Založ si blog

Najlepšia zbraň proti extrémizmu – diskusia

Zákazy, hoci aj podložené znením zákonov, k žiadaného výsledku nevedú. Získať priamy dôkaz o porušovaní zákona v trestno-právnej rovine nie je jednoduché, a súdiac podľa doterajších výsledkov – skoro nemožné.

Už aj extrémisti sa naučili využívať rôzne prostriedky, či už je to internet, alebo stretnutia v úzkom okruhu ľudí, ktorí sa navzájom poznajú a je teda minimálna možnosť, že by sa medzi nich dostal niekto cudzí, ktorý by mohol ich činnosť monitorovať a získať dôkazy, použiteľné v trestnom konaní. Nehovoriac o tom, koľko zla narobila nepremyslená politika štátu voči menšinám, ktorá často vyvoláva u väčšiny dojem diskriminácie alebo zákonnej nerovnosti.

Možno by bolo namiesto ignorovania, či rozdávania rôznych zákazov – vhodné zmeniť taktiku, a priamo diskutovať s nositeľmi rôznych extrémnych názorov. Ukázať v priamej a otvorenej diskusii, aká je skutočná povaha týchto ľudí, čo je podstatou ich presvedčenia a prečo sú pre spoločnosť skôr hrozbou, než prínosom. Pretože v otvorenej diskusii padajú otázky, na ktoré sa nedá vopred pripraviť, a každá maska skôr či neskôr padne.

Asi tak, ako vo vyjadreniach rôznych „neprávom“ evidovaných spolupracovníkov bývalej ŠTB, ktorí nie sú schopní vecnej diskusie a neustále odvádzajú pozornosť k nepodstatným detailom. Zákon môže povedať, že nemuseli byť spolupracovníkmi … ale ich rétorika dokazuje, že ak aj neboli, tak chceli byť a … nestihli.

Iste, pomerne veľká časť spoločnosti nadšene zatlieska, ak sa zjaví v médiách správa, že tú či onú osobu budú vyšetrovať pre podporu extrémizmu. Avšak čo i len trochu triezvejšie mysliaci človek vie, že jednou vecou je začatie vyšetrovania, inou vznesenie obvinenia a úplne inou – konečný rozsudok. Nehovoriac o tom, že sa v danej situácii doslova balancuje na tenkej hranici, ktorá oddeľuje darebáka od mučeníka. A pokiaľ nadobudne verejnosť dojem, že je niekto neprávom terčom rôznych represií, je už zbytočné vysvetľovať – aha, darebák. Rovnaké je to aj v prípade, ak je verejnosť síce presvedčená o vine darebáka, ale štátne orgány používajú metódy, ktoré príliš páchnu účelovosťou a vyvolávajú dojem nezákonnosti.

Mnohí volajú po zákaze strany M.Kotlebu – ĽSNS. Možno by však stačilo, keby si pozorne pozreli diskusie s účasťou jej zástupcov, a veľmi rýchlo by spoznali vyššie navrhovanú cestu, ako riešiť problém. Nemôžem si pomôcť, ale každá diskusia, kde sa zúčastnili zástupcovia spomínanej strany (snáď s výnimkou samotného M.Kotlebu) sa vyznačovala ich mlčaním, či minimálnym množstvom vyjadrení. A v nejednej situácii, ak padla jasná a konkrétna otázka na konanie ich spolustraníkov, nasledovalo mlčanie, alebo zmätené vykrúcanie a snaha o odvedenie pozornosti od danej témy. Práve tam je cesta, ako verejne ukázať podstatu ich myšlienok a „vízií“.

Pretože sa hovorí – kto mlčí, ten svedčí. Ak budeme mlčať a vytláčať neprijateľné myšlienky na okraj spoločnosti, či ich budeme zakazovať … mnohí ľudia môžu nadobudnúť dojem, že im chce niekto skryť či zatajiť niečo dobré, prospešné … navyše, ľudí odjakživa lákajú najviac zakázané veci. A ľudia veľmi radi veria, že sa zakazujú aj veci, ktoré by mohli byť prospešné, alebo prínosné pre ich život …

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463769x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu