Založ si blog

Zaniknuté remeslá – žurnalistika

Hĺbkotlač je technika, ktorou je možné vytlačiť množstvo plytkých článkov …. (Gabriel Laub)

Žurnalistika je remeslo, ktoré môžeme naozaj radiť medzi zaniknuté, no prinajmenšom vymierajúce remeslá. Dnes sa píše na objednávku, čo sa dá zhrnúť aj slovami – za koho, alebo proti komu. Dopad tohoto druhu “videnia” sveta na verejnú mienku je priam katastrofálny. Ľudia sa zaoberajú hlúposťami, aby nevideli realitu života. Netreba hovoriť, komu to vyhovuje.

Novinár je pofesionál, ktorý akceptuje, že pri výkone svojho poslania sa brodí bahnom, a vždy sa môže vrátiť – zablatený. Brodí sa bahnom, aby iní mohli žiť lepší, čistejší a šťastnejší život. Myšlienka je nástrojom, ktorý mu slúži k osloveniu iných … slovo je holubom, prinášajúcim jeho myšlienku k iným. Nepíše, aby iní vedeli o tom,že žije – píše, aby iní mohli žiť lepšie …

Novinár nie je pisár … aby písal to, čo si kto objedná. Novinár je svedomím spoločnosti … a preto na Slovensku prevažujú pisári. Svedomie zatiaľ slovenskej spoločnosti – nechýba. Nečudo – pohľad na Dievča dňa nehryzie tak, ako svedomie.

Posledné dni však otriasli aj tou časťou spoločnosti, ktorej namiesto svedomia stačil „hit“ Dievča dňa. A možno práve teraz by sme mali začať od podlahy, a žiadať to, čo sa už dnes nielen na Slovensku, ale aj vo svete – nenosí. Mali by sme žiadať návrat poctivej žurnalistiky, teda pomaly vymierajúceho remesla, návrat ľudí, ktorí chcú hovoriť a písať pravdu, bez ohľadu na to, komu tá pravda vyhovuje alebo nevyhovuje.

Mali by sme žiadať, aby sa novinári stali opäť tým, čím by mali zo svojej podstaty byť – svedomím spoločnosti. Mali by sme žiadať, aby pravdu hľadali a nerobili to, čo je bežné dnes – nevyrábali pravdu. Mali by sme žiadať, aby sa novinári opäť stali hlasom spoločnosti, voličov a daňových poplatníkov. Hlasom, ktorý si nebude môcť dovoliť ignorovať žiadny politik, žiadna politická strana. Hlasom, ktorý si nebude môcť nikto kúpiť, bez ohľadu na prostriedky, ktorými disponuje.

Mnohí budú možno kričať – nebuď naivní, takto to nefunguje nikde vo svete. Možno, ale prečo by sme nemohli byť práve tými, ktorí ukážu, že to takto fungovať – môže. Pre novinára by mal byť zločin zločinom bez ohľadu na to, kto sa ho dopustí, a v akom postavení sa nachádza – či už spoločenskom, alebo majetkovom. Nikto a nikomu nebráni, aby v prípade prekážok v jeho práci, sa postavil a jasne povedal – chcem pracovať pre vás, ale nemôžem, pretože mi v ochrane vašich záujmov bránia. Je to ťažké, ale nie nemožné. Nemôžeme, ba nesmieme dovoliť, aby bola pravda v našej spoločnosti šírená podľa toho, čo a komu vyhovuje. Nesmieme pripustiť, aby volený funkcionár určoval, čo a kedy sa môžeme o jeho činnosti dozvedieť, alebo sa vyhýbal zodpovednosti za následky svojich rozhodnutí tým, že bráni vo zverejnení informácií o jeho činnosti pod rôznymi zámienkami.

Strach ? Strach nemajú len blázni … alebo šialenci … vždy si však položme otázku, kto a prečo selektuje informácie, ktoré sa dostanú na verejnosť, a prečo sa v zahraničných médiách často píše o tom, čo slovenské médiá ignorujú, alebo spomenú okrajovo, kdesi na konci stránky, pár slovami …

Slovo je zbraň, ktorej iná nie je rovná. V spojení s pravdou sa slovo stáva zbraňou, ktorá môže meniť dejiny národov, štátov i ľudstva. Musíme však chcieť … všetci a bez výnimky.

Čo majú spoločné oheň a politik ? Obaja môžu byť dobrí sluhovia, ale vždy sú zlí – páni. Žurnalistika nie je povolanie, ale – poslanie … poslanie, disponujúce dvoma najsilnejšími zbraňami sveta – slovom a perom …. vráťme jej poctivé meno …. zaslúžia si to aj tí, ktorí už dnes s nami nie sú.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432290x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu