Založ si blog

Podliaci . . . . a zbabelci

Mal som čosi cez dvadsať rokov, keď sa začali meniť pomery v podniku k horšiemu. Najprv sa zrušili príplatky, potom zanikli pravidlá, ktoré jasne určovali mzdy a nakoniec začali nútiť zamestnancov, aby prešli na živnosti.

Niekedy v tom čase sme rozoberali s kolegami, čo urobíme. Najaktívnejší bol Braňo, ktorý neustále hovoril, že sa máme vzoprieť a žiadať len to, čo nám za prácu právom patrí. Naveľa vznikol akýsi “manifest”, obsahujúci naše výhrady, s ktorým prišiel Braňo za mnou, pričom žiadal, aby som ho v mene všetkých prečítal na porade. Pridal nejaké bľabotačky o tom, že sa viem vyjadrovať, a neskúsenosť v spojení s naivitou a mladosťou urobili svoje – hrdo som na jeho návrh pristal. Ešte dodal, že má všetci podporia a nemám mať žiadne obavy.

O dva týždne som bol na úrade práce. Dokument som na porade prečítal a potom som už len prekvapene sledoval, ako všetci mlčia, pozerajú iným smerom a Braňa nebolo ani vidieť. Podporil má jeden-jediný kolega, ktorý mal dospelé deti a bol tesne pred dôchodkom, a tak mu v podstate nič nehrozilo. Výpoveď bola logickým vyústením situácie, a Braňo ju komentoval slovami “aj také sa stáva, risk nie je vždy zisk a si mladý, niečo si nájdeš”. Odchádzal som zo slovami, že je podliak a zbabelec.

Každý stretneme v živote nejakého podliaka a zbabelcov.

V mladosti sa necháme dobehnúť, neskôr už obvykle odhadneme situáciu. Nič ťažké, však podliaci to robia obvykle rovnako – sladké reči, intrigy, honosné slová či veľký záujem o starosti a problémy iných, ale zásadne na cudzí účet. Akonáhle majú sami vytiahnuť do boja, vždy sa nájde dôvod, prečo nemôžu. A keď sa platí cech za chyby a omyly, nikdy neprispejú svojím dielom zodpovednosti. Vždy majú svoj diel na úspechu, a nikdy nezodpovedajú za neúspech. Zákernosť je ich druhý kabát.

Dnes máme podliakov aj vo verejných funkciách. Odviezli sa tam na vlne našej nespokojnosti, ktorú neustále využívajú, aby si udrżali pohodlný príjem bez zodpovednosti, ale výsledok ich práce charakterizujú len intrigy, hádky, krivé obvinenia – reálny prínos pre občana je nula celá nič. Ťažko povedať, ktorí sú horší – či tí, ktorí kradnú zo spoločného, alebo tí, ktorí zasievajú nepokoj … ale skôr tí druhí, pretože je jednoduchšie zbaviť sa zlodeja, než podliaka.

Chceme lepšie Slovensko ? S podliakmi a zlodejmi ho nikdy nebudeme mať. Kým nebude každému podľa rovnakého metra, nič sa nezlepší. Nemôže, ak držia morálne zrkadlo v rukách – podliaci.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461831x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu