Založ si blog

Oskar

Keď prišiel na svet, mama mu musela odhryznúť časť chvosta, aby mohli prísť aj jeho súrodenci. No, ale čo mu chýba na chvoste, to mu pridala príroda na prefíkanosti …

Hoci má len čosi vyše roka, a mama mu uhynula pred pár mesiacmi, podobá sa viac malému psovi, než kocúrovi z rodu mačacieho. Ktosi povedal, že ho prekrmujeme – chyba lávky, práve naopak – doma skoro vôbec neje, vybehá sa kde-kade a príde sa domov len vyspať. Hen susedovie Attila, teda presnejšie psík neznámeho plemena, je pomerne veľký, ale pred Oskarom len úctivo ustúpi. Aj sa svojho času pokúšal vysvetliť tomu malému, hrdzavému drzáňovi – kto je pánom na ulici, ale nakoniec musel utekať a ratovať sa pred ostrými pazúrikmi svojho protivníka.

Naopak, Oskar si hrdo vykračoval po ulici, akoby dával všetkým najavo – hoci som ešte len dorastenec, a učím sa mačaciemu životu, nikto si nebude do mňa dovoľovať. Iste, aj doma občas ukáže svoju nezávislú povahu a ak sa ho niekto pokúsi príliš dlho hladiť a maznať, neraz pocíti ostrosť jeho nespokojnosti. Veď on je predsa Oskar, kocúr … a nie nejaká krepá susedova mačka, ktorá začne priasť, ešte len zbadá svoju paničku. Hoci … keď to na neho príde, tak aj tú (doteraz s pohŕdaním obchádzanú) krepú mačku poriadne ponaháňa, lenže zatiaľ len stále končí s neúspechom. Potvora jedna malá, čierna – stále niekde zalezie, kam sa on nedostane a potom sa mu len vyškiera. Ale dlho to nepotrvá, aj ona podrastie, nevojde sa do tej malej diery a on jej potom ukáže … teda, možno.

Hádam si idem zašplhať po záclone, a než stihne babka rukami zalamovať, už lezie k stropu … chyba lávky, záclona takú váhu neunesie, a Oskar sa už rúti k zemi … ale však má mačka sedem životov, a pre kocúra by to malo platiť tiež, nie ?

Pre kocúra možno, no rozhodne to neplatí pre babkine črepníka a kvety v nich kvitnúce. Čoskoro sa všetky váľajú na koberci a tesne vedľa nich pristáva aj rádio, na ktorom sa chcel zachytiť a možno aj usalašiť. Babka sa zlostí, ale jemu je to jedno – keby si kúpila poriadny záves, ten by sa určite neodtrhol pri jeho zábave. Nech … a potom je vraj človek korunou tvorstva, a pritom si nevie ani kúpiť kus poriadnej látky na okno, ktorá by niečo vydržala – teda, ani nie tak niečo, ako skôr jeho – Oskara – uniesla.

Zrazu zastane a nastraží uši … z kuchyne sa rinú známe zvuky, ktoré upozorňujú, že sa niečo – možno chutné – deje alebo pripravuje. Ako víchor sa ženie z jednej miestnosti do druhej, sotva stihne ubrzdiť pred nohou stoličky, a pozerá … pozerá …. vedel som to, preblyskne myšlienka, bude niečo dobré. Konzerva alebo granule … pfúj, ohrnie ňucháčom, také svinstvo nežeriem. Ale kúsoček knedle, obalenej vo vajíčku, to je iná dobrota … fúziky sa mu chvejú a s napätím čaká, kým príde na rad, kým dostane ten svoj kúsok. Ech … znechutene zamáva zbytkom chvosta, keď zacíti, že prichádza jeho brat …

Rozmaznanec jeden … tvári sa znechutene. Veď ten je horší, ako tá krepá mačka od susedov. Furt by sa len váľal a nechával hladiť, škrabkať za ušami … sotva niekto z domácich usadne do kresla, alebo na gauč, už je roztiahnutý na jeho kolenách a pradie ako sprostý … a to je vraj kocúr ? Ani mačky sa mu vonku nechce naháňať, len ich lenivo spod stromu pozoruje a striehne, kde a kto by ho vzal do náruče, alebo na kolená … nebude ten nejaký inakší, vŕta Oskarovi myšlienka …

No nič, gazdiná vytiahla mlieko a knedličku vo vajíčku, tak to snáď chvíľku vydržím … taká dobrota stojí za to, aby som chvíľu zo seba robil pajáca, nie ? Ale potom pôjdem von, trochu si zabehať a dnes si to určite, ale naozaj určite vybavím s tou krepou mačkou od susedov. Dnes mi neutečie … a keď ju chytím, poriadne ju zovriem labkami a tak …. no fúj, ľudia … nehanbíte sa, nemáte vari svoje mačky a ste odkázaní na to, aby ste vzdychali pri opise mojich dobrodružstiev od slasti ??? Závidíte, čó … mladému kocúrovi … tak vám treba, mali ste sa na tento svet dostať – ako ja … hoci aj s odhryznutým chvostom.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456971x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu