Založ si blog

Nesúď (policajta), aby si nebol – súdený . ..

Netajím, neraz som nespokojný s tým, ako si policajti plnia povinnosti, najmä v súvislosti s bezpečnosťou cestnej premávky, ale rovnako musím priznať, že korene mojej nespokojnosti sú často v emóciách, ktoré vyplývajú z dnešnej uponáhľanej doby.

Čítal som niekoľko článkov a blogov, súvisiacich s tragédiou, pri ktorej vyhasol život mladého muža. V jednom prípade mám už dlhšie podozrenie, že kritik zásahu polície je duševne mimo (alebo chorý), v iných prípadoch sa len opakovane potvrdilo presvedčenie, že ak ide o nepriateľa – je povolené všetko, aj zneužitie ľudskej tragédie. Ale “ novinárskemu “ hyenizmu sa už roky nedivím, stačí vidieť obsah fekálneho voza s názvom Televízne noviny v podaní niektorých vysielateľov.

Základnou zásadou, podľa ktorej by sme mali posudzovať konanie policajtov, je povinnosť občana uposlúchnuť výzvu policajta a zdržať sa konania, ktoré by bolo v rozpore s pokynom policajta. Táto zásada platí všade vo svete, a v dnešných nepokojných časoch je lepšie, ak sa ňou občan riadi. Pokiaľ sa pokúša konať v rozpore s pokynmi polície, v lepšom prípade sa nestane nič (aj keď je možno spacifikovaný povoleným prostriedkami), v horšom dôjde k tragédii. Policajt sa musí rozhodovať v okamihu, a nemôže poznať príčiny, pre ktoré nebol jeho pokyn uposlúchnutý. Musí vo chvíli zvážiť, aké nebezpečenstvo hrozí v dôsledku neuposlúchnutia jeho pokynu a na základe posúdenia situácie primerane konať.

Primerane konať … tenký ľad medzi zákonom a protizákonným konaním.

Môžete vedieť, kto sedí za volantom, a musíte sa rozhodnúť – použiť primerané prostriedky na zadržanie osoby, ktorá neuposlúchla pokyn a je známa ako porušovateľ zákona v opakovaných prípadoch – či nie ? Policajt nemá veľmi na výber, v zmysle zákona je povinný zabrániť v protizákonnom konaní. Otázkou je – čo je primeraný prostriedok v danej situácii.

Možno si pomôcť spomienkou na situáciu pred rokmi v Prešove, kde tiež šofér neuposlúchol pokyn policajta, čo odštartovalo naháňačku po uliciach mesta, ukončenú v centre, kde sa snažili unikajúceho páchateľa zablokovať policajnými autami a ten bez akéhokoľvek váhania do jedného z áut narazil v plnej rýchlosti. Skončilo sa to rozbitím dvoch áut, ale rovnako to mohlo skončiť aj inak – nikde nie je písané, že po náraze auto páchateľa zastaví a nestane sa namiesto toho neovládateľnou zbraňou, ničiacou všetko v najbližšom okolí.

Áno, stane sa, že policajti v návale adrenalínu nezvládnu situáciu a použijú aj neprimerané prostriedky – napríklad fyzicky napadnú už zadržaného a neškodného páchateľa. Aj policajt je len človek, a tiež dokáže podľahnúť emóciám. Hoci by nemal.

Kto si bez viny, hoď kameňom …

Pomáhať a chrániť. V každej situácii sa musí policajt rozhodovať, akým spôsobom konať. Každé jeho rozhodnutie môže mať nezvratné následky. A nemá čas ani možnosti na to, aby si danú situáciu vyskúšal (ľudovo povedané) na nečisto. Vždy musí vedieť rozoznať, čo je dôležitejšie.

Skúsme si teda situáciu zhrnúť – policajt zastavoval šoféra vozidla, ktorý bol už známy ako priestupca z minulosti, keď opakovane riadil motorové vozidlo bez oprávnenia, či sa dopúšťal priestupkov. Vodič na jeho výzvu nezastavil a pokúsil sa o útek. Policajt si v rámci zákona plnil povinnosť, keď sa vydal za vozidlom a snažil sa ho zastaviť, a tak zabrániť pokračovaniu v protizákonnom konaní.

Je streľba na unikajúceho porušovateľa zákona primeraným prostriedkom ? Možno pri posudzovaní pomôže znalosť miestnych reálií, kde došlo k incidentu. Jedná sa o úsek cesty, ktorý bol do dokončenia rýchlostnej cesty R1 známy množstvom nehôd, je lemovaný domovou zástavbou, často v tesnej blízkosti cesty.

Ako by ste sa rozhodli ? Aké prostriedky by ste použili na zastavenie unikajúceho vozidla ? 

Nikto by sme nechceli byť na mieste zasahujúcich policajtov. Realitou však ostáva, že vodič prenasledovaného auta sa dopustil opakovaného porušenia zákona, svojou jazdou ohrozoval nielen seba a posádku auta, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky a mohol ohroziť aj majetok, zdravie či život obyvateľov v okolí komunikácie, kde sa naháňačka odohrala.

Výsledkom bezohľadnosti a nezodpovednosti šoféra prenasledovaného auta je zbytočná smrť mladého človeka, množstvo otázok a chýbajúce odpovede. Ak by som na niektorú otázku hľadal odpoveď, tak práve na tú – napríklad prečo nebol vinník, ktorý sa opakovane dopúšťal porušení zákona, už v minulosti potrestaný oveľa tvrdšie, keďže zjavne sa nepoučil. Môžeme sa baviť o nedokonalosti zákona, alebo o tom, prečo neumožňuje zabavenie majetku (auta), na ktorom je opakovane páchaná protizákonná činnosť.

Ale v prípade zasahujúcich policajtov by sme si mali položiť predovšetkým otázku o vlastných prioritách – čo mal policajt uprednostniť – zdravie, život a majetok porušovateľa zákona a posádky auta, ktroá musela veľmi dobre vedieť, aké môžu byť následky konania šoféra – alebo zdravie, život a majetok ostatných účastníkov cestnej premávky, či ľudí bývajúcich v okolí komunikácie, kde sa všetko odohralo ? A ako by reagovali médiá, ak by auto s páchateľom narazilo napríklad do rodinného domu s nič netušiacich obyvateľmi, alebo by spôsobilo nehodu, pri ktorej by zahynulo niekoľko ľudí ? Okamžite by padali obvinenia, prečo policajti nezasiahli dôraznejšie … a mnoho iných, svalnatých rečí od tých, pre ktorých je ľudský život len prostriedkom na zvýšenie čítanosti alebo sledovanosti ich média.

Kto je naozaj vinný za smrť mladého človeka ? Z hľadiska faktov – strieľal policajt. Ale v skutočnosti stlačil spúšť vodič auta, ktorý neoprávnene šoféroval a neuposlúchol výzvu polície, hoci mohol predpokladať následky. A či sa nám to páči alebo nie – policajt je v podstate obeťou. Pretože spomienka na tragédiu, ktorej účastníkom bol, ho bude sprevádzať do konca života. A rovnako aj nezodpovedaná otázka – mohol urobiť niečo iné ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454050x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu