Založ si blog

Byť iný nie je tragédia . .. tragédiou je, ak . ..

… si niekto urobí zo svojej odlišnosti zbraň a začne ňou biť okolo seba, aby si všetci všimli – pozrite, to som ja a som … iný ako vy …

Keď som chodil do školy, odlišnosti sa neriešili, alebo riešili v nezmysloch – napríklad vo vysvetľovaní súdružky učiteľky, že byť ľavák, to je no-no-no a treba pekne chytiť pero či ceruzku do pravej ruky. Musím priznať, „pokrokovosť“ myšlienky sa na mne podpisuje dodnes, vo forme dokonalého chaosu v končatinách, keď niečo robím pravou a iné ľavou rukou. Cynik by povedal, že nemám čo banovať, keďže „pokrok“ sa podpísal aj na súdružke učiteľke, keď po revolúcii išla krížom cez neosvetlenú cestu a objavila hlupáka, ktorý poznal na luxusnom aute plynový pedál, ale nepoznal predpisy, platné pre pohyb v meste … našťastie to dopadlo dobre, pretože súdružka učiteľka strávila v nemocnici pár mesiacov a išla domov … oveľa lepšie, než ja – keďže chaos v končatinách budem mať doživotne, ale to je akosi o inom.

V každom prípade, nevadilo nám, ak sme mali v triede Cigána (vtedy to ešte neboli Rómovia), skôr sme kvitovali, že našou triedou úspešne prešiel do triedy o – rok mladšej, prípadne niektorí zvedavci chodili na toalety obdivovať jeho „vybavenie“ … a to bolo asi tak všetko. Ale ináč sme boli kolektív … ako to už na škole býva. Niektorí to mali doma skvelé, iní problémové … niekomu sme dali desiatu a niekto nám doniesol žuvačky, aké neboli u nás v obchodoch, ale jeho tato chodil na tirke. Keď už o tých žuvačkách, kedysi sa predával v drogérii Sevak, a hoci to nejako extra nechutilo, bolo to modré a páčilo sa … aj keď na Pedro to rozhodne nemalo. Z času na čas nám rodičia kúpili v cukrárni Pepsi (vtedy to ešte chutilo skvele a každý sa tešil na ten prvotný, pálivý pocit v nose, ktorý je dnes už len spomienkou), a mali sme srdečne „na háku“, či sú v obchode pomaranče alebo banány, pretože stačilo vyliezť na nejaký strom v okolí, a bolo ovocia požehnane – jablká, hrušky, slivky … alebo niečo iné, na tom nejako nezáležalo, a v najhoršom prípade sme „platili“ rýchlym presunom na toalety, nič viac. Aj na ten strom sme liezli kolektívne – schopnejší do koruny a poslabší chytali pod stromom.

Dnes ? Zabudnite … ten je bohatý, ten zase chudobnejší … ten je taký a henten onaký … a do toho spustia melódiu sprostáci v parlamente, ktorí chcú robiť zákony pre všetkých, hoci nevedia ustrážiť ani vlastné, lepkavé ruky …

Kedysi sa hovorilo, že nevadí, ak si sprostý – stačí vedieť hulákať a môžeš ísť za policajta. Dnes je táto myšlienka modernizovaná – nevadí, ak si sprostý, stačí byť bohatý a ovládať rektálny alpinizmus, a môžeš byť – poslancom. Treba uznať, niečo na tom bude, ako na tej myšlienke. Aj tu sa prejavuje pokrok, policajt musí mať dnes školy, poslancovi stačia – peniaze a známosti.

Dnes nám po uliciach pochodujú inakší, mlátia nás svojou rozdielnosťou ako zbraňou a vykrikujú, ako sa vlastne pri nás zle majú. Čudné, pretože doba pokročila a už nikto sa ich nesnaží „vyliečiť“, ani zatvárať do liečební … a aj tak nie je dobre. Nikto sa do nich nestará, nekomentuje ich spôsob života a aj tak nie je dobre. Neviem, svet sa postavil na hlavu …

Ach, aká bola tá doba nášho detstva zlá, keď bol v každom vchode domu eštebák a sledoval, čo a kto robí. Aká je tá doba dnes fajn, keď namiesto eštebáka máme kamery, a robia presne to isté … ako je nám fajn, keď nikto nelezie počas našej neprítomnosti do bytov a nemontuje ploštice do stien, aby mohol počúvať … prečo by to aj robil, keď dnes sa monitoruje a odpočúva všetko a … všetci, nie ?

… tá odlišnosť, to vám je naozaj zbraň … niektorí tvrdia, že ak nás bijú žltomodrým obuškom, na ktorom je napísané EÚ, je to lepšie, ako keď bol ten obušok červený a svietilo na ňom – CCCP.

Neviem, podľa mňa obušok ako obušok … asi nechápem pointu veci. Ako nechápu moji „fanúšikovia“, ktorí si chodia liečiť svoje problémy pod moje blogy a vypisujú nezmysly, úplne od veci. Niekedy naozaj súhlasím, že niektorým ľuďom škodí gramotnosť viac, ako cyankáli v čaji na raňajky. V tom sa vlastne nič nezmenilo, ani čas nepomohol.

Spomínam si na spolužiaka, ktorý ma roky nenávidel len preto, že som chodil na rôzne súťaže, a nemal problém s knihami – často som si pamätal celé odstavce, čo mi skôr škodilo, než pomáhalo … ale on ma za to nenávidel. Pritom bol až na rodný jazyk oveľa lepším žiakom a študentom, než ja … ale čas a doba ukázali, že naozaj sú ľudia, ktorí majú veľa a napriek tomu závidia tým, čo majú oproti nim – omrvinku. Dodnes ich myslenie nechápem …

Nechápem, prečo sa niektorí potrebujú za každú cenu predvádzať, prečo nevedia žiť sami so sebou a potrebujú k svojmu životu smutné, večne ich ľutujúce publikum. Veď ak by sme mali mať pravidlá pre každého, kto sa nejako líši … dajte pokoj, už aj predstava niečoho podobného pôsobí tragicky. Však zakaždým sa objaví niečo nové, neznáme a skúste si predstaviť, ako čomukoľvek novému prispôsobujete pravidlá. Jeden by sa zbláznil, nie ?

Nie, byť iný rozhodne nie je tragédia. Tragédiou je, ak má niekto neustále potrebu upozorňovať na to, že je iný. V úprimnej spoločnosti sa tomu hovorí duševný problém, v pokryteckej spoločnosti, plnej práv a slobôd sa takáto kvalifikácia – zakazuje. Asi nebude náhoda, že vymizla politická satira, či sú neprípustné vtipy o Cigánoch, Škótoch, blondínkach a podobne. Hlavne, ak ostaneme – demokratickou a slobodnou spoločnosťou … v jadre „lajna“.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465220x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu