Založ si blog

Bieda a núdza rodičmi slobody

Je naozaj zábavné sledovať mienkotvorné médiá, ako zdesene komentujú znovuzvolenie M.Zemana do funkcie českého prezidenta. V politike náhody neexistujú … a nikde tak dokonale neplatia slová – Kto seje vietor, bude búrku žať …

Dnes sú média zdesené z vývoja v krajinách V4 – v Maďarsku je už viditeľný odklon politiky V.Orbána od záujmov EÚ (študoval gulášový socializmus u Kádára ?), Česko odkoplo nádej pre protiruskú politiku v podobe profesora Drahoša, a Poľsko začína byť katastrofou aj napriek vynúteným zmenám vo vláde. Slovensko sa ešte ako-tak drží straníckej, či skôr servilnej línie, ale … aj tu sa začína javiť kedysi vítaný úspech podnikateľa Kisku – skôr ako politické Waterloo. Hoci, ak by opäť kandidoval a uspel, slovenský národ si zaslúži to, čo ho od roku 1990 postihlo a ešte postihne.

Vyvolávanie protiruských nálad a zvaľovanie viny za každý neúspech na zákulisné ťahy Kremľa, začína pôsobiť trápne. A dokazuje, že horliví fanúšikovia únie nevedia viesť ekonomiky svojich krajín k prosperite, zvyšujú zadĺženosť štátov a ich schopnosť tvorby príjmov do štátnej pokladne začína a končí výpredajom štátneho majetku a zvyšovaním daní – či už priamych alebo nepriamych. A z toho mála, ktoré dostanú do svojich pokladničiek, musia ešte podplácať rôznych špekulantov, aby zachovali biedne pracovné miesta a tak znížili pravdepodobnosť občianskych nepokojov.

Quidquid agis, prudenter agas et respice finem …

Vyššie uvedené slová zjavne nič nehovoria politikom. Možno aj preto, že veria v nedobytnosť betónových múrov, vševidiace oči kamier a servilný represívny aparát. Lenže … nikomu nerastú stromy do neba, a biedneho sotva vystraší hrozba straty všetkého, keď nemá skoro – nič.

Po zverejnení výsledkov volieb v Česku sa objavila ihneď téza, že úspech Zemana má svoje korene v starších voličoch a menej vzdelaných ľuďoch. Tradičná výhovorka intelektuálov, za ktorú skrývajú vlastné neúspechy a nedostatky. Možno by sa dali veci vidieť aj inak, ak by sa kládli správne otázky.

Ak si totiž nevie inteligent poradiť so sprostými či menej vzdelanými, môže to znamenať, že je – sprostejší a nevzdelanejší ako tí, ktorými pohŕda ….

Univerzitný diplom nie je zárukou inteligencie, niekedy skôr naopak. Stačí si spomenúť na poslednú televíznu diskusiu medzi Drahošom a Zemanom, ktorá len potvrdila názor diskutérov na sociálnych sieťach – zástupca inteligencie vyzeral dobre len dovtedy, kým nezačal hovoriť. A čím viac hovoril, tým horšie pôsobil – strojenosť, naučené frázy, primitívny výrok v otázke referenda na adresu ľudu …

Pri sledovaní diskusií na sociálnych sieťach v Česku som sa musel smiať. Porovnával som slovenské komentáre k výsledkom volieb s názormi českých voličov, a akosi to nedávalo zmysel. Málokde sa našli komentáre, ktoré by aspoň čiastočne korešpondovali s pohľadom slovenských komentátorov. Skôr naopak.

Budúci rok bude zaujímavý. Dá sa predpokladať, že bude už počas tohtoročného leta pomaly prichádzať masáž voličov, špekulácie o kandidátovi SMER-u a strašenie, prečo ho treba za každú cenu odmietnuť. Dá sa očakávať, že na veľké prosby povolí aj súčasný prezident a opäť sa uvolí ku kandidatúre – pravda je taká, že ani opozícia nemá vhodnú a prijateľnú osobnosť.

Napriek tomu by som jeden návrh na post prezidenta mal, aj keď možno mnohých zaskočí – Ivetu Radičovú. Na post premiérky nemala schopnosti ani potrebnú podporu, ale v pozícii prezidenta by som si ju vedel predstaviť. A možno by to bol začiatok cesty k čerstvému vánku na Slovensku …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454429x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu