Založ si blog

Obete doby . .. Modrý Kameň

Po dlhšej dobe som mal čas obzrieť okolie, a tak som sa zastavil vo Veľkom Krtíši, a cestou späť išiel cez Modrý Kameň. Mestečko, ktoré v určitej dobe prinieslo prelom v mojom živote …

Ak nerátam návštevy počas detstva, ktoré si každý pamätá trochu inak, sám som bol v Modrom Kameni prvý raz v roku 1993. Mestečko vtedy zapôsobilo na mňa trochu zvláštne, malo také osobité čaro a v mojom prípade boli najväčším prínosom gaštany, ktoré naozaj zbožňujem. Napriek tomu, že sa Modrý Kameň rozkladá v tesnej blízkosti Veľkého Krtíša (dnes sú už vlastne spojené mestá), dokázal vtedy žiť vlastným životom. Malé obchodíky s naozaj ochotnými ľuďmi, ktorí dokázali šikovne ťažiť z polohy mestečka, to všetko dokázalo pôsobiť ako zaujímavý celok, a hlavne – príjemný celok. Kedysi …

Do mestečka som sa pravidelne vracal, samozrejme najmä kvôli gaštanom. A ako roky plynuli, mal som pocit, že niečo nie je dobre. Akoby zamrzlo v čase … lenže, mal som vždy príliš málo času, aby som sa nad tým nejako viac zamýšľal. Až dnes … sobota, desať hodín predpoludním, stál som na parkovisku a premýšľal nad obrazom, ktorý som videl. Nelichotivým obrazom, ktorý by si zaslúžil množstvo prívlastkov, ale sotva by bol niektorý lichotivý … mŕtve mesto, ponurosť, prázdnota, depresívna šeď, …. pripadal som si, akoby som sa ocitol na mieste, ktoré postihla nejaká katastrofa. Kde-tu človiečik, zatvorené niekdajšie obchody a prevádzky (dokonca aj cukráreň zanikla, neprežil ani novinový stánok) a keby hlavnou ulicou neprechádzali autá, mali by dnes filmári ideálne miesto na nejaký horor …

Akoby zastal čas …

Kedysi som občas chodieval aj autobusmi, a pokiaľ som chodil smerom na východ, do podtatranskej oblasti, občas som išiel autobusom, ktorý niesol na boku nápis – SAD Modrý Kameň. Ak sa nemýlim, končil niekde v Kežmarku. Dnes ? Iste, v mestečku je pekne zrekonštruovaná autobusová zastávka, ale niekdajšia SAD-ka už neexistuje, ostala po nej budova s areálom, čo sa tam dnes robí či nerobí – to neviem. Zanikol aj niekdajší obchodný dom, ale vytratilo sa vlastne skoro všetko, čo kedysi tak fascinovalo. Ani tie gaštany už nie sú … či skôr sú čoraz vzácnejšie, stromov (tých zdravých) rapídne ubúda … ísť dnes cez mestečko po rozbitej ceste, a vidieť ošarpané priečelia domov, prázdnotu … to je skôr na depresiu, než na radosť a príjemné spomienky. Prečo ?

Ktosi by povedal – ajhľa, mesto duchov. Kto videl niekedy mesto duchov na americkom kontinente, teda mestá, ktoré dnes zívajú prázdnotou a ich ulicami sa preháňajú len vetry a dažde, asi by nesúhlasil. Ale … nemá to veľmi k tomu obrazu ďaleko. Pretože to pôsobilo na mňa dojmom, že čo mladé, to z Modrého Kameňa utieklo a čo staré … to sa doma zavrelo. Nápis „Mestský úrad“ vyznieva pri pohľade na samotné mesto – komicky. Či skôr tragikomicky.

Región, ktorý nikoho nezaujíma … a nie je jediný …

Doba, v ktorej dnes žijeme, sa na podobných regiónoch podpísala krutou rukou. Ak sa z niečoho nedajú vytrieskať peniaze, nikoho to nezaujíma. Nikoho nezaujímajú ani ľudia, žijúci v „neperspektívnych“ regiónoch, a to nie je len prípad Modrého Kameňa. Dá sa spomenúť aj iné – Tisovec, Revúca, Hnúšťa, Poltár, Kokava nad Rimavicou … alebo aj iné lokality. Ak nemá región „šťastie“ na šikovného správcu, ktorý si dokáže vynútiť to, čo ide u iných automaticky – má smolu. A niekedy nepomáha ani najväčšia snaha, pretože z Bratislavy ďaleko nevidieť, a pokiaľ sa podpora regiónu nedá vyčísliť v podobe politického profitu, sotva sa nájde niekto, kto ponúkne pomocnú ruku a prejaví záujem.

Iste, korupcia na Slovensku neexistuje, tvrdí to aj premiér. Možno preto, že Slovač je šikovná a najviac sa orientuje v sortimente mazív, pretože odjakživa sa hovorí – kto maže, ten jede. Možno v Modrom Kameni neobjavili čaro mazacích olejov, alebo naivne veria, že slušnosť a poctivosť je to najcennejšie, čo človek má … vlastne aj majú pravdu, len akosi možno nepochopili, že slušnosť a poctivosť v kontakte s neslušnými a nepoctivými je – nanič. A keďže korupciu nemáme, treba si zaistiť pomoc odborníkov v priemysle s mazivami, však ani auto sa nepohne – bez oleja.

Modrý Kameň … ak si uvedomíte, že písomné zmienky o osídlení pochádzajú z konca 13.storočia, alebo hrad a súvisiace osídlenie začali kdesi v období vpádu Mongolov … niečo nie je dobre, niečo je vlastne – veľmi zlé. Pretože tá ponurosť, opustenosť … to nevyžaruje len z Modrého Kameňa. A pri pohľade na „snahu“ o čo najrýchlejšie obnovenie hradu Krásna Hôrka by sme sa mali naozaj vážne zamyslieť … nežijeme náhodou v novej ére barbarov ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457236x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu