Založ si blog

Keď zákon ochraňuje – beštiu v ľudskej koži . ..

Súd potvrdil rozsudok doživotia nad vrahom mladej matky, ktorá zahynula jeho rukou v banskobystrickom penzióne. Zdanlivo je všetko presne tak, ako má byť. Ale … nedá sa poprieť, že opäť zlyhal systém a zbytočne vyhasol mladý život …

Už prvý zločin, ktorého sa vrah kedysi dopustil, jednoznačne poukazoval na problémy jeho osobnosti. Obliať mladé dievča kyselinou, zničiť mu budúcnosť a to všetko v situácii, keď niekde doma čaká manželka s deťmi, môže len – niekto (nemôžem napísať „človek“, jednoducho to aj klávesnica odmieta) s vážnou duševnou poruchou. Šesť rokov, znel vtedajší verdikt … pričom podľa vyjadrení situácie znalých nasledoval pobyt v „pionierskom tábore“, z ktorého chodil páchateľ závažného skutku na pravidelné vychádzky za rodinou … tri roky „dovolenky“ a bol doma. Netrvalo dlho a pribudla ďalšia obeť, ktorá už nemala toľko „šťastia“, ako jej predchodkyňa, a namiesto plnohodnotného života sa zatvorila iná brána. Za obeťou, aj za páchateľom. Na sedemnásť rokov …

Všetci, ktorí snáď verili v spravodlivosť a dúfali, že sa podobná tragédia nebude opakovať, asi neverili vlastným očiam i ušiam. Šesť rokov pred koncom trestu prišlo prepustenie na slobodu, údajne v presvedčení, že došlo k náprave. Stačilo pár mesiacov, aby sa ukázalo, akým krutým „omylom“ bolo predčasné prepustenie na slobodu. Rodina ďalšej obete bola poznačená správaním beštie … deti prišli o matku, niekto prišiel o dieťa, iný o súrodenca, kamarátku … prečo ?

Útržkovité správy hovoria, že pred prepustením sa podarilo páchateľovi postupne prepracovať z najťažšej skupiny vo výkone trestu do najľahšej … ako je to možné, ak sú pravdou tvrdenia, že v tej poslednej sa ho báli zodpovední prideliť na pracovisko pre jeho nevypočitateľnú povahu ? Ako je to vôbec možné, že sa do ústavu s najmiernejším režimom dostal ?

Priam tragikomicky vyznievajú spomienky jedného bývalého pracovníka väznice, ktorý trpko konštatoval, že nejeden bezvýznamný zlodej si musí odsedieť celý trest, pretože nemá rodinné zázemie a prepúšťací súd predpokladá budúcu recidívu (a teda žiadosť o predčasné prepustenie zamietne), ale v prípade násilníka a vraha sa dá odpustiť – aj šesť rokov. Čo má vlastne pre túto spoločnosť väčšiu cenu ? Majetok alebo ľudský život ? Súdiac podľa rozhodnutí súdov to bude – majetok.

Teraz sa brány väzenia zatvoria za páchateľom natrvalo. Ale otázky ostávajú – ako vlastne funguje systém ? Akým spôsobom sa vykonáva prevencia, aby sa páchatelia trestnej činnosti nevrátili na staré chodníčky po svojom prepustení na slobodu ? Opäť si pomôžem slovami bývalého pracovníka väznice – odsedia si trest, alebo jeho časť … a ďalej nikoho nezaujímajú, ak im v rámci trestu nenariadil súd iné opatrenie, napríklad ochranný dohľad. Ak majú šťastie, ujme sa ich nejaká charita … ak nie, čoskoro sa obvykle vrátia do väzenia, keďže si prostriedky na obživu obstarajú akýmkoľvek spôsobom. Ťažko sa diviť, čo sa deje …

Dodnes nie je na Slovensku zariadenie, ktoré by sa zaoberalo páchateľmi trestnej činnosti s vážnymi poruchami osobnosti. Niekedy nie sú peniaze, inokedy sa blížia voľby a treba niečo úplne iné … pritom napríklad v Podbrezovej chátra budova niekdajšej nemocnice, ktorú by ešte aj dnes bolo možné zrekonštruovať … stačilo by chcieť, mať záujem chrániť občanov pred nebezpečnými páchateľmi a zveriť rozhodovanie o ich budúcnosti do rúk skutočných odborníkov. Koľkým tragédiám by sa dalo vyhnúť … zatiaľ však zákon chráni skôr – beštie v ľudskej koži.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457171x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu