Založ si blog

Psi štekajú a karavána ide ďalej . ..

Parafrázujúc slová treťotriedneho, kedysi naozaj mienkotvorného denníka – radšej Slovensko bez únie, než diktatúra únie – na Slovensku …

Iste, v danom denníku napísali, že radšej únia bez Poľska, než s poľskou diktatúrou. O tom, či sa schyľuje v Poľsku k diktatúre, by vedeli najlepšie povedať samotní Poliaci. K čomu sa však zjavne schyľuje, to je poľská cesta väčšej nezávislosti na rozhodovaní Bruselu, teda niečo, čo dodnes vyvoláva nočnú moru u predstaviteľov únie – tzv. maďarská cesta. Alebo jednoducho cesta V.Orbána, ktorý robí politiku po vzore lídrov únie a rešpektuje len tie rozhodnutia Bruselu, ktoré mu vyhovujú. Ak sa mu nepáčia, jednoducho ich pod rôznymi zámienkami – ignoruje. A tvári sa, že on by ich aj chcel rešpektovať, ale národ by mu to neodpustil – a on predsa nemôže ísť proti vlastnému národu, nie ?

Medzi snom o Veľkom Poľsku (akejsi novodobej verzii poľsko-litovskej únie) a snom o Veľkom Maďarsku naozaj nenájdeme veľa rozdielov. Obidva národy majú naozaj bohatú minulosť, a kedysi vedeli hýbať dianím na európskom kontinente, a byť v rovnocennej pozícii s veľmocami. Presnejšie – rovnocenne pôsobili hlavne vtedy, ak to veľmociam vyhovovalo. Koniec býval obvykle rovnaký, podľa hesla – po použití zahoď. Možno sa poučili a možno nie – to ukáže budúcnosť. Ale opäť žijú svoj sen z minulosti, a opäť veria v jeho naplnenie.

Akurát dôvody, prečo sa to dnes proeurópskym silám nepáči, sú úplne iné …

Varšava a Budapešť sú dnes neželaným vzorom pre iné krajiny, že sa Bruselu dá vzoprieť, ba často je možné aj Brusel prinútiť, aby sa vzdal svojich plánov. Platí to najmä v prípade Budapešti, ktorá svoj postoj v otázke utečencov nezmenila ani napriek rôznym vyhrážkam zo strany predstaviteľov únie, a často deklarované represívne opatrenia, ktoré ju mali prinútiť k zmene postoja, ostali skôr vo verbálnej rovine. V.Orbán veľmi rýchlo pochopil, že najlepšou zbraňou proti neprijateľným príkazom je náznak zbližovania či užšej spolupráce s Kremľom, a vie túto zbraň šikovne využívať podľa potreby.

Podobne sa začala správať aj Varšava, samozrejme odmysliac si akékoľvek koketovanie s Ruskom. Skôr využíva príklad britského referenda ako argument, že rada bude s úniou spolupracovať, ale určite nemieni – bezvýhradne poslúchať a slúžiť. A v prípade akéhokoľvek rozporu naznačuje, že sa dokáže bez priameho podielu na politike Bruselu zaobísť úplne rovnako, ako oveľa vplyvnejší Londýn. Je pravdou, že v prípade Varšavy je Brusel oveľa tvrdší, než v prípade Londýna – no výsledky jeho politiky sú rovnako chabé. A podobný jav vidieť nielen v prípade Varšavy … už sa pomaly a čoraz jasnejšie ukazuje, že trojuholník Praha – Varšava – Budapešť uvažuje napríklad o prijatí spoločnej meny len vo verbálnej rovine, a len spôsobom, ktorý zdanlivo potvrdzuje snahu o naplnenie zmluvných záväzkov, ale k reálnemu cieľu nevedie. Iste, oficiálne za neplnenie niektorých požiadaviek zaznievajú vyhrážky, či sa dokonca otvárajú konania proti zmieňovaným krajinám, ale aj v tomto prípade platí, že dymu je síce priveľa, ale ohňa – nikde. Všetci účastníci cirkusu pridobre vedia, že v dnešnej dobe sú roztržky neprijateľné, a rovnako chápu – čo všetko by stratili.

Nič to však nemení na tom, že dokonalý obraz Bruselu a jeho cieľov sa rozpadá. Nespokojnosť s jeho politikou vládne v Španielsku (prislabá podpora voči separatistom), Portugalsku (euroval prospel každému, okrem národa), alebo Taliansku (priveľké rozdiely medzi regiónmi) … a rovnako aj krajiny strednej a východnej Európy pochopili, že v únii sú vítané len vtedy, ak budú mlčať a počúvať. A rovnako pochopili, že dnes je spoločná Európa o niečom, k čomu by sa nepridali – či skôr nemohli pridať. A z tohoto pohľadu aj protiruské sankcie slúžia viac k zahojeniu raneného ega pobaltských krajín a Poľska, než k nastoleniu reálneho riešenia na Ukrajine. Čakajú nás búrlivé mesiace a roky …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456754x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu