Založ si blog

Maličkosti sú (v právnom systéme) podstatné

Plne chápem sklamanie mnohých zo spravodlivosti na spôsob “ Harabin „. Ale mali by sme sa snažiť pochopiť, prečo je niečo podobné možné, a mali by sme (možno so škrípajúcimi zubami) akceptovať isté pravidlá hry, a to aj vtedy, keď druhá strana ich ignoruje.

Nie sme v stredoveku, mali by sme byť na istej úrovni, ktorej sprievodným znakom by malo byť aj pochopenie, že porušenie zákona nemôže byť naprávané alebo trestané iným porušením zákona. Pokiaľ by sme pripúšťali právne prešľapy pri náprave protizákonných skutkov či rozhodnutí, stratilo by právo ako systém zmysel a mohli by sme sa rovno vrátiť k vybavovaniu účtov “ z očí do očí “ alebo s kyjakom v ruke.

Pri právnom spore v nejednom prípade hrajú veľmi dôležitú úlohu práve detaily. Ak svedok tvrdí, že zlodej prišiel v plavkách a iní svedkovia trvajú na tom, že bol oblečený v rifliach, musí to byť minimálne dôvod na zamyslenie a vznik pochybností. Pričom konečné rozhodnutie sudcu či senátu by malo byť založené na tom, že nepochybuje/ú o vine či nevine obžalovaného. Ak sú dané určité lehoty, práve pracovníci justície majú byť prví, ktorí ich rešpektujú a riadia sa nimi.

Plne chápem, že vyvolá pobúrenie prepustenie vraha na základe chyby, ktorou je napríklad neskoré predĺženie väzby či dokonca absencia podobného rozhodnutia.

Ale nemali by sme byť skôr pobúrení nad tým, kto si svoju povinnosť nesplnil ? Dlhé roky podrýva dôveru v slovenskú justíciu neustále naťahovanie okolo osoby sudcu Harabina, pričom si nikto nekladie základnú otázku – ako je možné, že ľudia, ktorí mu nevedia prísť na meno, prehrávajú s ním súdne spory, hoci sa v nejednom prípade stavajú do pozície právnych expertov ? Ako je možné, že robia triviálne chyby, ktorý ich oponent využíva na to, aby zrušil alebo minimálne spochybnil ich rozhodnutia ?

Keď sa pozerám na dlhoročný cirkus, ktorý sa okolo Harabina odohráva, nemôžem si pomôcť, ale som zhnusený. Som zhnusený z právneho systému, ktorý jednoducho neslúži občanovi a jeho prospechu. Som zhnusený, že právny systém tvoria a „vylepšujú“ ľudia, ktorí ho vlastne nepoznajú, pretože ak sa dostanú do situácie, kde sa o tento systém potrebujú oprieť – prehrajú. Čo teda splodili, keď sa sami v tom nevyznajú ? 

A najviac ma poburuje skutočnosť, že spor okolo sudcu Harabina nie je už dávno právnym sporom, ale skôr politickou vojnou, v ktorej pravidelne prehráva – spravodlivosť. Ak vôbec niekedy išlo o spravodlivosť, pretože skôr mám pocit, že ide a vždy pôjde len o moc a vzájomné vybavovanie účtov.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433277x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu