Založ si blog

Hokejový šampionát alebo . ..

… prečo nezávidím Z.Cígerovi. Priznám sa, niekedy mám pocit, že namiesto trénovania hokejistov si slovenský reprezentačný tréner mal radšej nacvičiť uhýbanie pred lietajúcimi vajciami a plesnivou zeleninou. Diskusné portály priam pretekajú invektívami na jeho adresu, výzvy na odstúpenie sa rodia ako huby po daždi, sotva môže hovoriť o pokoji na prácu a objektívnom pohľade, v akých podmienkach pracuje. A mám môj obdiv, že to dokáže znášať, pretože v nejednom prípade nejde o kritiku, ale hrubé osobné urážky.

Dva výsledky, dva body z možných šiestich, dvaja “ slabší “ súperi za nami, pričom prvý nás skoro porazil a druhému to už vyšlo. Keď som videl včerajší zápas s Lotyšskom, premýšľal som, čo v ňom rozhodlo. Prvým momentom bolo vylúčenie T.Matouška a nasledujúci šťastný gól Lotyšska. Druhým mohol byť neuznaný gól nášho mužstva, ale o tom nie som presvedčený. Skôr by som povedal, že priamou príčinou prehry je žalostná efektivita streľby, a množstvo prehratých vhadzovaní v zlomových situáciách.

No aj napriek prehre a presvedčeniu, že tento rok budeme mať veľké problémy so záchranou v A-skupine, som videl aj niektoré pozitívne veci. V oboch zápasoch dokázali naši hráči predviesť zaujímavé kombinačné akcie, ktoré mali naozaj myšlienku a museli sa páčiť, hoci neskončili vytúženým gólom. Bola vidieť snaha o zmenu výsledku, bola vidieť aj bojovnosť a to u celého kolektívu. Prehra predsa len bolí menej, ak vidíte, že mužstvo na víťazstvo nemá a súper je lepší, alebo jednoducho dá viac gólov. A Lotyši ich dali, ich presilovky naozaj stáli za zamyslenie, no ich skutočnú kvalitu bude poznať až po zápasoch so silnejšími súpermi v našej skupine. Opäť ma prekvapili naši obrancovia, ktorí skúšali častú streľbu, hoci bez úspechu. V každom prípade ma potešilo aj to, že stále máme hráčov, ktorí majú dobrú techniku a dokážu súperovi zamotať hlavu, pretože búračov mantinelov až tak veľmi nemusím.

Naopak, niektoré veci ma zaskočili. Napríklad niekoľko prihrávok za chrbát, priamo na hokejku súpera či zabudnuté puky v obrannom pásme, alebo problémy s ich spracovaním. Na tejto úrovni by tom nemalo byť, ale videl som podobné situácie aj u iných mužstiev, a tak je celkom možné, že sa neskoré obdobie turnaja podpisuje na kvalite ľadu.

Po dvoch zápasoch na šampionáte sa toho veľa povedať nedá, no predsa niečo sa nájde. Slabšie mužstvá stavajú obvykle na dlhodobej zohratosti. V prípade Lotyšska to bola prevaha hráčov z Rigy (ak si dobre pamätám, bolo ich deväť), u iných mužstiev býva zvykom, že sa snažia skladať zohraté trojice či dokonca päťky, a tak vyvažujú nedostatok jagavých hviezd z medzinárodných súťaží. V slovenskej zostave mi tento prvok akosi chýba. Nájdeme zohraté dvojičky z klubov, napríklad Zigo – Matoušek, ale to je tak asi všetko. Kompletnú útočnú trojicu či dokonca kompletnú päťku, zohratú v dlhodobej súťaži nemáme.

Už tretí deň počúvam, ako náročný je program štyroch zápasov za päť dní. Súhlasím, je to dosť zápasov v krátkom čase, ale podobné podmienky majú aj ostatné mužstvá. Nehovoriac o hráčoch NHL či KHL, ktorí okrem množstva zápasov v sezóne musia absolvovať aj poriadne porcie kilometrov pri rôznych presunoch a napriek tomu to dokážu zvládnuť a podať kvalitné výkony. Aj preto pokladám vyjadrenia o nabitom hernom systéme za alibistické, také skryté barličky na ospravedlnenie výsledku po skončení turnaja. Chápem, že z domácej súťaže nie sú na to naši hráči zvyknutí, ale kondíciu by mali mať dostatočnú. Aj keď nemôžeme porovnávať podmienky klubov v zahraničných špičkových súťažiach s našimi podmienkami, kde mnohé kluby sotva prežívajú.

Z.Cíger to má naozaj ťažké. Ale som presvedčený, že ak by dostal priestor na budovanie reprezentácie, akým svojho času disponoval vo Švajčiarsku R.Krueger, dokázal by vybudovať kvalitné reprezentačné mužstvo, ktoré by vedelo byť nepríjemným súperom aj napriek absencii hviezd NHL, a časom by sa podľa môjho názoru dokázali slovenskí hráči vrátiť vo väčšom počte aj do tých najkvalitnejších súťaží. Otázkou ostáva, či dostane na to priestor a to nielen od zväzu, ale aj od fanúšikov. A hlavne, či bude mať aj sám záujem pokračovať v tejto dosť nežičlivej atmosfére. Pretože za súčasný stav slovenského hokeja ho viniť nemôžeme.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9452542x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu