Založ si blog

Hanus nepísal . .. aby si mohla Kepplová . .. kopnúť

Kauza Cervanová sa tiahne desaťročiami histórie – tak niekdajšieho Československa, ako aj súčasného Slovenska. Padli súdne rozhodnutia, nadobudli právoplatnosť, mala by byť uzavretá. Pred časom skúšali niektorí „novinári“ vytrieskať z nej osobný prospech a ukojiť si nenávisť voči bývalému režimu, ktorému v jednom prípade oddane slúžili, v inom prípade nemohli ani pomýšľať na to, aby svojou účasťou dehonestovali význam slova – novinár.

M.Hanus napísal knihu, v ktorej zhrnul všetko, čo sa týka nielen prípadu, ale aj zmeny jeho osobného postoja. Zatiaľ som nemal možnosť, aby som sa s touto knihou oboznámil, ale čítal som rôzne vyjadrenia autora, kde jasne a zreteľne vyjadril, prečo svoj postoj ku kauze zmenil. Niet pochýb, že mnohým jeho „kolegom“ sa zmena postoja nepáči, pretože na spomínanej kauze si riešili svoje komplexy, či sa snažili inštalovať do pozície verejne známych investigatívnych novinárov. Ťažko sa im prizerá na to, ako padá papierový dom klamstiev a rôznych špinavostí, ktorý tak hrdo kedysi prezentovali.

Podľa Z.Kepplovej nepísal M.Hanus knihu preto, aby sa M.Glváč lepšie cítil.  Uvedené konštatovanie sa ocitlo na konci jej článku v denníku SME, a dokonale odráža úroveň spomínaného média. Komentár bol napísaný len preto, aby si mohla bezvýznamná novinárka do niekoho kopnúť. Nie, rozhodne sa nebavíme o tom, na akej úrovni je kniha M.Hanusa, nebavíme sa ani o tom, či sa jeho postoj zmenil správnym smerom. Po desiatkach rokov od spomínaného zločinu sa dnes dá, a to aj v prípade prístupu k rôznym spisovým materiálom, len špekulovať a hľadať odpoveď na otázku, čo všetko sa tej noci vlastne odohralo. Čítal som aj vyjadrenia M.Glváča na spomínanú tému, a hoci by som s jeho prístupom k veci nemusel súhlasiť, má ako každý občan právo, aby sa vyjadril. Iste, môžeme za jeho vyjadreniami hľadať motiváciu, ktorá k nim viedla, ale základom profesionálnej cti novinára, ktorý je za svoju prácu (hoci by mala byť poslaním) platený, je úcta ku každému názoru, bez ohľadu na to, kto ho vyjadril. Schopnosť úcty ku každému, vrátane oponentov, je základným rysom profesionála – v žurnalistike.

Denník Postoj veľmi nesledujem. Nemám voči nemu žiadne výhrady, jednoducho nemám čas, aby som sledoval všetko, čo v denníku vychádza. Pamätám si akurát z minulosti publicistiku v podaní F.Múčku, ktorý je šéfredaktorom spomínaného denníka, nie vždy som s jeho názormi súhlasil, ale boli vždy na úrovni. A to si treba vážiť u každého … novinára.

Netajím sa, že som aj predplatiteľom SME. Dnes však nie preto, že je to „môj“ denník z hľadiska názorov a postojov, ako tomu bolo kedysi pred rokmi, za čias vládnutia V.Mečiara a jeho neslávnej kohorty. Skôr vyhadzujem peniaze von oknom, aby som videl, kde sa dá padnúť, keď sa zmení žurnalistika z poslania – na prácu. A som sklamaný, pretože v súčasnosti už neexistuje nič z toho, čo bolo kedysi v spomínanom denníku štandardom. Vidieť to na úrovni komentárov, spravodajstve, sterilnom blogu a diskusiách. Kto nie je s nami, je proti nám a treba sa ho zbaviť … z môjho pohľadu by práve takéto motto zodpovedalo tomu, čo sa dnes prezentuje v SME ako žurnalistika.

A najlepším dôkazom je prakticky jednostranná orientácia redakcie na jeden politický smer, ktorý nie je veľmi odlišný – či už myšlienkami, plánmi, alebo pohľadom na spoločnosť – od toho SMER-u v politike, ktorý tak pravidelne a horlivo kritizujú. Ako sa dnes hovorí – ak ide o našich ľudí, je všetko dovolené – dokonale platí aj pre redakciu denníka SME.

M.Hanus nepísal, aby si mohla Z.Kepplová kopnúť do M.Glváča. Písal, aby priznal vlastný omyl, čo je najťažšie priznanie v živote každého jedinca ľudského rodu. A práve táto schopnosť odlišuje poslanie novinára od práce niekoho, komu sa v istých kruhoch zvykne hovoriť aj nepekným slovným spojením – platený škrabák. Škoda, kedysi som veril, že práve SME nikdy nepadnú na úroveň plytkej propagandy, bulváru a jednostranných postojov … tiež som sa mýlil …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453809x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu