Založ si blog

Kde sme zišli z cesty ?

Slušnosť, otvorenosť, nezávislosť, láskavosť, úprimnosť, šťastie …

Niečo sme mali a niečo sme očakávali. Možno … ba vlastne nie, takmer určite je sloboda stavom mysle. Slobodu vám nemôže nikto a nikdy vziať, ba dokonca zo spomienok slávnych vieme, že aj väzeň je často slobodnejší ako väzniteľ, ak má slobodnú myseľ. Nespútanú predsudkami, nespútanú emóciami, najmä však negatívnymi. Nič tak neobmedzuje človeka v jeho slobode, ako nenávisť alebo závisť. Iste, neraz prídu sklamania, ktoré vidíme ako nezaslúžené, najmä vtedy, ak nás zradia tí najbližší, alebo tí, ktorým sme (často neuvážene) dali svoju dôveru v presvedčení, že nesklamú v žiadnej situácii a za nijakých okolností. Kde vlastne začína a kde končí dôvera ? Možno vo chvíli, keď sa namiesto zamyslenia vytratí z úst povestné slovné spojenie – neverím, dokáž mi to …

Každý niečo cítime, niečo očakávame a niečo sa naozaj – stane. Predtucha zlého nie je tak bolestivá, ako jej naplnenie. Napríklad zazvonenie telefónu a akýsi nepríjemný pocit pri prijatí hovoru, napĺňajúci sa slovami volajúceho. Každý to niekedy zažil a sotva na to niekto v dobrom spomína.

Očakávali sme slobodu, pravdu, lásku … pravda a láska mali zvíťaziť nad klamstvom a nenávisťou … kde sme zišli z cesty ?

Možno vo chvíli, keď sme v okolí tribún videli bývalých prisluhovačov režimu, či na tribúnach ľudí, ktorí s takou „nenápadnou“ ochotou rozprávali na nevhodných miestach, čo sme robili, povedali, alebo s kým sme sa stretli. Možno vo chvíli, keď sme sa nezamysleli nad slovami „postoj chvíľa, si vzácna“ a nečistili sme cestičku budúceho života od podlahy, ale naivne sme verili v to, že iní vyčistia cestičku – za nás. Možno vo chvíli, keď sme naivne uverili v akúsi skrytú moc, ktorá roky a desaťročia tlela kdesi pod povrchom, bola systematicky dusená a ukrývaná … a zrazu nás mala dostať na cestu lepšieho, krajšieho života.

Vaše deti sa budú mať lepšie … počúvali generácie 44,68 alebo 89. Mali sa lepšie, alebo majú sa lepšie ? Niekto sa obzrie a namosúrene povie – nekuvikaj, však máme plné obchody, môžeš sa slobodne pohybovať, môžeš slobodne hovoriť … lenže človek je slobodný len natoľko, koľko slobody sám sebe prizná. A to už neplatí o jeho postavení, životných potrebách a naplnení toho, čo naozaj potrebuje – tam sa odvíja „sloboda“ od finančných možností. Kto nič nemá, nemôže síce nič stratiť, ale každodenný boj o prežitie a naplnenie základných potrieb urobí z jeho života v nejednom prípade – peklo.

Obzrite sa po mieste, kde žijete a opýtajte sa – koľko z okoloidúcich poznám a je naozaj šťastných ? Koľko detí sa môže pochváliť, že žije v šťastnej a spokojnej rodine ? Prečo sa často nepoznajú medzi sebou aj tí, ktorí žijú na jednej ulici, alebo v jednom dome ? A prečo, hoci žijeme v lepšej dobe, pribudlo v našich uliciach a životoch viac ľahostajnosti, než áut na cestách ? Prečo v našich nemocniciach ležia ľudia s diagnózami, ktoré sme v nejednom prípade nepoznali už pred polstoročím ? Prečo máme v spoločnosti 14,16 či 17-ročné deti, ktoré sa stávajú číslami v štatistikách samovrážd ?

Kde sme zišli z cesty ? A prečo dnes platí – lož, nenávisť a mamon porazili pravdu a lásku, ktoré sa skrúšene krčia v kúte a na ich tvári vidieť … ach, človek …

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455357x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu