Založ si blog

Posledná šanca Francúzska i Bruselu

Európa sa raduje, E.Macron bude francúzskym prezidentom. Kto sa však raduje ? Politické elity, ktorým výsledok francúzskych volieb odložil problém s názvom “ rozpad európskej federácie “ na niekoľko rokov. Pretože ak nedôjde k výraznej reforme únie, a bude naďalej pokračovať zachraňovanie privilegovaných finančno-politických podvodníkov za spoločné peniaze, ďalšie francúzske voľby dopadnú úplne inak.

Kto je naozaj víťazom francúzskych volieb ? Macron bude prezidentom a obyvateľom Elyzejského paláca, ale skutočným víťazom volieb je jeho oponentka M.Le Penová. Podľa odhadu získala podporu 34,5% voličov, ktorí sa zúčastnili druhého kola francúzskych volieb, čo by malo byť silné varovanie pre všetkých európskych politikov. Dnes ešte neboli francúzski voliči pripravení na víťazstvo politika typu Le Penovej, ale dali jasne najavo svoju nespokojnosť.

Nespokojnosť s tým, že nielen francúzske politické špičky stavajú nad národné záujmy ciele Bruselu. Nespokojnosť s tým, že pravidlá platia len pre plebs, a v prípade porušovania zákonov a pravidiel zo strany elít sa všetci spoločne musia zložiť na škody, ktoré elity napáchali. Ba často konanie elít vykazuje znaky trestných činov, ktoré sa však neriešia, hoci u bežného občana by došlo minimálne k prevereniu okolností, za ktorým ku národohospodárskym škodám došlo. Pokiaľ si niekto myslí, že škandály okolo neúspešného kandidáta F.Fillona a jeho manželky boli len náhodnou epizódou, veľmi sa mýli. V skutočnosti riadia úniu politické elity, ktoré sa od neúspešného kandidáta veľmi nelíšia a mnohí z ich členov majú za sebou nejeden dobre ututlaný škandál, ktorý sa objaví na svetle sveta len vtedy, ak politik nechce plniť príkazy záujmových skupín. Taká je realita súčasnosti, ktorú mnohí slovenskí kolaboranti radia do oblasti konšpiračných teórií. Asi nebude náhoda, že ich postupy a rétorika sa priveľmi podobajú praktikám z čias komunistického režimu.

Takže – neradujme sa predčasne. Skôr sa musíme zamyslieť nad budúcnosťou.

Stručne povedané, možný úspech M.Le Penovej v budúcich voľbách môže jej dnešný úspešnejší súper znemožniť jediným spôsobom. Postavením národných záujmov Francúzska nad záujmy Bruselu a hľadaním cesty, ako opätovne zmeniť úniu na ekonomický spolok členských krajín, ktorý nebude obmedzovať konanie národných vlád a ich rozhodovanie v politickej rovine. Rovnako musí nájsť cestu, ako reformovať NATO, obmedziť vplyv Bieleho domu a zlepšiť vzťahy s Kremľom. Každý trochu súdnejší politik musí chápať, že bez úzkej spolupráce s Moskvou nebude na európskom kontinente pokoj. Rovnako každý musí chápať, že ak bude i naďalej únia ruka v ruke s NATO pokračovať v tolerancii agresívnej politiky Bieleho domu, nebezpečne sa priblížime k hranici, z ktorej už nebude návratu. K hranici vojnového konfliktu, kde by nebolo víťaza – boli by len porazení.

Situácia v dnešnom Francúzsku sa v mnohom podobá Slovensku. Aj na Slovensku získavajú podporu rôzne politické indivíduá len zásluhou toho, že štát je dlhodobo v rukách politikov, ktorí oddane slúžia každému záujmu, okrem slovenského a národného. Národný záujem držia dlhodobo len v ústach, a aj to len pred voľbami. Lenže Francúzsko nie je Slovensko. V krajine galského kohúta sa berie vlastenectvo úplne inak, a je sprevádzané hrdosťou na dejiny štátu i národa, a to bez ohľadu na to, akými udalosťami počas stáročí Francúzi prešli. Možno aj preto sa dokázali s kontroverznými osobnosťami svojej histórie, akými boli napríklad Napoleon Bonaparte či maršal P.Pétain vyrovnať oveľa jednoduchšie a objektívnejšie, ako napríklad náš národ s J.Tisom či G.Husákom.

Francúzske voľby by mali byť odkazom aj pre nás, najmä v čase blížiacich sa volieb do vyšších územných celkov.

Mali by sme konečne uvažovať a hľadieť do budúcnosti triezvo. Súčasné politické elity sa nezmenia a ich jedinou starosťou je oddaná služba Bruselu. Keď sa už nevedia presadiť na Slovensku (a vlastní sa ich nemôžu zbaviť), stranícke centrály ich upracú do lavíc európskeho parlamentu, čo je akási moderná verzia trafiky pre neschopných. Tam riešia nesmrteľnosť chrústov, občas sa honosne vzbúria proti diktátu Bruselu v mediálne známych, ale politicky bezvýznamných reláciách, aby ukázali, ako dobre to s národom myslia, len sa nevedia presadiť proti presile. Reálne však ich snahy začínajú a končia – rečami. Ak by to bolo inak, už dávno by navrhovali vypísanie referenda o zotrvaní v únii, keďže jej pravidlá platia len pre chudobných, malých a slabých.

Iste, je oveľa ľahšie behať po námestiach a vykrikovať o oponentoch bez dôkazov, že sú zlodeji, klamári a podvodníci … či chodiť vo vulgárnych tričkách typu j..em rodinu, alebo zasýpať oponentov vulgárnosťami, injekčnými striekačkami či rôznymi plagátmi. Tento druh divadielka je bez rizika. Otázkou je, čo budeme robiť, ak sa nový francúzsky prezident rozhodne podporovať národné záujmy a dokáže nájsť odvahu ísť v šľapajach slávneho predchodcu Ch. de Gaulla, ktorý sa vedel vzoprieť aj záujmom NATO. Alebo budeme len mlčky počúvať pokrytecké slová elít, opäť sa uskromňovať a hovoriť si – raz bude lepšie.

E.Macron je svojím spôsobom aj posledná šanca pre Slovensko.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432963x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu