť. Ak som sa na niekoho z bystrických hráčov veľmi rád pozeral, bol to obranca Maione. Škoda, že nemôže hrať za slovenskú reprezentáciu.

Nitra, obhajca titulu. Musím povedať, že hoci mi nie je ako mesto srdcu blízka, dlhodobo hrá hokej, na ktorý sa dá s radosťou pozerať. A som presvedčený, že ak by nemusel skončiť s kariérou D.Laliberté, asi by bola majstrovský titul obhájila. Pretože jej prvý útok s týmto hráčom bol doslova skvostný. No aj napriek jeho odchodu do hokejovej penzie hralo mužstvo spod Zobora pekný hokej, doplnený množstvom gólov, teda toho, čo najviac láka divákov. A za svoj herný prejav by si rozhodne titul zaslúžila obhájiť.

Finále skončilo zdanlivo jasne v prospech Bystrice, titul ide do mesta pri Hrone. Každý finálový zápas sa mi páčil, hoci som bol dosť zaskočený zlyhaním mužstva Nitry na domácom ľade.

Rovnako som bol zaskočený aj rôznymi príspevkami v diskusiách, kde množstvo ľudí so zjavne nízkym intelektom vypisovalo nezmysly o vopred určenom majstrovi, útočilo na hráčov jednotlivých mužstiev či na predstaviteľov hokejového zväzu. Musím dodať, že aj na tomto jave je jasne preukázateľný úpadok spoločnosti. Nehovoriac o tom, že by sa mali zamyslieť aj v redakcii denníka  Šport, či si predstavujú profesionálne vedený portál v takom duchu, aký ponúka Azet. Diskusie pretekajúce vulgárnymi slovami, neraz zachádzajúce ďaleko za akékoľvek akceptovateľné hranice. Mám už dlhšie pocit, že z diskusií sa úplne vytratili slušní ľudia a ostali tam len tí, ktorým by skôr svedčala odborná pomoc v špecializovaných zariadeniach na liečenie duševných chorôb.

Som zvedavý, koľko hráčov spomedzi aktérov práve ukončeného finále sa dostane do slovenskej reprezentácie. Rovnako som zvedavý, či nájde konečne niekto odvahu, aby pozval do najcennejšieho dresu aj talenty zo súčasnej osemnástky. A najviac som zvedavý, ako obstojí nový majster z Banskej Bystrice v súbojoch na medzinárodnej pôde. Už by sa patrilo, aby niektoré slovenské mužstvo ukázalo aj niečo viac a trochu vystrašilo súperov.

Hráči zo Slovana, cudzinci … to sa hrá, zazerajú a kričia mnohí (nielen) na adresu Bystrice.

Nie je to celkom tak. Niektoré mená z kádra Slovana sa predtým objavovali v drese Banskej Bystrice, niektorí sú aj odchovancami klubu. Spolupráca medzi klubmi by mala priniesť prospech nielen klubu, ale aj celému slovenskému hokeju. Niektorí adepti na reprezentačný dres si predĺžili sezónu a pokladám za užitočnejšie, ak hrajú ostré súťažné zápasy, než by sa mali vybíjať v prípravných zápasoch. Nie som veľmi nadšený, že v našej lige začína pôsobiť pomerne veľa cudzincov, ale na druhej strane majú možnosť aj naši hráči na vlastnej koži poznať, ako sa hrá vo svete … ako sa bojuje za farby klubu a aký je prístup skutočného profesionála k povinnostiam.

Navyše by sme mali vytiahnuť hlavy z piesku a uvedomiť si, že mnohé krajiny veľkosti a možností Slovenska majú v najcennejšom drese aj cudzincov. Či si to pripúšťame alebo nie, dnes je šport veľkým obchodom, kde sa točia veľké peniaze a kto zarobí – môže investovať do výchovy mládeže. V prípade slovenského hokeja je každá pomoc vítaná, ak sa chceme aspoň čiastočne vrátiť tam, kde sme kedysi len nahliadli. Nehovoriac o tom, že úspechy v športe sú veľkou propagáciou krajiny.

Čo dodať ? Banskej Bystrici veľká gratulácia k historickému titulu a NItre veľká poklona za to, čo jej hráči na ľade predviedli. Nemajú sa za čo hanbiť, víťaz môže byť naozaj len jeden, minulý rok to vyšlo im, dnes Bystrici a zajtra začína nový deň. A otvorí sa nová kniha.

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421016x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu