Založ si blog

Smutné . . . ak novinár nepozná rozdiel medzi zodpovednosťou a xenofóbiou

Európsky program presídlenia je moderná forma darebáctva, ktorou sa snaží bruselská verchuška maskovať následky imperiálnej politiky (nielen v podaní USA) na Blízkom východe a nielen tam … a je nanajvýš poburujúce, ak je odporca podobnej politiky označený za xenofóba, pretože nechce financovať následky zločinov, o ktorých nerozhodol a ani ich nepodporil.

Nie, rozhodne nečakám, že rozdiel medzi slovami xenofóbia a zodpovednosť pochopí novinár, pracujúci pre denník SME, ktorý môže byť v slovenských pomeroch dokonalou ilustráciou úpadku žurnalistiky. Pretože problematika utečencov nie je o xenofóbnych prejavoch národov Európy, ktoré sa oprávnene nechcú podieľať na odstraňovaní následkov niečoho, čo nespôsobili – je to o trvalom jave, ktorý môžu definovať slová – beztrestnosť politikov a imunita voči zodpovednosti za následky rozhodnutí, ktoré prijmú.

Iste, Brusel chce trestať štáty za odmietanie princípu kolektívnej viny, pretože program presídlenia nie je ničím iným, ako modernou formou prenesenia zodpovednosti na plecia nevinných pod pláštikom ľudskosti. Nie je ťažké vymenovať vinníkov za súčasný stav v Líbyi, Sýrii, Iraku či Afganistane. Majú svoje mená, tváre a svojho času zastávali aj vysoké funkcie vo svojich krajinách. Problémom je, že v zmysle modernej doby patria do kasty nedotknuteľných, pretože akákoľvek snaha o ich potrestanie za škody, ktoré svojimi rozhodnutiami napáchali, by nevyhnutne viedla k odkrytiu nánosu najrôznejšej špiny, dôsledne zametenej Bruselom pod pokrovec. Odhalilo by sa, akým spôsobom získali rôzne persóny svoje funkcie, kto financoval ich kampane, kto ťahá za nitky v medzinárodnej politike a hlavne – kto zarobil na vyvolávaní vojnových konfliktov vo svete. Stručne povedané – došlo by ku kolapsu systému, ktorý stojí na korupcii a anarchii.

Podobný vývoj by bol absolútne neprípustný. Mohol by spôsobiť vlnu nepokojov v nejednej európskej krajine, občianske konflikty, prevraty a zmeny mocenských pomerov, čo by pre mnohé vládnuce “ klany “ znamenalo doslova katastrofu. Nazlostení a neustále klamaní ľudia obvykle strácajú zábrany, a v chaose si neraz vybavujú aj účty, na ktoré zdanlivo zabudli.

Pokiaľ si niekto naivne myslí, že rôzne slovenské kauzy sú vrcholom korupcie, akú môžeme v praxi vidieť, veľmi sa mýli. V porovnaní s tým, čo sa deje na najvyšších poschodiach medzinárodnej, no najmä európskej politiky, sú to doslova maličkosti. Stačí sa pozrieť, kto stojí na vrchole európskej mocenskej pyramídy, a na minulosť mnohých vrcholných predstaviteľov únie. Stačí sledovať ich dvojtvárnosť, kde rovnaké postupy v podaní rôznych krajín vedú v jednom prípade k rôznym hospodárskym sankciám (alebo priamo povedané – vydieraniu) a v druhom prípade sa vydávajú za nenahraditeľné spôsoby a nástroje presadzovania demokracie.

Prečo má dnešný svet túto tvár a prečo nemôže politik konať v mene národa, či novinár šíriť pravdu ? Stručne povedané, svetom hýbu peniaze a pravda sa vytiahne na svetlo sveta len vtedy, ak je potrebné niekoho odstaviť od moci. V dnešnom svete je pravda hodnotou, ktorej cena klesá s rastúcim postavením človeka v spoločnosti. Čím vyššie stúpa, tým viac poznáva pravdivosť tvrdenia – kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. V súčasnej spoločnosti nie je spravodlivosť cieľom, ale len nástrojom – nástrojom politiky a udržania moci. Nástrojom, ktorý ničí nielen slovenskú spoločnosť spoločne s privilegovanými “ hlupákmi „, ktorí sú užitoční v akejkoľvek pozícii – jedinou podmienkou je bezvýhradná poslušnosť.

Odhalenie prípadov korupcie či úmyselného poškodzovania záujmov štátu ? Kdeže … vo väčšine prípadov nejde o odhalenie a potrestanie páchateľa. Skôr o tiché varovanie spoza opony, čo bude nasledovať, ak si niekto neuvedomí, koho záujmy sú najdôležitejšie … a pokiaľ nepochopí ani varovanie, možno to skončí – napríklad tlačovou konferenciou v maštali.

Na pochopenie netreba ani univerzitné diplomy, ani genialitu. Stačí triezvy pohľad na svet, nič viac. Zamyslenie nad tým, prečo jediným trestom pre verejných škodcov je odvolanie z funkcie, prípadne sprevádzané zlatým padákom. Menia sa len osoby, scenár ostáva rovnaký. Novinár môže ukázať prstom – to je vinník – ale deje sa to obvykle len v prípadoch, ak sa jedná o vopred odpísanú persónu, s ktorou sa už v budúcnosti nepočíta. A ani v prípade odpísanej persóny nepríde trest – všetci, vrátane žalobcov, si priveľmi dobre uvedomujú, že čosi viac by mohlo znamenať aj odhalenie ich vlastných “ zásluh “ o národ a štát v minulosti.

Ukážkovým príkladom, ako funguje súčasná spoločnosť, môže byť neustále omieľaný prípad M.Černáka. V nejednom médiu sa opakovane objavujú tvrdenia o prepojení podsvetia na politické špičky, či ich kontaktoch v rôznych oblastiach spravodlivosti – na polícii, prokuratúre či súdoch. Ale kde nájdete informáciu o tom, kto a ako pomáhal podsvetiu ? Kto a kedy bude potrestaný ? Odpoveď je neradostná – nikdy a nikto. Kde-tu zašumí zvesť o prepojení dávno zaniknutej politickej strany, ale nič viac. Ak teda nerátame za prejav spravodlivosti oprášenie kauzy, v ktorej všetci aktéri veľmi dobre vedia, že vyšumí – a nič podstatné sa nestane. Pretože ak ju nezastavia slovenské súdy, ukončí ju nemilosrdný verdikt na európskej úrovni.

Ťažko sa diviť primitívnej propagande v podaní mienkotvorných denníkov. Festival červenej lásky na potkaňom chvoste sa zmenil na pestrofarebnú handru, haliacu akúkoľvek štetku … bez rozdielu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456725x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu