Založ si blog

Kúpte si certifikát kvality, kúpte . . .

Ako to už na Slovensku býva, zase niekto na ministerstve (tentoraz dopravy) strelil capa. Nápad s certifikátom kvality v oblasti cestovného ruchu je síce dobrý, ale jeho spoplatnenie – je hlúposť, dokonale zodpovedajúca obrazu a dôležitosti cestovného ruchu v očiach politikov, alebo skôr obyvateľov straníckych trafík.

Na začiatok – kto chce zvýšiť kvalitu cestovného ruchu, musí sa v prvom rade rozumieť tomu, čo chce zlepšovať. Cestovný ruch na Slovensko dlhodobo dopláca na minimálny záujem štátu a neodborné zásahy rôznych straníckych nominantov. Cestovný ruch na Slovensku má potenciál, ktorý by si zaslúžil osobitný orgán dohľadu a riadenia. O kvalitu a zlešovanie v tejto oblasti však nie je záujem, respektíve akýkoľvek záujem končí verbálnymi tancami a občasným zavedením nezmyselných opatrení.

V prvom rade treba urobiť poriadok medzi podnikateľmi v tejto oblasti. Tak, ako nedávno protestovali napríklad lekárnici, že kde-kto prevádzkuje lekárne, treba aj z cestovného ruchu vylúčiť poskytovateľov, ktorý nemajú dostatočnú kvalifikáciu na poskytovanie služieb – napríklad aj lekárnikov, mäsiarov či učiteľov. Hneď na začiatku treba vytvoriť aj pravidlá v otázke cien za poskytované služby, pretože dnes nie je ničím výnimočným, ak sa poskytuje služba na úrovni 3.cenovej skupiny za cenu, zodpovedajúcu skôr špičkovo vybavenému zariadeniu. Proti voľnosti v tvorbe cien nemám nič, ale to neznamená, že sa máme nečinne prizerať, ako kazia povesť Slovenska rôzni špekulanti.

Ak sa pozrieme na služby v cestovnom ruchu, musíme priznať, že v každej oblasti zaostávame.

Už dávno u nás neplatí základná zásada – zákazník, náš pán. Mnohým podnikateľom chýba aj elementárna slušnosť. Napríklad z piatka na sobotu sme mali rezervované ubytovanie pre päť osôb v Slovenskom raji. Hodinu pred príchodom nás kontaktoval ubytovateľ s oznámením, že bola prietrž mračien, kvôli ktorej nebude možné dohodnuté služby poskytnúť. No čo, stáva sa. V prvej chvíli sme chceli ísť priamo domov z Pienin, kde sme v tom čase boli, ale nakoniec sme sa rozhodli, že predsa len pôjdeme do Slovenského raja a nájdeme si iné ubytovanie. Na naše prekvapenie sme po príchode do tejto lokality nenašli ani pamiatky po zmieňovanej prietrži mračien. Zistili sme však, že v areáli nášho pôvodného ubytovateľa stojí poľský autobus a cestujúci si veselo nosia batožinu do penziónu. Podobná skúsenosť nie je vôbec ojedinelá – v nejednom zariadení sa na rezerváciu nemôžete spoľahnúť, pretože slovenský „hoteliér“ ju vám pokojne zruší, ak sa mu črtá lepší obchod. A stretol som sa už aj s tým, že mi drzo povedali do očí – však predsa môžete ísť inde, alebo domov. Iste, po doručení listu od právneho zástupcu s vyčíslením škody, ktorú mi svojím prístupom spôsobili, ich smiech síce prešiel … ale znechutenie a nepríjemná spomienka ostali. Vlastne, ak by sa nejednalo o pracovnú cestu a náklady hradené zamestnávateľom, asi by som si potichu zanadával a všetko nechal tak …

A práve s tým rôzni vagabundi v cestovnom ruchu rátajú … málokto sa sťažuje, a vlastne mimo súdnej a časovo zdĺhavej cesty neexistuje spôsob, ako im v podobnom konaní zabrániť.

Certifikát kvality ? V prvom rade to pokladám za ďalší spôsob, ako vytiahnuť peniaze z vreciek podnikateľov do prázdnotou zívajúcej štátnej pokladne. Neverím, že ide o spôsob, ktorým sa dá zvýšiť kvalita služieb v cestovnom ruchu. Komu naozaj záleží na dobrej propagácii Slovenska, jeho kultúry, pamiatok a prírodných krás, ten by mal skôr hľadať spôsob, ako vytvoriť jasný a prehľadný systém podnikania v cestovnom ruchu.

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421259x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu