Založ si blog

Úsvit trolov . . .

Keďže svoj blog tvorím už nejaký ten rôčik, rozhodol som sa, že formou fragmentov a citátov z rôznych blogov, ako aj reakcií v diskusiách zhrniem svoje skúsenosti s jeho písaním a konfrontáciou v diskusiách s istou skupinou oponentov, ktorým sa ľudovo hovorí – trolovia.

Pohľadom do minulosti musím konštatovať, že je priam neuveriteľné, ako reagujú ľudia na rôzne situácie a názory. Nikdy som sa netajil tým, že dnešný systém pokladám za hanebný. Najmä preto, akým spôsobom sa dostali na perifériu záujmov spoločnosti rôzne skupiny ľudí – môžeme začať menšinami, pokračovať nezamestnanými, chudobnými, chorými, alebo dôchodcami.

Osudy obyčajných ľudí a reakcie tých, ktorí najčastejšie a najradšej zatvárajú oči nad utrpením iných, dokážu dokonale ilustrovať úpadok súčasnej spoločnosti. V rámci svojej zbierky uverejním aj spomienky na minulosť pred rokom 1989, aby najmä tí, ktorí ju nezazažili, mohli porovnať a zamyslieť sa, akým spôsobom sa robila propaganda kedysi, a akým spôsobom sa robí dnes. Mnohým sa bude zdať priam neuveriteľné, aká zhoda sa nájde medzi minulosťou a súčasnosťou, a najmä – ako dokonale sa podobajú dnešní kritici bývalého režimu niekdajším propagandistom. Mnohí sa budú môcť zamyslieť, komu a prečo vyhovovali spoločenské zmeny v roku 1989, kto naozaj volal po slobode prejavu či iných slobodách, a kto len potreboval uvoľniť ruky, aby si ľahko na účet ostatných zveľadil vlastný majetok.

Komentáre k jednotlivým citátom a reakciám v diskusiách možno dokážu poukázať aj na skutočný problém dnešnej spoločnosti – ľudí, ktorí zámerne maria diskusiu o problémoch dnešnej doby, pričom konajú s určitým zámerom a ich konanie je ľahko preukázateľné. Dnes sa takému druhu hovorí – trol.

Diskutér, ktorý neustálym opakovaním oficiálnej propagandy sa snaží odviesť pozornosť od problémov, ale hlavne odradiť ľudí od zamyslenia nad tým, čo sa tvrdí oficiálne – a tým, čo je skutočnou realitou. Niektorí čitatelia budú možno prekvapení, že máme medzi sebou ľudí, ktorí sa roky venujú len určitým témam (k ostatným sa zásadne nevyjadrujú), pričom ich rétorika je založená na neúnavnom opakovaní rovnakých sloganov, bez ohľadu na situáciu a následky. Možno budú prekvapení, že sa niekto dokáže vyjadriť k jednému blogu v desiatkach, ba i stovkách príspevkov, dokáže prispievať v priemere každých osem minút, ale na druhej strane tvrdí, že je tak pracovne vyťažený, že nemá čas na napísanie vlastnej úvahy o spoločnosti a jej problémoch.

Trol – diskutér, účelovo monitorujúci diskusie a témy, ktorý sa vyjadruje len k určitej téme. Mnohí budú prekvapení, že človek, ktorý je pracovne vyťažený a nemá čas ani na poriadny spánok, sa dokáže vyjadriť v priebehu piatich minút k akémukoľvek zamysleniu, bez ohľadu na čas jeho zverejnenia. Vyjadrí sa kedykoľvek – ráno o šiestej, alebo o tretej popoludní, či o druhej ráno – stačí, aby sa objavil názor, ktorý treba (na objednávku ?) spochybniť. Náhoda ? Ktosi povedal, že náhody neexistujú a čas ukazuje, že sa veľmi nemýlil. Mnohí sa možno zdesia, ako veľmi sa podobá súčasnosť na minulosť. Ostanú prekvapení, ako sa množstvo ľudí hrdí vyšším vzdelaním či spoločenským statusom, ale ich diskusné príspevky sa podobajú ako vajce vajcu – a málokedy, či skoro nikdy nemajú žiadnu súvislosť s obsahom blogov.

Nič nedokáže tak dokonale ilustrovať úpadok spoločnosti, ako správanie trolov v diskusiách. A nič nedokáže lepšie, než ich príspevky, vyvrátiť ich tvrdenia, že s obludnosťou vládnutia niekdajšej diktatúry nemali nič spoločné, či dokonca boli jej oponentmi. Pretože všetci, ktorí sme tú éru zažili, si pamätáme – oponenti režimu mohli o univerzitnom vzdelaní či práci na dôležitých pracovných pozíciách len – snívať.

A kedy príde na svet „Úsvit trolov“ ? Nechajte sa prekvapiť … 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433333x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu