Založ si blog

K ľuďom máte veľmi . .. ďaleko . ..

Druhý sviatok vianočný v roku 1890 bol smutný. V Neapole zomrel nemecký archeológ H.Schliemann, objaviteľ Tróje a Mykén. Rovnako smutný bol 11.máj 1973 – v uliciach New Yorku zomrel Lex Barker, známy predstaviteľ Tarzana a Old Shatterhanda. Čo mali dvaja spomínaní spoločné a prečo ich vlastne spomínam ?

Ľudskú ľahostajnosť … Schliemann deň pred smrťou odpadol na ulici Neapola, istý čas ho ľudia obchádzali, kým ho nakoniec odviezli do nemocnice – nepoznaného. Podobný osud stihol aj predstaviteľa Tarzana, ktorého tiež ľudia v New Yorku ignorovali … možno si mysleli, že je snáď opitý … to už asi nikto nezistí. Svetská sláva – poľná tráva, hovorí sa … pred smrťou sa musí skloniť každý, lenže – niektorí ľudia by mohli ešte nejaký čas žiť, nebyť ľahostajnosti a predsudkov ostatných.

Od skonu vyššie spomínaných uplynulo v prvom prípade už viac ako storočie, a v druhom nie je ďaleko k polstoročiu. Ľudia sa však nezmenili, a žiaľ – nemení sa ani ich ľahostajnosť k osudom iných. Stále sa snažia tváriť, že mnohé situácie sa ich netýkajú, alebo nie sú ich problémom. Muž, ležiaci v parku istého nemenovaného slovenského mesta čakal na pomoc vyše polhodiny. Opodiaľ miesta, kde ležal, bol novinový stánok a predavačka priamo z okienka mohla, či vlastne musela muža vidieť. Ale neurobila nič … vraj si myslela, že je opitý alebo pod vplyvom drog. Pomoc privolal bezdomovec, nad ktorým predavačka ohŕňala nosom, pretože jej smrdel … lenže, čo vlastne páchne viac – ľahostajnosť k cudziemu osudu, alebo neumytý človek, žijúci na ulici, ktorý sa vie zachovať – ako človek ? Z ležiaceho muža (opilca či narkomana) sa nakoniec vykľul človek s vážnym zdravotným problémom, ktorý bol prevezený do nemocnice, aby poznal ďalšiu odvrátenú stránku „ľudskosti“. Keďže pri mužovi nenašli nič, s výnimkou kľúčov od auta a nefunkčného mobilu (ktorý stačilo nabiť), odviezli ho do nemocnice, kde ho náhodne spoznala suseda, pracujúca ako zdravotná sestra – ale až na druhý deň, keď prechádzala po nemocničnej chodbe a zbadala muža ležať na neupravenom matraci, položenom pri stene chodby !

Vieme sa ešte chovať ako ľudia ? A ako by sa cítili tí, ktorí spomínaného muža obišli, alebo „nevideli“ ako predavačka v stánku, keby sa niečo podobné prihodilo im, alebo ich príbuzným ? Ako by sa cítili, ak by pre ľudskú ľahostajnosť skonal niekto z ich najbližších – milovaných ? Žijeme v 21.storočí, ale mnohí sa správajú ako v dobe kamennej … 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460584x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu