Založ si blog

Frustrácia z politiky alebo odchod z krajiny ? Ani jedno . . .

Najprv podnet na zamyslenie – položte si otázku, prečo už dávno nie je ministrom školstva tento človek

Je nepochybné, že ľudia a to nielen na Slovensku, sú často sklamaní z konania a správania svojich volených zástupcov. Niektorí rezignujú na voľby, iní opustia krajinu a povedia – posledný nech zhasne svetlo.

Treba však priznať, že to nie je riešenie. Riešenie treba hľadať a netreba sa báť otvorene povedať – nie páni, vaše konanie sa mi nepáči. Dá sa to povedať rôznymi formami, každý si môže vybrať tú svoju. No v žiadnom prípade nesmie človek veriť rôznym formám demagógie, napríklad klamstvu, ktoré sa šírilo najmä v rokoch 1998 – 2010, keď sa s obľubou tvrdilo „kto nevolí, dáva hlas Mečiarovi“. Nie, kto nevolí, nedáva hlas nikomu – a ak je náhodou systém nastavený tak, že sa dá profitovať aj z nedôvery voliča, treba ho zmeniť.

Carla del Ponte sa rozhodla opustiť komisiu OSN pre vyšetrovanie v Sýrii, lebo podľa vlastných slov necíti dostatočnú podporu. Asi by som mal byť frustrovaný z tejto správy, ale nie som. Nie som, pretože ak má byť akékoľvek vyšetrovanie vedené jednostranne, tak nie je potrebné. A to isté platí, ak sa má vyšetrovať len to, čo sa hodí predstaviteľom v Bruseli, Londýne, Paríži alebo Washingtone. Pretože zle alebo neobjektívne vyšetrovaný zločin je horší, ako nevyšetrený zločin. Deformuje myslenie v spoločnosti, berie ľuďom vieru v spravodlivosť. Alebo rovnosť pred zákonom.

Frustrácia z vládnutia V.Mečiara, alebo R.Fica ? 

Musím priznať, že spomienky na 90.roky, alebo skôr obdobie 1993 – 2006 naozaj nevyvolávajú pocit, ktorý by mohol vyvolať uspokojenie, alebo dokonca hrdosť. Skôr naopak, bolo to obdobie, ktoré by som mohol označiť ako – hanebné. Obdobie 2006 – 2017 hodnotím len ako následok toho, čo bolo predtým. Každý, kto je nespokojný s dlhoročným vládnutím R.Fica, nech sa sám seba opýta – nie je tento stav následkom vládnutia M.Dzurindu a sklamania nádejí, ktoré boli do jeho osoby vložené ? Pretože Mečiar svoju pravú tvár nikdy neskrýval (napríklad pri agresívnom útoku na redaktora), ale M.Dzurinda bol doslova majstrom pretvárky.

Mečiar skončil a najväčším trestom, ktorý ho postihol, sú dve skutočnosti – po prvé sa mu nikdy nepodarilo naplniť túžbu po kresle prezidenta, a po druhé – postihlo ho to, čo je pre politika túžiaceho po neobmedzenej moci a úcte spoločnosti absolútne neprijateľné – je bezvýznamný, a hoci môže byť pokladaný za osobnosť či dokonca štátnika, tak hlavne v negatívnom svetle. A nech už si myslíte čokoľvek, pre ľudí s jeho povahou je to oveľa väčší trest, ako väzenie. Najlepšie o jeho pocitoch svedčia názory a skúsenosti obyvateľov Dolnej Poruby, kde sa bývalý najsilnejší politik snaží (aspoň v miestnom rozmere) o obnovenie pozície akéhosi – padišaha. A ani tam sa mu to veľmi nedarí. A majetok, nech je akokoľvek rozsiahly, nedokáže vyliečiť sklamanie.

Aké pocity môže mať niekdajší vrcholový politik ? A čo môže pri pohľade na jeho osud cítiť sklamaný volič ?

Najlepšou formou boja proti politikovi, ktorý sklamal voličov, je nájdenie vhodného nástupcu, čo je základom k pozitívnej zmene. Pozitívnou zmenou však nemôže byť voľba menšieho zla, alebo podpora politikov, ktorí dokážu verejne vyhlásiť – „možno to nevydrží celé volebné obdobie, možno to vydrží len dva roky, alebo rok …“ … prepáčte, ale ľuďom s touto formou myslenia rozhodne nejde o zmenu k lepšiemu, ale skôr len o získanie pozície pri koryte. Čo sa napokon potvrdí aj vo chvíli, keď sa ich predstavy nenaplnia a zrazu všetky reči o záujme voliča, štátu či iné vzletné plány končia niekde v koši, a neúspešný kandidát sa vracia k tomu, čo je najvýhodnejšie – pre naplnenie jeho vlastných záujmov a potrieb. Pretože nech hovorí čokoľvek, vždy je to len o jeho záujme.

Nikdy vás nenapadla otázka, prečo by sa niekto uspokojil aj s kratším obdobím vládnutia ? Alebo veríte, že je riešením odstavenie garnitúry okolo R.Fica, a to aj na krátky čas ? Možno … ale môžeme skúsiť uvažovať aj inak. Vieme veľmi dobre, že za každou politickou stranou stojí v pozadí nejaká „šedá eminencia“. Teda niekto, kto právom očakáva profit z vlastnej investície, ktorou je podpora politickej strany. Ako bude asi uvažovať, keď jeho „investícia“ skončí nasledovnými úspechmi – tri účasti vo voľbách, necelé dva roky vo vládnej koalícii, trvalá podpora na úrovni, ktorá síce zaručuje miesto v prvej trojke, ale nedáva reálnu nádej na získanie pozícií ? Bude ďalej investovať do neperspektívneho podniku, alebo začne hľadať iné riešenie ? Nie je snaha o vytvorenie koalície, vopred odsúdenej na rozpad a bez šance na vládnutie počas celého obdobia štyroch rokov, skôr prejavom zúfalstva ? Ktorý triezvo mysliaci politik s perspektívnym výhľadom do budúcnosti by chcel mať na konte dve účasti vo vládnych zoskupeniach, z ktorých ani jedno neprežilo celé funkčné obdobie ?

Iste, môže byť v pozadí myšlienka – budeme vládnuť aj kratší čas a ukážeme voličom, ako to môže fungovať lepšie … a v prípade predčasného rozpadu prídu nové voľby a oni nás podporia vo väčšom počte … a potom už vydržíme celé obdobie.

Vyzerá to pekne, ale nemá žiadnu logiku. Po prvé – prečo by sa malo rozpadnúť niečo, čo funguje dobre a k spokojnosti voličov ? Dôvod je jediný – čo funguje k spokojnosti voličov, nefunguje k spokojnosti politikov. A čo si pomyslí volič, ak niečo funguje k jeho prospechu a predsa sa to rozpadne ? Podporí politikov, ktorí rozbili to, čo dobre slúžilo potrebám voliča a daňového poplatníka ? Bude im dôverovať ?

Kto chce poraziť R.Fica a ukončiť jeho vládnutie, musí sa vysporiadať s pokrytectvom jeho oponentov. Musí nájsť ľudí, ktorí majú skutočný záujem o prospech Slovenska – čo vlastne znamená nájsť „naivných“ ľudí, veriacich, že spoločný prospech znamená aj osobný prospech.

Odchod z krajiny ? Za seba poviem jedno – mal som a vlastne aj mám dostatok možností, aby som odišiel a už nikdy sa nevrátil. Život na Slovensku prináša denne toľko sklamaní a nepríjemných prekvapení, že nie je žiadny dôvod, aby sa ktokoľvek – vrátane mojej bezvýznamnej maličkosti – hanbil za to, že odíde niekde inde, kde sa bude mať aspoň o máčny mak – lepšie. Niekde, kde sa bude mať lepšie aj jeho rodina, jeho najbližší … lenže …

Slovensko je aj napriek všetkým negatívam mojou domovinou. Narodil som sa tu, vyrástol a žijem tu. Cítim sa cudzincom na Slovensku, pretože hoci som Slovák ako repa, moja vlasť slúži viac záujmom tých, ktorým je ľahostajná – kdejakým prišelcom, skaderuka-skadenoha „podnikateľom, než vlastnému národu. Je zvrátené, ak ktokoľvek kladie nad národný záujem snahu o umiestnenie Slovenska – v jadre akéhokoľvek nadnárodného spolku. Je zvrátené, ak najdôležitejším cieľom štátnej politiky je spokojnosť predstaviteľov tohoto spolku.

Pre lepšie pochopenie toho, čo chcem povedať – nahraďte Rakúsko-Uhorsko názvom Európska únia, a nahraďte Viedeň – Bruselom. A zamyslite sa – kde vlastne žijete, a čo by vám povedali vaši predkovia, najmä tí, ktorí zažili postavenie slovenského národa v rámci rakúsko-uhorskej monarchie. Myslíte, že by vás pochválili ? Myslíte, že by zatlieskali tomu, ako živíte zo svojich mozoľov ľudí, ktorí sa vo vašom mene klaňajú cudziemu pánovi ?

Už poznáte odpoveď na otázku z úvodu ? Áno, M.Zelina nie je ministrom školstva, pretože je presvedčený, že školstvo má slúžiť spoločnosti a nie politickým záujmom.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462835x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu