Založ si blog

Nepostúpili . . . ale ani nesklamali

Vyraďovacie boje na MS 2018 budú opäť bez našich hokejistov. Musíme však priznať, že Švajčiari postúpili zaslúžene a boli lepší, než naši hokejisti. Napriek tomu by sme nemali byť sklamaní.

Na začiatku som rátal s jedným víťazstvom za tri body, jedným dvojbodovým a piatimi prehrami, z toho jednou po predĺžení. Nestalo sa, končíme s inou štatistikou – tri výhry za tri body, dve prehry s jedným bodom a dve prehry v riadnom čase. Prekvapili body s Českom i Švédskom, no sklamala zbytočná strata práve s Českom. Desať sekúnd … od postupu.

Brankári – jednou vetou, vychytali všetko, čo mohli i nemohli. Boli hlavnou oporou aj v zápasoch proti favoritom, niet dôvodov na žiadne výčitky.

Obrana – o mnohom vypovedá fakt, že sme boli najlepší v oslabeniach, aj keď posledný zápas proti Bielorusku túto štatistiku mierne pokazil. Rozhodne zaujal a prekvapil mladý Feherváry, Ďaloga pôsobil svojou rýchlosťou skôr ako krídelník, a Sekera ? Asi si vybral všetku smolu, ktorá sa dala – pri nešťastných góloch, najmä vlastencovi proti Švédom. Na druhej strane, neraz sme mali šťastie, keď hráči doslova zmätkovali pod tlakom, zbytočne sa hrali s pukom vo vlastnom pásme, na čo sme aj doplatili.

Útok – kedysi výkladná skriňa Slovenska, dnes skôr slabina. Záplava nepresných prihrávok, problémy so spracovaním puku, množstvo pokazených či prehratých vhadzovaní. Technika či myšlienka sa nedajú nahradiť bojovnosťou. Nehovoriac o katastrofálnom korčuľovaní, sme naozaj pomalí aj pri slabších súperoch. Švédi, Švajčiari ale hlavne Rusi boli pohybovo úplne inde.

Tréneri …

Môžeme sa sťažovať, koľko len chceme, ale vyťažili z možností, ktoré mali – maximum. Pri pohľade na zloženie mužstva, dlhoročný úpadok v otázke počtu Slovákov v NHL a skôr symbolickej úlohe Slovana v KHL, sme nemohli očakávať zázraky. Šťastie praje pripraveným, a my nie sme v súčasnosti (na úspech) pripravení. Reprezentačný tréner nie je od toho, aby učil hráčov základné zručnosti – presné prihrávky, rýchlu a presnú streľbu, či herné myslenie.

Napriek tomu sa zdá, že sa vytvorili základy pre stabilizáciu mužstva v A-skupine, pretože existovali (a existujú) oprávnené obavy, súvisiace s našou účasťou medzi elitou v budúcnosti. Či sa nám to páči, alebo nie – základom súčasného stavu bolo dlhoročné ignorovanie hráčov zo slovenskej najvyššej súťaže, neustále čakanie na hráčov z NHL, na čo sme neraz aj doplatili – napríklad v olympijských kvalifikáciách, či fatálnym poklesom úrovne našej najvyššej súťaže.

Tréner Ramsay bol neraz terčom kritiky, vyplývajúcej z prehnaných očakávaní. Ak sa však pozrieme na jeho prácu objektívne, mal by dostať čas a priestor na pokračovanie. Ukázal, že aj z menšej kvality sa dá vyťažiť veľa, ak sa určí herný systém a zaplní hráčmi, ochotnými ho realizovať. Ak pribudnú skúsenosti u mladších hráčov, využijú talenty z úspešnej osemnástky, a pridá sa trpezlivosť, nemusí byť slovenská hokejová budúcnosť v temných farbách. Navyše máme mladých a perspektívnych trénerov, ako sú Oremus, Országh a tým by mala patriť budúcnosť. Musíme však v súčasnosti dať priestor realite a zabudnúť na rýchly a kombinačný hokej v podaní Slovenska, ktorým sme udivovali svet na prelome storočí. Dnes na to nemáme potenciál.

Najlepší a najhorší zápas ? Najlepší sa mi videl proti Švédsku, najhorší proti Švajčiarsku.

A ešte niečo na záver – už by sme sa mali zbaviť prehnaného rešpektu zo súperov. Uškodil nám v zápase proti Švédom, a hlavne v prvej tretine proti Rusom.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460621x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu