Založ si blog

Keby sa zobudil V. Menšík . . .

… opustil nás v roku 1988, a budúci rok si pripomenieme 30.výročie skonu herca, ktorý si nepochybne svojimi výkonmi zaslúžil aj prívlastky – umelec a zabávač. Najmä ten druhý symbolizuje jeho kariéru a prácu, ktorej konečné výsledky sú v ostrom kontraste s tým, čo sa dnes prezentuje ako umenie, alebo humor …

Dnes sa ako umenie prezentuje niečo, čo nemá hlavu ani pätu. V pozíciách zabávačov sa dnes nachádzajú ľudia, ktorým zrejme musí pri natáčaní relácií svietiť nad hlavami nápis potlesk, pretože si neviem predstaviť nikoho, kto by sa naozaj smial pri tom, čo predvádzajú.

Iste, skvelým zabávačom môže byť aj človek, ktorý vlastne nemá potrebné danosti, aby dokázal baviť široké masy ľudí. Jedným z príkladov mohol byť V.Dvořák, ktorý dlhé roky tvoril nerozlučnú dvojicu s J.Bohdalovou, a základom ich úspešných vystúpení bol tvrdý nácvik každej scény. Čo bolo dané Menšíkovi do vienka, musel si Dvořák tvrdo odpracovať. Napriek tomu dokázali obaja baviť ľudí pomocou jednoduchých, ale vtipných myšlienok, ktoré dokázali prezentovať prirodzene a nenásilnou formou.

…. dnes by asi boli zhrození. Teda, Menšík by sa asi pobavene usmieval a v duchu si hovoril – kde nie je dané, tam sa nenájde … a Dvořák by nepochybne spľasol rukami a ako pedant si kládol otázku, aká je asi hladina alkoholu v krvi zodpovedných, keď tú hrôzu – nevidia.

A možno by premýšľali nad úplne inými otázkami, ale to sa už nedozvieme. V bývalom Československu tvorili Slováci zaujímavé inscenácie a Pepíci (ako sa im ľudovo hovorilo) boli hlavne od zábavy, humoru. A mnohé z vtedajších diel sú naozaj klenotmi umenia, ktoré dokázalo fungovať aj v dobe, často neprajúcej irónii, satire alebo vyslovene pichľavému humoru, príliš presne zasahujúcemu cieľ.

Dnes máme toľko slobody, že je zakázané skoro všetko. Alebo skôr – irónia života sa zakazuje, hoci je realitou. A za umenie sa pokladá to, čo sa kedysi nazývalo – zvrhlosťou. A tak sú pre možný rasový podtón neprípustné vtipy o Cigánoch, Židoch alebo Škótoch, ale filmy preplnené utrpením týchto etník, či doslova záplavou mŕtvol z ich radov sa pokladajú za vyjadrenie umeleckého pohľadu – autora. Dokonca sa tieto “diela” často interpretujú ako vrchol kultúrnej ponuky týždňa.

Ak raz bude možné klonovať človeka, mohli by oživiť Menšíka, aby sa vrátil a správne pomenoval to, čo sa dnes nazýva umením … a k blížiacemu Silvestru len toľko – nechajte si v rezerve sedatíva, alebo si prehrajte staré záznamy na YouTube…. aby vás náhodou šľak netrafil …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457264x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu