Založ si blog

Osamelý kôl v plote . ..

Pohľad na kauzu okolo F.Rybaniča môže byť rôzny. Ale súdiac podľa jeho výrazu tváre z fotografií v rôznych médiách, mladý muž asi už pochopil, čo znamenajú slová sám ako kôl v plote.

Článok 79 Ústavy SR hovorí jasnou rečou

Poslanec môže odoprieť svedectvo vo veciach, o ktorých sa dozvedel pri výkone svojej funkcie, a to aj keď prestal byť poslancom.

Takže poslanec J.Rajtár mal právo odmietnuť výpoveď. Na druhej strane – máme aj znenie §130 ods.2 Tr.poriadku, ktorý hovorí, že

Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.

Je pochopiteľné, že politik si vyberie na obhajobu svojho rozhodnutia dôvod, s ktorým lepšie obstojí na verejnosti. Ostáva však množstvo otázok, nad ktorými by sme sa mali zamyslieť.

1. Aká je napríklad pravdepodobnosť, že sa pracovník banky jedného rána zobudí a povie si – nazriem na pohyby niektorých účtov, či nevykazujú známky trestnej činnosti ?

2. Alebo – aká je pravdepodobnosť, že pracovník banky, ktorý je pravidelne a na úrovni preškolený, zistí podozrivé aktivity na nejakom účte, a v rozpore s vnútornými pravidlami a znalý následkov svojho konania sa rozhodne, že zistené skutočnosti neoznámi nadriadeným, ani orgánom činným v trestnom konaní, ale niekomu úplne inému a navyše neoprávnenému ?

3. Aké je skutočné pozadie kauzy Rybanič ?

Skúsme sa teda nad všetkým zamyslieť …

Poslanec má právo na odmietnutie výpovede v zmysle článku 79 Ústavy SR, ale práve v tomto prípade na to nie je žiadny dôvod. Vie sa, kto informácie o účte R.Kaliňáka získal, a vie sa aj to, akým spôsobom. Neexistuje žiadny rozumný dôvod na ochranu zdroja informácií (však je verejne známy). Takže slová J.Rajtára o dôvode, prečo odmietol vypovedať v kauze svojho asistenta – neobstoja. Nemajú logický základ.

Na tri nadhodené otázky nebudem písať svoj názor. Nech si ho urobí každý sám – z môjho pohľadu by som na mieste sudcu obžalobu zamietol a prípad vrátil na došetrenie, pretože stav veci jasne napovedá, aké je skutočné postavenie obžalovaného – chýba to najdôležitejšie – motív konania a prospech, ktorý by mohol mať zo svojho konania obžalovaný. Z môjho pohľadu nebol prípad prešetrený tak, aby boli zistené všetky skutočnosti, súvisiace s prípadom a identifikované všetky osoby, ktoré sa na skutku podieľali.

Ale dovolím si predpovedať, ako celá kauza (môže) skončiť. Súd vynesie rozhodnutie – vinný – v plnom rozsahu podľa obžaloby, a udelí trest. K realizácii trestu však nedôjde, pretože príde udelenie milosti a odpustenie trestu. Z odsúdeného bude “hrdina” a spravodlivosť bude skrčená kdesi v kúte plakať od zhnusenia, ako ju opäť odstrčili na vedľajšiu koľaj.

A všetci budú spokojní … bude však spokojná aj skutočná obeť celej kauzy – F.Rybanič ? Mám o tom pochybnosti ….

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457381x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu