Založ si blog

Potrebujeme pravdu, nie emócie a . ..

… falošné obvinenia. Ak naozaj chceme povedať dosť všetkému, čo sa nám v dnešnej spoločnosti nepáči, musíme v prvom rade odmietnuť falošné obvinenia a vytĺkanie politického kapitálu z hanebného zločinu, ktorý šokoval slovenskú spoločnosť. Kto chce v dnešnej situácii robiť politiku a prostredníctvom tragédie plniť vlastné ciele, musí byť bez akýchkoľvek ohľadov vylúčený z politického života.

Kto nechápe moje slová z úvodu, mal by vedieť niečo, čo sa bežne neuvádza, alebo nikto tomu nevenuje pozornosť. Slovensko sa dnes nachádza v situácii, ktorou kedysi prechádzalo Taliansko po druhej svetovej vojne. Striedali sa vlády kresťanských demokratov či rôznych koalícií s ich majoritnou účasťou, ktorých životnosť len ojedinele dokázala prekročiť hranicu jedného roka. Nie som si istý, a priznám bez okolkov, že som si ani neoveroval daný údaj, ale ak si dobre pamätám, tak od roku 1945 do roku 1992 sa v Taliansku vystriedalo štyridsaťosem vládnych kabinetov. Ich prínos pre samotné Taliansko z hľadiska presadzovania práva a spravodlivosti bol skoro nulový. Po medializovaných atentátoch na G.Falconeho a P.Borsellina nasledovali rôzne verejné zhromaždenia, ktoré definitívne ukončili vládnutie a politickú činnosť kresťanských demokratov v Taliansku, pričom došlo aj k závažným odhaleniam, ktoré okrem iného preukázali, že kresťanskí demokrati si udržiavali dlhé desaťročia svoje postavenie za výdatnej pomoci mafie. Všetko ukončil známy proces s dlhoročným politikom a viacnásobným premiérom G.Andreottim, ktorí bol najprv za podiel na vražde novinára C.Pecorelliho odsúdený na dvadsaťštyri rokov väzenia, pričom samotný rozsudok bol neskôr zrušený a bývalý premiér dožil svoje dni ako doživotný senátor v ústraní.

Napriek zrušeniu rozsudku taliansky súd nespochybnil fakt, že G.Andreotti dlhé roky udržiaval kontakty s ľuďmi, blízkymi mafii, najmä však zavraždeným senátorom S.Limom z Palerma.

Aj preto by sme sa dnes mali zamyslieť, čo je pre našu spoločnosť najdôležitejšie – či vyšetrenie hanebného zločinu, ktorý stál životy dvoch mladých ľudí, alebo politické šermovačky, kde nejde o nič iné, len o získanie moci.

Mali by sme si položiť otázku, ako sa dá pracovať vyšetrovateľom v situácii, kde sú pod neprijateľným a nezmyselným tlakom verejnej mienky, manipulovanej nezodpovednými a nepodloženými vyhláseniami politikov, ktorých myšlienky majú takú úroveň podpory verejnosti, že vždy a všade skončia len na miestach … za tým prvým, a s obrovským odstupom. Mali by sme si položiť otázku, čo vlastne chceme … pretože ak niečo dnes naozaj potrebujeme, tak je to – pravda. A hľadať pravdu v pralese klamstiev, ktoré niektorí ľudia účelovo šíria, je prakticky nemožné.

Boj proti organizovanému zločinu je šachová partia, ktorá napríklad v Taliansku trvá dlhé desaťročia. A jej výsledky často nezodpovedajú uplynutému času a vynaloženým nákladom. Nie, to rozhodne nie je prejav pesimizmu, ale len konštatovanie tvrdej reality. Pokiaľ vám niekto tvrdí, že organizovanému zločinu a jeho príchodu na Slovensku sa dalo zabrániť, tak vás nehanebne klame. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že organizovaný zločin je vždy pár krokov pred spravodlivosťou, má k dispozícii prostriedky, o ktorých môže policajt, prokurátor alebo sudca – len snívať. Navyše – organizovaný zločin nemusí na rozdiel od svojich protivníkov – rešpektovať zákon. Pravidlá v tomto boji musia dodržiavať len tí, ktorí proti organizovanému zločinu bojujú. Taká je realita, nielen dneška, ale aj minulosti či budúcnosti.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že dodnes sa Slovensko nedokázalo vysporiadať ani s vlastnými, organizovanými skupinami zločincov, ktoré  pôsobili na Slovensku v 90.rokoch. Dodnes prebiehajú súdne konania, odhaľujú sa nové skutočnosti a realizujú nové a nové vyšetrovania rôznych zločinov. A to hovoríme o zločinoch ľudí, ktorí o skutočnej mafii vedia len to, čo si prečítali v knihách, alebo videli v rôznych filmových ságach.

Boj proti hydre, ktorá má stáročnú tradíciu a vždy sa vedela prispôsobiť meniacim sa podmienkam spoločnosti, je úplne o niečom inom. Vyžaduje si trpezlivosť, skúsenosti a maximálnu možnú podporu spoločnosti vo všetkých oblastiach, a napriek tomu nie je úspech zaručený. Zaručené je len to, že boj bude dlhý, ťažký a môže priniesť aj obete. S tým všetkým musí spoločnosť rátať a musí byť pripravená doslova na všetko.

Chcete poznať pravdu ? Možno jednou cestičkou, ktorá by ku pravde mohla viesť, je položenie otázky tým, ktorí dnes všemožne polarizujú slovenskú spoločnosť. Otázka by mohla znieť asi takto – ak vám tak veľmi záleží na spravodlivosti a potrestaní vinníkov, ak tak veľmi chcete bojovať s korupciou, zneužívaním postavenia a chcete vylúčiť z verejného života ľudí, ktorí nemajú čistú minulosť, čo ste urobili preto, aby EÚ neviedli ľudia, ktorí boli dôvodne podozriví z rôznych porušení zákona, alebo sú dokonca v domovskej krajine pre rôzne podozrenia vyšetrovaní ? V lepšom prípade vám bude odpoveďou – mlčanie.

Kladiete si otázku, či je dnes možné veriť polícii alebo súdnictvu ? V každom spore, každom vyšetrovaní bude niekto nespokojný, a niekto naopak – spokojný. Tak to už v živote chodí a bude chodiť – aj po nás. Ale policajt alebo sudca bez vašej dôvery nedokážu vôbec nič, ani len pracovať tak, ako by sami chceli a mohli. Nedôvera je základom každého neúspechu. Človek je tvor omylný, a na rozdiel od stroja môže vždy zlyhať. Nie je to však žiadny dôvod na to, aby sme niekoho odsúdili skôr, než poznáme výsledky jeho práce.

Nevšímajte si politikov a ich reči. Ich pravda a spravodlivosť zaujímajú len vtedy, keď sa im to hodí do plánov. Skúste veriť policajtom, že majú záujem naplniť svoje poslanie v zmysle slov – pomáhať a chrániť. Verte, zaslúžia si vašu dôveru …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464877x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu