Založ si blog

Agresívna ruská veľmoc 6. – Zabudnutý dokument

14.augusta 1941 vznikol dokument s názvom “ Atlantická charta „, ktorý sa neskôr stal základom pre vznik charty OSN. Tento dokument vznikol ako spoločné prehlásenie USA a Spojeného kráľovstva.

  1. USA ani Spojené kráľovstvo sa neusilujú o žiadne územné zisky
  2. územné zmeny musia byť v súlade s želaním ľudí na dotknutých územiach
  3. všetci ľudia majú právo na samourčenie
  4. majú byť zrušené obchodné bariéry a nastolené rovnaké podmienky pre víťazov i porazených
  5. svetová ekonomická spolupráca má viesť k hospodárskemu rozvoju a lepším sociálnym podmienkam všetkých národov
  6. po zničení nacistického Nemecka budú môcť všetky národy bez strachu žiť v mieri
  7. možnosť plavby v mieri po všetkých moriach a oceánoch
  8. odzbrojenie agresorov vojny a všeobecné povojnové odzbrojenie

(zdroj:wikipedia)

24.septembra 1941 podpísali tento dokument v upravenom znení aj zástupcovia ZSSR, Juhoslávie, Československa, Poľska, Belgicka, Holandska, Nórska, Grécka, Luxemburska, a Francúzska.

Vývoj po skončení II.svetovej vojny ukázal, že veľmoci, ktoré ho podpísali, majú viac-menej snahu o naplnenie jeho znenia len v prípade, ak to vyhovuje ich zámerom. Prvým signálom o skutočnom postoji veľmocí k tomuto dokumentu, ako aj nasledujúcim, bolo správanie veľmocí v otázke rozdeleného Nemecka. Napriek pôvodným dohodám o demilitarizácii Nemecka a spolupráci pri správe ustanovených okupačných zón došlo k spojeniu zón USA, Veľkej Británie a Francúzska, čím neskôr vznikla Spolková republika Nemecko (ďalej SRN), pričom sovietska okupačná zóna sa zmenila na Nemeckú demokratickú republiku (ďalej NDR). 23.mája 1949 vyhlásil K.Adenauer Základný zákon, ktorý vstúpil do platnosti ako Ústava SRN. Pretože Adenauer počítal v budúcnosti so zjednotením Nemecka, nepoužíval sa v súvislosti s týmto dokumentom termín „ústava“. Zahraničná politika ZSSR počítala so zjednotením Nemecka až do roku 1961. Po vzniku Berlínskeho múru sa však prestala touto myšlienkou akýmkoľvek spôsobom zaoberať.

Predzvesť studenej vojny

Konferencie v Jalte a Postupimi ukázali, že vzájomná spolupráca víťazných mocností bude po porážke Nemecka komplikovaná, alebo nemožná. Stalin trval na vzniku sovietskej „sféry vplyvu“ na územiach, ktoré boli oslobodené sovietskou armádou, či obsadené na začiatku 2.svetovej vojny. Chruchill a Roosewelt (neskôr Truman) mali predstavy o vytvorení jednotného systému, ktorý by zabezpečil mier a prosperitu (nielen) v Európe. Počas konferenecie v Jalte sa dohodol status Poľska, ktorého hranica mala byť na východe vymedzená Curzonovou líniou, pričom ostatné územia (jedna z príčin poľsko-boľševickej vojny 1919-1921) mali pripadnúť ZSSR. Západná hranica Poľska mala byť na úkor Nemecka posunutá až k rieke Odre. Neskôr bolo ešte rozdelené Východné Prusko, ktorého severná časť pripadla ZSSR a južná polovica Poľsku.

Postupimská konferencia definitívne potvrdila rozdielnosť stanovísk veľmocí, čo neskôr potvrdila aj Trumanova doktrína. Podstatou bol prísľub americkej pomoci krajinám, ktoré budú bezprostredne ohrozené komunistickou expanziou, a Marshallov plán na obnovu krajín, zničených vojnou. Jeho základným cieľom bolo vytvorenie hrádze proti šíreniu komunizmu v Európe. Keďže krajiny strednej a východnej Európy tento plán odmietli (pod nátlakom Kremľa), nakoniec sa uplatnil len v západnej Európe. Ako sa však neskôr ukázalo, aj Trumanova doktrína bola viac politickým vyhlásením, než reálnym prísľubom.

1953 … robotnícke povstanie v NDR

Necelých osem rokov po skončení vojny sa ukázalo, akú platnosť mali rôzne dohody na začiatku či konci konfliktu. 16.júna 1953 začala stávka stavebných robotníkov v Berlíne, ktorá prerástla do protestov na celom území NDR. Jej podstatou bola nespokojnosť s vývojom na území NDR, rôznymi ekonomickými problémami, ako aj nárokmi vlády, ktoré boli stanovené na základe kritérií, uplatňovaných v ZSSR počas diktatúry Stalina. Povstanie bolo potlačené sovietskymi vojskami, počet civilných obetí sa na strane povstalcov odhaduje do päťsto, vrátane tých, ktorí boli popravení ako vodcovia povstania. Okolo tisícdvesto ľudí bolo odsúdených na nútené práce.

Ironickým komentárom povstania sa stala neskôr báseň B.Brechta.

Řešení
Po povstání 17. června
nechal tajemník Svazu spisovatelů
na Stalinově aleji rozhazovat letáky
na nichž stálo, že lid
prošustroval důvěru vlády
a jen dvojnásobnou prací
ji může získat zpátky. Nebylo by lepší,
aby vláda rozpustila lid
a zvolila si jiný?

Potlačením povstania v NDR sa stala Atlantická charta (ale aj Trumanova doktrína ) bezvýznamným dokumentom, ktorého obsah nerešpektovali hlavní účastníci – sovietske vojská potlačili povstanie, ktorého účastníci nechceli nič iné, len lepší život … a ostatné veľmoci sa tvárili, že to nie je ich problém, a okrem vyhlásení pre médiá – neurobili nič. Ako sa malo neskôr ukázať, v nejednom prípade čakal podobný osud aj jej nasledovníka – Chartu OSN.

Pravdou však ostáva, že nikto nedokáže odpovedať na otázku, aký by bol vývoj, ak by signatári Atlantickej charty dodržali svoj záväzok … alebo by bolo naplnené znenie Trumanovej doktríny. Vzhľadom na vtedajší stav „zbraní“ – dal sa predpokladať ďalší, tentoraz pre celú planétu zničujúci konflikt ? Nevedno, ale možno raz zistíme, že nečinnosť nám zachránila – holú existenciu.

(zdroje:wikipedia, internet)

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464407x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu