Založ si blog

Predseda – na veky vekov a nikdy inak

Veľká politická strana s množstvom členov je pre zakladateľa – hrozbou. Zažili to Mečiar i Dzurinda. A práve preto sa dnešní „najmúdrejší“ bránia vzniku strán s väčším počtom členov. Neradi by prišli o vlastné „dieťa“, či skôr pohodlné mocenské postavenie.

Prevrat v roku 1989 vyplavil na povrch moci novodobých gerontokratov. Najmúdrejších medzi múdrymi, ktorí sú jednoducho nenahraditeľní a v žiadnom prípade nepripadá do úvahy, aby sa objavil niekto múdrejší, schopnejší, lepší – ako oni. Tu niekde sú korene rôznych pochybných spolkov vo forme ministrán firemného či skôr rodinného typu. Čím menej členov, tým menšie riziko straty moci a tým menej sa treba deliť o benefity, vyplývajúce z podielu na moci.

Keď sa pozrieme na minulosť Slovenska po roku 1990, žiadna politická strana sa nevedela vyrovnať s niečím, čo je prirodzenou súčasťou demokracie a po čom obvykle jej predstavitelia volali – slobodou názoru a rozhodovania členov.

Aj preto sme sa dopracovali k rôznym pochybným riešeniam – či už zámernému odstraňovaniu konkurentov pod rôznymi, často vymyslenými zámienkami, alebo modernej forme diktatúry, ktorú napríklad predstavovalo – fotenie hlasovacích lístkov, teda priamej kontrole, či politik hlasoval v súlade s vedomím a svedomím (nahradenými potrebami a príkazmi straníckeho politbyra). Vlastne sa nič nezmenilo – kedysi poslanci dvíhali ruky a videli, ako a kto hlasoval … v súčasnosti sa tajná voľba monitoruje „dobrovoľným“ vyfotením dokladu o hlasovaní.

Ťažko sa diviť, ako skončila väčšina ponovembrových politických strán. Ba dalo by sa povedať všetky, pretože bežné nástroje demokracie prežilo (skôr v teoretickej rovine) len KDH, a aj to je dnes mimo parlamentu. A sotva sa dá predpokladať jeho dlhodobejší návrat na výslnie moci. Ostatné strany sa však rozpadli, alebo úplne zanikli.

Demokratmi do chvíle, kým demokracia nesiahne na ich vlastné záujmy

Vyberáme dôsledne, odborníkov a kvalitných ľudí … hlásala pred časom politická strana, ktorá nakoniec nevedela odborne obsadiť ani hrsť postov, získaných vo voľbách. Výsledkom je status, podľa ktorého jej predstavám zodpovedá pár desiatok ľudí … sotva označiteľných za odborníkov, súdiac podľa vyjadrení k rôznym témam. Vlastne by sa dalo zamyslieť nad stavom mysle ľudí, ktorí sa tvária, že na Slovensku žije z celkovej populácie sotva 0,0036% ľudí, ktorých možno označiť za zodpovedných, vzdelaných a skúsených … schopných poctivo riadiť štát v prospech občanov. Naozaj husté sitko a napriek tomu podľa skúseností – neúčinné. A súdiac práve podľa skúseností, je to skôr tá časť populácie, ktorá sa rozhodne nemala dostať k ničomu, spojenému s riadením štátu a rozhodovaním o osude iných.

Ešte dobre, že sa opustila smutná prax pomníkov pre „géniov“ národa v podobe rôznych sôch a súsoší. Dnes by sme boli doslova obrastení týmito pripomienkami osobností, hlásajúcich, že všetci sa musia uskromniť, aby sa (hlavne oni sami-autori bludnej myšlienky) mali v budúcnosti lepšie. Uplynulo štvrťstoročie a napriek masovej skromnosti sa majú lepšie len autori myšlienky, ktorí sa vôbec neuskromnili, ba skôr naopak.

Zakladateľ štátu pred súd a do väzenia ? Kdeže – on nič nezaložil, práve naopak – štát rozbil, ale určite nebol pri tom sám. No práve skutočnosť, že sme jeho protizákonné konanie tolerovali, zakladá smutný stav, ktorý máme na Slovensku dnes.

Únos či zavlečenie občana sú priam komické trestné činy pri konaní, ktoré napĺňa znaky zločinu najzávažnejšieho – vlastizrady. Pretože národ okradli o právo rozhodnutia, akým spôsobom chce v budúcnosti žiť. A zavliekli ho do područia spolkov, ktoré jeho záujmy ignorujú, ak teda nerátame občasné lízatko, odoslané z pokladnice preplnenej nekrytou menou, ktorá má byť – podľa našich „géniov“ – predmetom národnej hrdosti. Neviem, ale podľa môjho názoru je nahý človek, behajúci po ulici a vykrikujúci – som hrdý na svoju nahotu – skôr cvok.

A rovnako pokladám za v oka každého, kto si myslí, že bez jeho účasti sa prestane Zem otáčať … čo sa tak zamyslieť a nedovoliť, aby jeden cvok tvoril – národ cvokov ?

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432735x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu