Založ si blog

Kúpte si certifikát kvality, kúpte . . .

Ako to už na Slovensku býva, zase niekto na ministerstve (tentoraz dopravy) strelil capa. Nápad s certifikátom kvality v oblasti cestovného ruchu je síce dobrý, ale jeho spoplatnenie – je hlúposť, dokonale zodpovedajúca obrazu a dôležitosti cestovného ruchu v očiach politikov, alebo skôr obyvateľov straníckych trafík.

Na začiatok – kto chce zvýšiť kvalitu cestovného ruchu, musí sa v prvom rade rozumieť tomu, čo chce zlepšovať. Cestovný ruch na Slovensko dlhodobo dopláca na minimálny záujem štátu a neodborné zásahy rôznych straníckych nominantov. Cestovný ruch na Slovensku má potenciál, ktorý by si zaslúžil osobitný orgán dohľadu a riadenia. O kvalitu a zlešovanie v tejto oblasti však nie je záujem, respektíve akýkoľvek záujem končí verbálnymi tancami a občasným zavedením nezmyselných opatrení.

V prvom rade treba urobiť poriadok medzi podnikateľmi v tejto oblasti. Tak, ako nedávno protestovali napríklad lekárnici, že kde-kto prevádzkuje lekárne, treba aj z cestovného ruchu vylúčiť poskytovateľov, ktorý nemajú dostatočnú kvalifikáciu na poskytovanie služieb – napríklad aj lekárnikov, mäsiarov či učiteľov. Hneď na začiatku treba vytvoriť aj pravidlá v otázke cien za poskytované služby, pretože dnes nie je ničím výnimočným, ak sa poskytuje služba na úrovni 3.cenovej skupiny za cenu, zodpovedajúcu skôr špičkovo vybavenému zariadeniu. Proti voľnosti v tvorbe cien nemám nič, ale to neznamená, že sa máme nečinne prizerať, ako kazia povesť Slovenska rôzni špekulanti.

Ak sa pozrieme na služby v cestovnom ruchu, musíme priznať, že v každej oblasti zaostávame.

Už dávno u nás neplatí základná zásada – zákazník, náš pán. Mnohým podnikateľom chýba aj elementárna slušnosť. Napríklad z piatka na sobotu sme mali rezervované ubytovanie pre päť osôb v Slovenskom raji. Hodinu pred príchodom nás kontaktoval ubytovateľ s oznámením, že bola prietrž mračien, kvôli ktorej nebude možné dohodnuté služby poskytnúť. No čo, stáva sa. V prvej chvíli sme chceli ísť priamo domov z Pienin, kde sme v tom čase boli, ale nakoniec sme sa rozhodli, že predsa len pôjdeme do Slovenského raja a nájdeme si iné ubytovanie. Na naše prekvapenie sme po príchode do tejto lokality nenašli ani pamiatky po zmieňovanej prietrži mračien. Zistili sme však, že v areáli nášho pôvodného ubytovateľa stojí poľský autobus a cestujúci si veselo nosia batožinu do penziónu. Podobná skúsenosť nie je vôbec ojedinelá – v nejednom zariadení sa na rezerváciu nemôžete spoľahnúť, pretože slovenský „hoteliér“ ju vám pokojne zruší, ak sa mu črtá lepší obchod. A stretol som sa už aj s tým, že mi drzo povedali do očí – však predsa môžete ísť inde, alebo domov. Iste, po doručení listu od právneho zástupcu s vyčíslením škody, ktorú mi svojím prístupom spôsobili, ich smiech síce prešiel … ale znechutenie a nepríjemná spomienka ostali. Vlastne, ak by sa nejednalo o pracovnú cestu a náklady hradené zamestnávateľom, asi by som si potichu zanadával a všetko nechal tak …

A práve s tým rôzni vagabundi v cestovnom ruchu rátajú … málokto sa sťažuje, a vlastne mimo súdnej a časovo zdĺhavej cesty neexistuje spôsob, ako im v podobnom konaní zabrániť.

Certifikát kvality ? V prvom rade to pokladám za ďalší spôsob, ako vytiahnuť peniaze z vreciek podnikateľov do prázdnotou zívajúcej štátnej pokladne. Neverím, že ide o spôsob, ktorým sa dá zvýšiť kvalita služieb v cestovnom ruchu. Komu naozaj záleží na dobrej propagácii Slovenska, jeho kultúry, pamiatok a prírodných krás, ten by mal skôr hľadať spôsob, ako vytvoriť jasný a prehľadný systém podnikania v cestovnom ruchu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457081x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu