Založ si blog

Bumerang sa vracia . ..

V školstve vládne chaos, preletela médiami správa. Chaos alebo sa vracia bumerang ?

Na 90.roky nezabudnem z mnohých dôvodov, no najmä pre spomienky na neuveriteľné veci, ktoré sa diali prakticky v každej oblasti verejného života. Nezabudnem na vybavovanie účtov, kde odborníci dostávali výpovede pre svoje členstvo v komunistickej strane, ktoré im vytýkali tí, čo sa v čase vládnutia komunistickej diktatúry nevedeli dostať do radov komunistov alebo funkcií, po ktorých túžili. Nejeden z novodobých vládcov v úlohe inkvizítora si často riešil len frustráciu z vlastnej neschopnosti. A tak to aj vyzeralo.

Zo štyroch škôl, ktoré som počas svojho detstva a dospievania navštevoval, existuje dnes len jedna-jediná, a aj tá sa zmenila z odbornej školy na akéhosi mačkopsa, kde sa vyučujú (ľudovo povedané) “ obchodníci so vzduchom „. Jej absolventi sú v praxi nepoužiteľní, ich znalosti sú na katastrofálnej úrovni. Nie sú schopní napísať list bez gramatických chýb, ich vyjadrovanie je tak žalostné, že sa to nedá opísať slovami. Pritom absolventi spomínanej školy sa po otvorení hraníc uplatňovali po celom európskom kontinente – dnes sú vhodní len do štatistík úradoch práce a sociálnych vecí ako poberatelia rôznych dávok. Tak dopadla reorganizácia školstva v 90.rokoch, ktorej hlavným motívom bola výčitka – na našich školách sa učí priveľa a absolventi majú úplne zbytočne široké znalosti z rôznych odborov. A zároveň zaznievala iná myšlienka, založená na predstave úzkej špecializácie na konkrétne odbory. Ako to dopadlo ?

Katastrofálne. Absolventi vzdelávacieho systému, fungujúceho počas komunistického režimu, sa dokázali bez väčších problémov uplatniť aj vtedy, keď sa rozpadli vytunelované a rozkradnuté štátne podniky, ktoré im dávali obživu. Uplatnili sa aj v odboroch, ktoré neštudovali, ale mali určité všeobecné základy. Dnešní absolventi sa nevedia uplatniť vo vlastnom odbore, a nemajú žiadne základy, aby sa uplatnili v inom. A tak končia na úradoch práce a plytvá sa množstvo peňazí na ich rekvalifikáciu. Tak (ne) funguje vzdelávací systém.

Bývalý spolužiak učí na strednej škole. Nedávno oprášil staré zošity z vlastných stredoškolských štúdií a dal budúcim maturantom zo zvedavosti test založený na tom, čo sa vyučovalo kedysi – chcel získať predstavu, kde sme sa posunuli za štvrťstoročie. Úloha pochádzala z obsahu, ktorý sa kedysi vyučoval v prvom ročníku stredných škôl, a naväzoval na výuku v 7.a 8.ročníku základnej školy. Asi netreba veľmi opisovať, aké boli výsledky testu, alebo áno ? Snáď jednou vetou – nezvládli ho ani najlepší študenti. Ako je to možné, kládol si otázku.

Je nepochybné, že dnešné školstvo sa otriasa v základoch. Rovnako sa nedá poprieť, že kvalita absolventov škôl výrazným spôsobom poklesla, máme množstvo nepoužiteľných “ vzdelancov “ s vysokoškolským diplomom, ktorí sa nevedia uplatniť nielen vo svojom odbore, ale skoro v žiadnej oblasti. Nie je žiadnou výnimkou, že držiteľ diplomu z vysokej školy dokladá tovar v niektorom hypermarkete. Tento stav najlepšie vypovedá o úpadku nášho školstva, a oprášené praktiky z minulosti to len naplno potvrdzujú. Zlatým klincom do rakvy “ moderného “ vzdelávania je nútený dovoz pracovnej sily zo zahraničia.

Začiatkom 90.rokov boli častým terčom rôznych vtipov bývalé päťročnice a plánovanie. Dnes by sme mali sami nad sebou zaplakať, pretože sa ukazuje, že neboli hlupáci tí, ktorí systém vymysleli (aj keď sa v ňom často fixľovalo), ale tí, ktorí sa z neho smiali.

Plán krátkodobého či dlhodobého rozvoja s jasne definovanými cieľmi, ktoré majú byť dosiahnuté na jeho konci, má množstvo výhod. Dá sa v každej fáze kontrolovať, akým spôsobom sa napĺňa alebo kde sa zaostáva. Dá sa vyhodnotiť, kto je v rámci plánu prínosom, a kto naopak svoje povinnosti nedokáže zvládnuť. A pokiaľ je vypracovaný odborníkmi a záväzný pre všetkých bez ohľadu na zmeny postavenia v mocenskom systéme, môže byť len prínosom. Samozrejme za predpokladu, že je vypracovaný odborníkmi pre dané oblasti.

Je pochopiteľné, kto sa podobnej myšlienke bráni najviac – politické špičky bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Nič tak nepoburuje politikov, ako myšlienka o ich možnej zodpovednosti za rozhodnutia, ktoré prijímajú – pretože zodpovednosť je niečo, čo uznávajú len u politickej konkurencie. Pokiaľ však prijímame ich spôsob myslenia, nikdy sa nemôžeme posunúť dopredu.

Múdri ľudia sa učia aj od nepriateľa, hlúpi veria len vo vlastnú genialitu. Žiaľ, Slovensko dlhodobo riadia hlupáci, ktorým mimo vlastného prospechu nezáleží na ničom … a ich snahy o zlepšenie situácie sa objavujú zásadne len pred voľbami, a vždy len vo verbálnej rovine.

Kým budú riadiť štát stranícki nominanti a budú zaberať miesta pre odborníkov ľudia bez praxe, bez patričného vzdelania – nič sa nezmení. Pretože rakovinou Slovenska je chýbajúci systém. A to platí pre každú oblasť verejného života. 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431887x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu